Cermenler, günümüz isimleriyle Cermanya, Avusturya, Almanya ve Bohemya’da MÖ 3. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar yaşayan halka verilen isimdir. Cermen tarihi oldukça büyük ve geniştir. Milattan önce başlayan tarihleri günümüze kadar ulaşıyor. Hal böyle olunca, Cermenlerin tarihini, nereden geldiklerini ve hangi ırk olduklarını merak etmemek oldukça zor oluyor. Sizler için Cermen halkları ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi bu listede topladık! Detaylara geçelim.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Anglosakson Ne Anlama Geliyor? Kimler Anglosakson Olarak İsimlendiriliyor Ve Bu Kültürün Özellikleri Nelerdir?”
Cermenler nereden geldi?
Geç Bronz Çağı’nda Kuzey Almanya’nın Ems ve Oder ırmakları ile Harz Dağları arasında, İsveç’in güneyinde ve Danimarka Yarımadası’nda yaşayan kabilelerin Cermenler olduğu kabul edilir. Gotlar, Gepidler ve Vandallar, önce Güney İsveç’ten göç ettiler ve daha sonra Oder ve Vistül ırmakları arasında yer alan Güney Baltık kıyılarını kontrol altına aldılar. İlerleyen zamanla birlikte tekrar batıya ve güneye göç ettiler ve Keltleri Batı Cermanya’nın büyük bir kısmından kovdular.
Tarihçilere göre, Cermen kabileleri İskandinavya’dan geldiler ve MÖ 1000 yılı itibarıyla Avrupa kıtasına doğru göç ettiler. Daha sonra Cermen halkları zamanla iki ana kola ayrıldı. Yüzyıllar geçtikçe bu iki kol küçük boylara ayrıldı. En nihayetinde bugün bildiğimiz isimlerine sahip oldular.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Saltanatı Boyunca 70 Bin Kişiyi İnfaz Ettiren İngiltere Tarihinin Kural Tanımaz Hükümdarı: Kral VIII. Henry”
Doğu ve Batı Cermen boyları
Cermen halkları Doğu ve Batı olarak bölündüler. Batı Cermenler olan Oder ve Elbe boyları, ırmakları takip ederek batıya göç ettiler ve Batı Cermanya’dan Keltleri sürdüler. Doğu Cermenleri ise batıdakilere kıyasla daha kavgacı ve mücadeleci bir yapıya sahipti. Batıdakiler yerleşik yaşamı, Romalılar ile işbirliğini ve çiftçiliği benimsediler. Yani, batıdakiler siyasilerin sürekli gündeme getirdiği gibi “barbar” değillerdi.
Romalılar, bugünkü Batı Almanya, Hollanda ve Belçika topraklarında yaşamış olan bu boylara Latince isimler verdi. Bu isimlerden bazıları günümüzde de geçerli ve Flemenk ya da Çukur Ülkeler olarak bilinen bir bölgede yaşıyorlar. Fakat pek çok Cermen halkı birleşti ve Saksonlar, Angluslar, Franklar ve Alamanlar gibi oldukça büyük ve disiplinli boyları oluşturdu.
Doğu Cermenler, batıdakilere göre daha çok savaş ve göç odaklı oldular. Elbe Irmağı’nın doğusunda yaşamını sürdüren bu boylar Gepidler, Gotlar ve Vandallar isimleri ile bilindiler.
Cermenler hangi ırk?
Günümüzde Avusturyalılar, Almanlar ve Hollandalılar başta olmak üzere; İskandinav halkları (İzlandalılar, Danimarkalılar, Faroeliler, Norveçliler, İsveçliler), İngilizler, Almanca konuşan İsviçreliler, Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki Afrikaans halkı ve Flamanlar Cermen halklardandır.
Cermenlerin kurduğu devletler
Oldukça büyük bir tarihe sahip olan Cermenlerin kurmuş olduğu pek çok devlet vardır. Aşağıda bu devletleri kuruluş yıllarıyla birlikte inceleyebilirsiniz.
- Almanya (1990)
- Lüksemburg (1890)
- Avusturya (1945)
- Hollanda (1815)
- İsveç (1905)
- Danimarka (1821)
- Birleşik Krallık (1603)
- İzlanda (1944)
- Norveç (1940)
- Lihtenştayn (1866)
- İsviçre (1848)
Kaynak: 1