İlk görüşte aşk var, ama aşık olan ve etkilenen kalbimiz değil beynimiz. Güzellik algısı görecelidir elbette ama bazı insanlar vardır ki herkes tarafından beğenilirler. Neden mi? Çünkü beynimizin yüzleri algıladığı bir sistem var ve bu sistem herkeste aynı şekilde çalışıyor.
Zihin Oyunları adlı belgeselin ‘Çekiciliğin Kuralları’ adlı bölümü de bu dediklerimizi destekliyor. Çoğu zaman yaşadıklarımızı bilimsel bir şekilde açıklayan bu bölümü sizler için izledik ve önemli noktalarını listeledik.
Çekiciliğin sırlarını öğrendikten sonra en azından yaptıklarımızın bilimsel açıklamalarını bilerek yapacağız.
Buyurunuz.
1. Beynimizin çekicilik için bir formülü var
Çekicilik için bir formül var. Beynimizin yüz tanıma merkezi Fusiform Gyrus adı verilen bir bölümde yer alıyor ve bu sistem bir yüz gördüğümüz zaman direkt devreye giriyor. Daha sonrasında bilgiyi beynin diğer bölümlerine iletiyor.
2. İlk görüşte aşk matematiktir
Beynimizin aradığı tek bir şey var; o da oran. Yani doğada, mimaride ve insanlarda olan Altın Oran. Bu orana sahip ve bu orana yakın suratlar gördüğümüz zaman beynimiz tetikleniyor. Aslında etkilenme ve çekici bulma durumumuz ilk başta sadece bu oran üzerinden dönüyor.
3. Kalpte değil beyinde şekilleniyor
Yani bu etkilenme ve çekicilik durumu tamamen beynimizde şekilleniyor.
4. Biz aslında evrensel bir şekilde beğeniyoruz
Bir şeyi diğerinden daha çekici bulmanın nedenleri evrenseldir.
5. Aslında farklılığı değil sıradanlığı beğeniyoruz
Aslında beynimizin beğendiği bu altın oran sıradan bir şey. Yani bizler farklı olanı değil sıradan olan herkesin beğendiği şeyleri beğeniyoruz.
6. Yüzümüzün sol tarafı daha çekicidir
Altın oran beynimizin neyin güzel bulacağını karar verirken bu yaptığı tek hesap değil. Suratların simetrik olması da beğeni için çok büyük bir etkendir. Araştırmalara göre de yüzün sol tarafı sağ tarafına göre daha çekicidir.
7. Zıt kutuplar birbirlerini çekmezler
Aslında yanımıza seçtiğimiz insanları kendimize benzedikleri için seçeriz.
8. Beyin senkronizasyonu uzun ilişkinin sırrı
Sevgili olan insanların beyin fonksiyonlarına bakıldığında anlaşmak için çok uzun süreler birlikte olmalarına gerek olmadığı anlaşıldı. Beyin sekronizasyonları aynı seviyede olduğunda, aynı şekilde düşünüldüğünde, fikirler birbirine yakın olduğunda daha sağlıklı bir ilişki oluyor.
Belgesel Bonusu
https://www.youtube.com/watch?v=JuuXyZFI9Jw
Bütün detayları ufak testlerle beraber deneyimlemek isterseniz belgeseli izlemenizi tavsiye ederiz.