‘’Hayvanları sevmeyen insanları sevemez.’’ denir hep, iyi bir insan olup olamamanın bir ölçüsü olarak. Ancak söz konusu uluslararası ilişkiler olduğunda işler o kadar masum ilerlemiyor. Tarih boyunca birçok devlet, kendisine rakip olarak gördüğü farklı devletlerden bilgi toplama işine girmiştir. Özellikle dünya savaşları gibi, tüm bir dünyanın gidişatını etkileyen büyük hadiselerde düşünün ki bu durumun dozu ne denli artar. Bilgi toplamak adına her türlü yolu deneme girişimi neticesinde hayvanlar da bunun kurbanı olur ve neticede onlar da ‘’casus’’ yapılır. Peki hangi hayvanlar ne tür casusluklarda bulunmuştur?
1. Casus kedi
İlk hayvanımız bir kedi. Kedilerle ilgili pek çok şey yazılıp çizilir; bir şeyi ancak istediği zaman yapması gibi. Bu kedi sahiplenenlerin de yakinen tanık olduğu bir durum gibi duruyor. Hal böyle olunca kedilerin ne zaman bir şeyi yapıp yapmayacağı ya da nasıl davranacağının da tahmin edilmesi oldukça güçleşiyor. Belki bu mantıktan hareketle CIA’nin pek çok ‘’saha araştırması’’nda kediler kullanılmıştır. En bilineni ise 1960’lı yıllarda 14 milyon dolarlık bir proje ile CIA tarafından kedilerin üzerine dinleme cihazı yerleştirilmesi. Rus istihbaratına girerek çeşitli bilgiler edinmek amacıyla böyle bir girişim yapılır vaktiyle. ABD’deki Sovyet Rusya Büyükelçiliği önünde kedinin bir araba tarafından ezilmesiyle bu casusluk son bulur.
2. Yarasa takımı
Karanlıkta çok iyi hareket eden, seslere oldukça hassas olan yarasalar da vaktiyle casusluk için seçilir. İkinci Dünya Savaşı sırasında bir diş hekimi, 1 milyon yarasaya ufak yangın bombası yerleştirilmesi fikrini ortaya atar. Plansa şudur: yarasalar Japonya’da havaya bırakılacak ve burada birçok bölgeye yangın hasarı verecek. Birçok testin ardından uçakta yangın çıkması nedeniyle yarasalar casusluk kariyerine başlamadan veda eder.
3. Gerçek böcekler
Bir dinleme cihazı olarak ‘’Böcek’’ lafını filmlerden ya da haberlerden duymuşsunuzdur. Bu tanım tabii ki gerçek bir böceği karşılamıyordu. Ancak 2008’de New Scientist dergisi, üzerine dinleme cihazı yerleştirilen gerçek böceklerden bahis açmıştı. Bu böceklerin sinirlerine de çeşitli kabloların eklendiğini ve bu sayede böceklerin nasıl hareket ettiğinin tespit edilmesinden de söz etmişti. Bu böceklerin ABD için çalıştığı da eklenmişti. Bunun boş bir umut olduğunu anlamak için böceklerden sonra sinek ve kuşları da denemek gerekecekti… Ardından gerçek dinleme cihazlarının yapılmasına ve bunların böceğe benzemesine karar verildi.
4. Yunus balıkları
Hayvanlar alemindeki en ‘’kullanışlı’’ casuslardan biri öyle görünüyor ki yunus balıkları. Su altındaki mayınları tespit edebilmesi ve düşman yüzücüleri nakavt edebilmesi için eğitilen yunus balıklarını ABD ve Rusya doğrulamıştı. Yanı sıra, fok balıkları da aynı amaçla eğitilmiştir.
Kaynak: 1