J. D. Salinger tarafından kaleme alınan Çavdar Tarlasında Çocuklar, bir diğer adıyla Gönülçelen; ilk olarak 1951 yılında ABD’de yayınlandı. Fakat ahlaka aykırı ve açık saçık olduğu gerekçesiyle ülkenin pek çok bölgesinde yasaklandı.
Salinger’in zaman içerisinde kült bir eser haline dönüşen romanı tüm zamanların en çok okunan kitapları arasında yer aldı. Ve hala aynı ilgiyle ve merakla okunmaya devam ediyor.
Kitap hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için listeledik.
1. Roman, her gün dünya çapında ortalama 685 kopya kadar satılıyor.
2. J. D. Salinger, The New Yorker dergisine kitabı tefrika etmeyi önermiş, fakat editörler Holden Caulfield karakterini inandırıcı bulmadıkları gerekçesiyle bu teklifi geri çevirmişlerdir.
3. Çavdar Tarlasında Çocuklar pek çok kez ahlaki olmadığı gerekçesiyle sansürlenmiştir. Ancak 1978 yılında Washington Issaquah’ta bulunan liselerde okutulduğu zaman komünizm gerekçesiyle yasaklanmıştır.
4. 1981 yılında ise Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabı ABD’nin en çok sansürlenen ve okullarda en çok okutulan kitabı olmuştur.
5. Kitap, günümüzde ABD’de hala en çok tartışılan kitaplar arasında yer alıyor.
6. John Lennon’un ölümüne sebep olan Mark David Chapman, tutuklandığı sırada Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabını okuyordu ve eğer Lennon’u öldürürse Holden’ın ruhuna sahip olacağına inanıyordu.
7. Romanın bir diğer takıntılı hayranı da 1981 yılında Ronald Reagan’a suikast düzenlemeyi deneyen John Hinckley Jr.’dı.
8. Kitapta “kofti” sözcüğü 35, “çılgın” sözcüğü 77, “Allah’ın cezası” deyimi 245 kez kullanılmışken “mutlu” sözcüğü 2 kez kullanılmıştır.
9. J.D Salinger İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan Ordusu’nda askerdi ve Normandiya Çıkarması’na katılmıştı. Ayrıca romanın altı bölümünü de yanında getirmişti.
10. J.D Salinger, Normandiya’daki görevinin ardından Almanya’ya giderken Hemingway’le tanışmıştır.
11. Salinger, 2009 yılında İsveçli bir yazarın 60 yaşındaki Holden Caulfield’ın bakımevinden kaçışını anlattığı romanını bastırmasına engel olmuştur.
12. Çavdar Tarlasında Çocuklar “berbat etmek (screw up)” ifadesinin günlük konuşma dilinde yaygın olarak kullanılmasını sağlamıştır.
Kaynak: 1