Moda, ne için ve kim içindir sorusunun cevabını hiç bu kadar güzel bir şekilde almamıştık. Tasarımcı Carrie Hammer; modanın, sosyal değişim yaratan bir kıvılcım olabileceğini düşünüyor. New York moda haftasındaki model seçimleri de bu düşüncesine müthiş bir örnek olmuş.
Moda dünyasının gerçeklikten aşırı uzak olması ve giysileri taşıyan mankenlerin gerçek ölçütlerden çok farklı oluşu, bizi daima sorgulamalara itmiştir.
Yüzlerce, belki binlerce kadına ilham olan, başarılı ve güçlü kadınların stillerini de elbette ki moda dünyası tasarlıyor. Ama biz podyumda o güçlü kadın rol modellerini değil, sıfır beden ve tek bildiğimiz özellikleri güzel olmaları olan kadınları görüyoruz.
İşte Carrie Hammer da, bu düşünceden yola çıkarak harika bir fikir yarattı.
Carrie Hammer; “Bütün müşterilerimiz gerçek bir rol modelken, podyuma manken çıkarmamız hiç anlamlı gelmiyor.”
Carrie Hammer, manken camiasının tekdüzeliği karşısına çeşitliliği çıkarmak ve sektördeki bu eksiği kapatmak için böyle ciddi bir düşünce ortaya çıkardı.
Hammer, birkaç yıl önce kadınların iş giysisi opsiyonlarındaki eksikliği gördü ve güçlü kadınların rahat hissedebilecekleri giysiler tasarlamaya başladı
Hammer’ın devrim niteliğindeki defilesinin mottosu; “Podyum Modelleri değil; Rol Modelleri”. Hammer New York’taki defilesinde, geleneksel modeller yerine kadınların gerçek rol modellerine odaklandı. Hammer; “Pozitif ve güçlü kadının tam karşılığı onlar. Giysilere hayat veriyorlar. Bu giysileri onlar için yapıyorum, kadınların inanılmaz ve güçlü hissetmeleri için.”
Bu girişim, tamamen farklılıklara yani bizlere odaklanan bir düşüncenin ürünü.
Birleşmiş Milletler’de Avukatlık Danışmanı olan La Neice Collins;
“Defilede ben de yürümek istedim; çünkü ne zaman bir defile izlesem aklımdan şunlar geçer; “Giysiler çok güzelmiş, ama ben asla giyemem.” Sonra korkularımı yenmenin güzel olabileceğini düşündüm; başkalarının da normal ölçülerde bir kadının podyumda yürüyebildiğini görerek bunu harika bulabileceklerini düşündüm.”
Girişimci ve Aktivist Tolu Olubunmi;
“Moda benim için bireysellik demek. Üzerinizdeki giysiyle (ne olursa olsun) mutlu olmak demek. Kişiliğinizi yansıttığını düşündüğünüz ve sizi ifade eden her giysi, bana göre modaya uygundur.”
Skai Blue Media Başkanı ve Kurucusu Rakia Reynolds;
“Defilenin bana göre en mükemmel kısmı bir sürü kadınla tanışmam oldu. Bu kadınların hepsi patron! Etrafımda tuttuğunu koparan onlarca kadın olması inanılmaz bir his.”
Komedyen, Avukat ve Yazar Maysoon Zayid;
“Modayla her zaman tuhaf bir ilişkim olmuştur, çünkü çoğu zaman spor giysiler giyerim. Burada modaya dair çok şey öğrendim. Mesela giydiğim şeyin nasıl hissettiğimi ve nasıl göründüğümü çok fazla etkilediğini öğrendim.”
American Horror Story’den tanınan down sendromlu oyuncu Jamie Brewer. Hammer’ın defilesinde podyuma çıkan ilk down sendromlu model oldu
Hammer’ın seçtiği rol modeller; farklı ırklardan, farklı ölçülerden, bazense engelli kadınlardan oluşuyor.