Çeşme Festivali’ni bilenlere müjde! Tam 25 yılın aradan sonra Çeşme Festivali tüm heyecanıyla sizleri karşılamaya hazır. Türk-Yunan dostluğunu gösterme amacıyla oluşturulan bu sergide bu sene her zamankinden daha farklı etkinlikler sizi bekliyor. Türk-Yunan dostluğu hem şarkılarla hem de Mehmet Sinan Kuran’ın “Houzouri” adlı sergisiyle ilgilileriyle buluşacak. Detaylar için yazımıza geçelim!
1980’li ve 90’lı yılların en büyük festivali olan Çeşme Festivali, 25 yıl sonra bu yıl “Ege’nin İki Yakası” temasıyla Türk-Yunan dostluğunu gösterecek
Çeşme Festivali’nin lansman toplantısında Belediye Başkanı Ekrem Onan, festivalin küllerinden yeniden doğduğunu ve zengin bir programa sahip olduğunu söyledi.
Festival 18-22 Eylül tarihleri arasında büyük Çeşme Meydanı’nda ve farklı ilçelerde sanatseverlerle buluşacak
Festival için yapılan toplantıda Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, festivalin 25 yıl aradan sonra tekrar düzenlemesinden duyduğu mutluluğu şu şekilde açıkladı: “Geçmişte İtalya’dan Belçika’ya, Yunanistan’dan Lüksemburg’a kadar onlarca ülkede canlı yayınlanan, benim de 14 yaşında gönüllü rehber olarak başladığım, Lara Fabian, Georges Moustaki gibi sanatçılara, Çeşme’de geçirdikleri zaman boyunca eşlik ettiğim, 22 yaşında festival koordinatörü olarak görev aldığım bu çok değerli organizasyonu, bugün Çeşme Belediye Başkanı olarak yeniden hayata geçirmek, benim için tarif edilemez bir heyecan ve mutluluk.”
Bu yılki festival birbirinden farklı konserler, dans gösterileri, atölyeler ve mutfak kültürleriyle dolup taşacak
Türk-Yunan dostluğunu simgelemek adına festivalde her iki kültürden de esintiler olacak. Yunanistan’dan sanatçılar, ünlü şefler festivale gelecek. Hem ülkelerin kültürleri hem de festivalin konukları birbirleriyle buluşacak.
Bütün konser ve etkinlikler ücretsiz yapılacak ve Çeşme’nin farklı ilçelerinde 5 gün boyunca devam edecek
Başkan Oran, festival için oldukça heyecanlı ve vatandaşların katılımını artırmak, iki ülke kültürünü ortak paydada buluşturmak için etkinliklerin hepsinin ücretsiz olacağını söyledi. Etkinlikler Çeşme’nin Ilıca, Alaçatı, Ildır, Çiftlik ve Reisdere gibi ilçelerinde yapılacak.
Çeşme Festivali’nde dikkat çeken bir diğer önemli detay: Mehmet Sinan Konan’ın “Houzouri” adlı sergisi
Sanat eserlerinde kendine özgü çizimler kullanan Mehmet Sinan Kuran, günlüklerini yazıyla değil resimle yazan gerçek bir sanatçı. Sergisinin isminin “Houzouri” olmasının da bir sebebi var
Minyatür geleneğini kendi renkli çizgileriyle buluşturan Kuran, sergisine özellikle bu ismi verdi. Kelimenin Türkçe karşılığı “Huzur”, Yunancası ise “Houzouri”. İki ülkeyi birleştirmek amacıyla serginin ismi Kuran tarafından bu şekilde konuldu. Yalnızca diller değil ortak kültürler de sanatseverlere gösteriliyor. Serginin küratörü Ayşe Pınar Akalın serginin detaylarıyla ilgili şöyle diyor; “Serginin isimini ben özellikle Houzouri olarak koydum. İki ülkenin kültürlerinin birbirine ne kadar yakın olduğunu gösteren şeylerden biri de ortak dildir. Türkçe ve Yunancada ortak kullanılan çok sayıda kelime var. Biz de sergiye bu nedenle iki dilde de aynı anlama gelen ortak bir isim koymak istedik. Sergimizin hem eserlerin iç dünyasını hem de tek denizi paylaşan bu iki ülke arasındaki sanat ve kültür bağını güçlendirmek için yapılan festivalin ruhunu en iyi şekilde yansıttığını düşünüyoruz.”
Sergi, festival boyunca Çeşme’nin Ayios Haralambos Kilisesi’nde sevenleriyle beraber olacak
Çeşme halkı, 25 yıllık aradan sonra bu dolu dolu geçecek festivali kaçırmamanızı öneririz!