Türkiye’deki kadın cinayetlerinin en son kurbanlarından biri Pınar Gültekin. 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Gültekin, 16 Temmuz’da kaybolmuştu. 20 Temmuz’da ise Gültekin’in cansız bedenine ulaşılmış, ölümü Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Pek çok şehirde kadınlar Pınar Gültekin’in katilinin hak ettiği cezayı alması için protesto gösterileri ve yürüşler düzenlemişti. Pınar Gültekin’in katili Cemal Metin Avcı, Gültekin’in kendisini reddetmesini bahane ederek onu öldürdüğünü cesedini yaktıktan sonra ise varile koyarak gömdüğünü söylemişti. İlk ifadesinde suçlamarı kabul etmeyen ancak delillerden sonra suçunu itiraf eden Cemal Metin Avcı, etkin pişmanlıktan faydalanmak istediğini söyledi. Etkin pişmanlık nedir, kimler faydalanabilir?
Muğla’da üniversite öğrencisi olan 27 yaşındaki Pınar Gültekin’in Cemal Metin Avcı isimli erkek tarafından öldürülmesi hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündemine oturmuştu
Pınar’ın katledilmesinin ardından Türkiye’de kadınlar sokaklarda gösteriler düzenlemiş, sosyal medyada da farkındalık yaratmak istemişlerdi.
Kadınların #ChallengeAccepted hashtag’i ile birlikte siyah beyaz fotoğraflarını paylaştıkları bu akım dünyadaki diğer kadınların da Türkiye’deki kdın cinayetlerine tepki göstermesini sağladı.
Katil Cemal Metin Avcı’nın yargılanmasına henüz başlanmadı. İfadesi alınmaya ve dava dosyası hazırlanmaya devam ediyor. Pınar Gültekin’in ailesinin avukatı daha önce katilin “ifadelerini önceden ezberlediğini” söylemişti
Pınar Gültekin’in ailesinin avukatı ayrıca kamera kayıt, HTS sinyal analiz ve tatbikat raporları talebinin başsavcılıkça reddedilmesine ilişkin yaptığı itiraz etmişti. Bu itiraz mahkemece kabul edildi. İtirazı uygun gören mahkeme, olay esnasında ve sonrasında başkaca şüpheli araçların olduğuna ilişkin tespitleri içeren inceleme ve kamera kayıt döküm ve inceleme raporunun, yer gösterme ve keşfe ilişkin tutanağı ile HTS sinyal analizinin suçtan zarar gören vekiline verilmesi gerektiğine hükmetti.
Öte yandan cinayet zanlısı Cemal Metin Avcı’nın jandarmadaki ifadesinde, “Çok pişmanım. Büyük bir hata yaptım. Etkin pişmanlıktan faydalanmak istiyorum.” diyerek cinayeti işlediğini itiraf ettiği öğrenildi. Etkin pişmanlık nedir?
Etkin pişmanlık, kişinin işlediği suçtan dolayı özgür iradesiyle sonradan pişman olması, suç teşkil eden fiilin meydana getirdiği olumsuzlukları gidermesi ve ceza adaletine olumlu davranışlarıyla katkı sunması halinde atıfet hükümlerinin uygulanmasını sağlayan bir ceza hukuku kurumu. Bu tanım yalnızca adli suçlar için geçerli.
Etkinlik pişmanlıktan kimler faydalanabilir?
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanacak kişi; suça azmettiren, suç teşkil eden fiili doğrudan işleyen veya yardım eden kişilerden biri olabilir. Önemli olan suçlu kişinin verdiği bilgiyle suçun aydınlatılması, suçun işlenmesine katılanların cezalandırılmasının temini veya varsa mağdurun uğradığı zararın giderilmesidir.
Etkin pişmanlık nedeniyle cezada indirim uygulanabilir mi?
Etkin pişmanlık nedeniyle ceza indirimi, ancak kanunda açık hüküm varsa uygulanabilir. Fail, pişman olarak suç ortaklarının yakalanmasını sağlamış veya suçun meydana getirdiği olumsuzlukları gidermiş olmasına rağmen işlenen suç ile ilgili kanunda ceza indirimi uygulanacağına dair açık bir hüküm yoksa, failin ceza indiriminden yararlanması mümkün değildir.
Etkin pişmanlık nedeniyle cezai indirim hangi suçlarda uygulanabilir?
Etkin pişmanlık nedeniyle cezai indirim, birçok suçta uygulanabiliyor. Ancak bunların arasında, “kasten adam öldürme”, “tasarlayarak adam öldürme” gibi suçlar yok. Bu nedenler katiller bundan yararlanamıyor. Cezai indirimin uygulandığı suçlardan bazıları şöyle; “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “hırsızlık”, “örgüt üyeliği, örgüt kurma”, “yağma”, “dolandırıcılık”, “güveni kötüye kullanma”, “mala zarar verme”, “hakaret”.
Etkin pişmanlık ceza indirim oranı nedir?
Türk Ceza Kanunu, yargılanan kişinin suç teşkil eden fiil hakkında yaptığı açıklamayı veya fiilin kimler tarafından işlendiğine dair bilgiyi hangi aşamada verdiğine göre ceza indirimi yapıyor. İşlenen suçun niteliğine ve vehametine göre indirim oranı belirleniyor. Türk Ceza Kanunu, çoğu zaman etkin pişmanlık halinde uygulanacak indirimin en üst sınırını belirleyerek hakimin, TCK’nın belirlediği bu üst sınırı aşmamak kaydıyla cezada indirim yapmasını öngörüyor. Örneğin, bir suç ile ilgili kanunda “yarısına kadar indirilir” ibaresi varsa, hakim olayın özelliğine göre yarısı kadar değil, örneğin 1/3 oranında indirim yapabiliyor. Yani, kanunun ceza indirimi için üst sınır belirlediği durumlarda hakim bu sınırı geçemiyor.