2019 Yılı Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması, 4738 fotoğrafçının gönderdiği 78.801 fotoğraf ile bu yıl da tamamlandı. Birçok kaliteli fotoğrafçının katıldığı bu yarışma, tüm dünyadan gazeteler için çekilen sert görüntülere ve çoğu zaman gözlerimizi yumduğumuz olaylara bir kapı aralıyor. 1955 yılından beri devam eden yarışmanın bu yıl ki kazananı, Getty Images fotoğrafçısı John Moore oldu. Moore, Teksas’taki ABD sınır yetkilileri tarafından gözaltına alınan bir ailenin 2 yaşındaki kızlarının ağlamasını çekerek birinciliğe layık oldu.
1. “Akashinga – The Brave Ones”- Brent Stirton
Akashinga (‘The Brave Ones’), alternatif bir koruma modeli olarak oluşturulmuş bir korucu kuvvetidir. Yerel halklara karşı değil, topluluklarının ve çevrenin uzun vadeli yararları için birlikte çalışmayı amaçlar. Akashinga, dezavantajlı kökenden gelen kadınların güçlenmelerini, iş sunmalarını ve yerel halkın doğrudan vahşi yaşamın korunmasından faydalanmalarına yardımcı olmayı içerir.
2. “Male Rape” – Mary F. Calvert
ABD’nin eski denizcisi Ethan Hanson, askerlik sırasında yaşadığı cinsel travma yüzünden duş alamıyor. Bir önyükleme kampı sırasında, Ethan ve arkadaşlarına birlikte duş almaları emredildi. Ethan diğer askerler tarafından taciz edildi. Gördüğü kabuslar ve yaşadığı panik ataklar onu istifaya zorladı. Son Savunma Bakanlığı rakamları, ordudaki cinsel saldırıların artmakta olduğunu gösteriyor.
3. “Flamingo Socks” – V
Bu Karayip flamingosu, şiddetli ayak lezyonlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için oluşturulan çoraplardan giymiş. Kuş, yerel bir rehabilitasyon tesisinde birkaç hafta geçirdikten sonra, komşu ada Bonaire’den uçakla getirildi. Bu lezyonlar esir flamingolarda yaygındır, çünkü çok hassas ayakları vardır. Birkaç haftalık bakımın ardından kuş Bonaire’a geri taşındı.
4. “Crying Girl On The Border” – John Moore
Trump İdaresi, ABD’ye giriş yapan göçmenlerin cezai olarak kovuşturulabilecekleri sınırda “sıfır tolerans” politikası ilan etmişti. Sonuç olarak, tutuklanan pek çok ebeveyn çocuklarından ayrıldı ve farklı gözaltı tesislerine gönderildi. Bu fotoğraf dünya çapında yayınlandıktan sonra, ABD Gümrükleri ve Sınır Koruması, Yanela ve annesinin ABD yetkilileri tarafından ayrılan binlerce kişi arasında olduğunu doğruladı.
5. “Meet Bob” – Jasper Doest
Kurtarılan bir Karayip flamingosu olan Bob, Hollanda’nın Curaçao adasındaki insanlarla beraber yaşıyor. Bob, otel penceresine girdiğinde ağır yaralıydı ve bir yaban hayatı rehabilitasyon merkezi olan Fundashon Dier en Onderwijs Cariben (FDOC) tarafından bakıldı. Bob’un rehabilitasyonu sırasında, insanlara alışkın olduğu keşfedildi ve vahşi yaşama dönerse hayatta kalamayacağı söylendi.
6. “Wild Pumas Of Patagonia” – Ingo Arndt
Dağ aslanları veya pumaları olarak da bilinen pumas, Kanada, Yukon’dan Güney Yarımküre’deki Güney Andlara kadar bulunur. Çöller, çayırlar, ormanlar ve karlı dağlara kadar çeşitli habitatlarda hayatta kalabilirler, ancak genellikle utangaçtırlar ve insanlarla iletişimde zorlanırlar.
7. “When I Was Ill” – Alyona Kochetkova
Alyona Kochetkova kanser tedavisi sırasında en sevdiği yemek olan pancar çorbasını içemez. Alyona, cerrahi tedavi ve kemoterapiyi takiben bu portreyi çekildi ve yemeğin hayati önemini bildiği için yemek yemeye çalıştı.
8. “Never Saw Him Cry” – Michael Hanke
Zdenĕk Šafránek, Çek Cumhuriyeti Buz Hokeyi takımının kaptanı ve üç Paralimpik Oyununa katıldı. 2003’te bir oto tamirhanesinde iş kazası geçirdiğinden beri tekerlekli sandalyede. Dağ bisikleti ve el bisikletinde ülkesini temsil ediyor ve 2017-18’de Çek Cumhuriyeti’nin şampiyonu oldu. Šafránek, eşi ve üç çocuğuyla Çek Cumhuriyeti’nin Podĕbrady yakınlarındaki Pátek kentinde yaşıyor.
9. “Afghan Refugees Waiting To Cross The Iranian Border” – Enayat Asadi
Bir Afgan mülteci, 27 Temmuz’da İran’ın doğu sınırında taşımacılığı beklerken yoldaşını rahatlatıyor. BMMYK, İran’ın Afganistan’ın büyük çoğunluğu olan bir milyon kayıtlı mülteciye sahip olduğunu bildirdi. Ayrıca, 1,5 milyondan fazla belgesiz Afganın ülkede bulunduğu tahmin edilmektedir. Afganistan’da şiddetten, güvensizlikten ve yoksulluktan kaçan birçok insan, soygun, kaçırma ve ölüme maruz kaldıkları yollar boyunca kaçmaktan başka alternatif bulamıyor.
10. “Living Among What’s Left Behind” – Mário Cruz
Geri dönüşüm malzemeleri toplayan bir çocuk, Manila, Filipinler’deki Pasig Nehri’nde yüzen çöplerle çevrili bir yatağın üzerinde yatıyor. Pasig Nehri, 1990’larda, biyolojik kirlilik ve atıkların yeterli temizlik altyapısı olmadığı için biyolojik olarak ölü olarak ilan edildi. Nature Communications tarafından yayınlanan 2017 raporunda Pasig, her yıl okyanusa bırakılan 63.700 ton plastikle dünyadaki en kirli 20 nehirden biri olarak gösteriliyor.
11. “The Cubanitas” – Diana Markosian
Bir kızın quinceañera (onbeşinci doğum günü), kadınlığa geçişi işaret eden bir Latin çağı geleneğidir. Geleneksel olarak bir kızın evlilik için hazır olduğunu gösteren, cinsiyete özgü bir geçiş ayinidir. Aileler bunu genellikle cömert bir parti ile kutluyorlar. Kız, bir prenses gibi giyiniyor ve kadınlık hissini algılıyor.
12. “Dakar Fashion” – Finbarr O’reilly
Diarra Ndiaye, Ndeye Fatou Mbaye ve Mariza Sakho, Dakar’ın Medine semtinde tasarımcı Adama Paris’in kıyafet modelleridir. Dakar, Franco-Afrika modasının büyüyen bir merkezidir ve tamamen modaya adanmış olan ilk istasyon olan Fashion Africa TV’ye ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl düzenlenen Dakar Moda Haftası, herkese açık ve başkentin her köşesinden binlerce kişinin katıldığı, abartılı bir sokak gösterisi içeriyor.
13. “Colombia, (Re)birth” – Catalina Martin-Chico
2016 yılında Kolombiya hükümeti ile FARC isyancı hareketi arasında bir barış anlaşması imzalanmasından bu yana, eski kadın gerillalar arasında, çoğu FARC üyelerinin günlük hayata geri dönmelerine yardımcı olmak için kurulan demobilizasyon kamplarında bir bebek patlaması yaşandı. Gebeliğin gerilla yaşamıyla uyumlu olmadığı düşünülüyordu.
14. “God’s Honey” – Nadia Shira Cohen
Çevresel gruplar ve bal üreticileri, genetiği değiştirilmiş soyanın kullanılmasının ve agrokimyasal glifosatın kullanılmasının sağlığı tehlikeye soktuğunu, ekinleri kirlettiğini ve balın piyasa değerini ‘organik’ etiketini tehdit ederek düşürdüğünü söylüyor. Soya üretimi aynı zamanda ormansızlaşmaya da yol açıyor, çünkü tarla tarımı gittikçe artan bir şekilde arı popülasyonlarını etkiliyor.
15. “Faces Of An Epidemic” – Philip Montgomery
Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü’ne göre, ABD’de günde 130’dan fazla insan opioidlere aşırı doz uyguladıktan sonra ölüyor. Başkan Donald Trump, opioid salgınını ulusal bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. Krizin kökeni, 1990’larda ilaç şirketlerinin doktorlara opioid ağrı kesicilerin bağımlılık yapmadıklarına dair güvence vermesiydi. Oxycontin gibi opioid reçetelerinin artması, suiistimalin yaygınlaşmasına neden oldu.
16. “Falleras” – Luisa Dörr
Kadınlar ve kızlar, İspanya Valensiya’daki Fallas de Valencia festivali için elbiseler giyerler. Asırlar önce kentin etrafındaki pirinç tarlalarında çalışan kadınların giydiği kıyafetlerden esinlenen elbiseler, zaman içinde değişti ve şimdi 1.000 € ‘dan fazlaya mal olabilen ayrıntılı kreasyonlardan oluşuyor. Çoğunlukla dantel ve ipekten yapılmış elbiseler, İspanya’nın en büyük sokak festivallerinden birine katılmak isteyen herkes tarafından giyilir.
17. Blessed Be The Fruit: Ireland’s Struggle To Overturn Anti-Abortion Laws” – Olivia Harris
Graffiti sanatçısı Shirani Bolle, İrlanda, Dublin’de düşük yaptıktan sonra 2012 yılında ölen Savita Halappanavar’ın resmini çiziyor. 25 Mayıs’ta İrlanda, kürtaj yasalarını bozmak için büyük çoğunluk ile oy kullandı. 1983 tarihli bir referandum, tecavüz ve ensestten kaynaklananlar da dahil olmak üzere sonlandırma yasağını güçlendiren İrlanda anayasasında sekiz değişiklikle sonuçlandı. Referandumdan önce, yılda 3 bin kadın kürtaj için İngiltere’ye gitti.
18. “Syria, No Exit” – Mohammed Badra
Şubat 2018’e kadar, Şam dışında bir banliyö bölgesi olan ve Suriye ihtilafındaki son isyancı bölgelerden biri olan Doğu Ghouta halkı, beş yıl boyunca hükümet güçleri tarafından kuşatıldı. Nihai saldırı sırasında, Doğu Ghouta, 25 Şubat’ta al-Shifunieh köyünde gaz saldırısı da dahil olmak üzere roket ateşi ve hava bombardımanına maruz kaldı.
19. “Evacuated” – Wally Skalij
Kaliforniya’daki 2018 orman yangını sezonu, 676.000 hektardan fazla bir alanı yakarak en ölümcül ve en yıkıcı yangın oldu. Bilim adamları iklim değişikliğinin etkilerini bunun nedeni olarak belirlerken, ABD Başkanı Donald Trump orman yönetimini suçladı.
20. “Glass Butterfly” – Angel Fitor
Leucothea multicornis, diğer kelebekler gibi, avını ısırmak yerine yapışkan hücreler kullanarak avlayan bir avcıdır. Bu kelebeğin biyolojisi hakkında şu anda çok az şey bilinmektedir. Çok kırılgan oldukları ve en ufak bir titreşime tepki olarak kanatlarını katladıkları için fotoğraflarını çekmek oldukça zor.
21. “Still Life Volcano” – Daniele Volpe
Başkent Guatemala Şehri’nin 40 km güneybatısında bulunan Fuego, Latin Amerika’nın en aktif yanardağlarından biridir ve 2002’den beri periyodik olarak patlamaktadır. Volkanologlar yanardağı düzenli olarak izlemekte, ancak bu patlama uyarı vermedi.
22. “The Migrant Caravan” – Pieter Ten Hoopen
Ekim ve Kasım aylarında, binlerce Orta Amerikalı göçmen ABD sınırına doğru giden bir karavana katıldı. Bir sosyal medya kampanyasıyla toplanan karavan, 12 Ekim’de San Pedro Sula’dan ayrıldı ve gitgide yayılmasıyla Nikaragua, El Salvador ve Guatemala’dan insanlar çekti. Katılanlar, siyasi baskı ve şiddet ile karşı karşıya kalanların ve daha iyi bir yaşam umuduyla sert ekonomik koşullardan kaçanların bir karışımıydı.
23. “Northwest Passages” – Jessica Dimmock
Dünyanın dört bir yanındaki trans bireyler, halen yaygın olarak istismara maruz kalmaktadır. ABD’nin kuzeybatısındaki üst düzey transeksüel kadınlar, on yıllardır kadın kimliklerini saklıyor.
24. “Ambulance Bomb” – Andrew Quilty
Patlayıcılarla dolu bir ambulans, 27 Ocak’ta Afganistan’ın Kabil kentinde 103 kişiyi öldürdü ve 235 kişi yaralandı. Ambulans farkedilmeden bir güvenlik noktasından geçmiş, ancak saldırgan ikinci bir kontrol noktasında tespit edilmesine rağmen, patlayıcılarını patlatması engellenememiştir. Bombalama, yabancı uyruklular arasında popüler olan merkezi bir alışveriş bölgesi olan Chicken Street’in ve hükümet ve diplomatik binaların yakınında gerçekleşti.
25. “Falcons And The Arab Influence” – Brent Stirton
UNESCO artık şahinleri, Somut Olmayan Kültürel İnsanlık Mirası (ICH) olarak kabul etmektedir. Esaret altında yetiştirilen şahinler, tehlike altındakiler olarak listelenen bazı türlerde dahil olmak üzere, ele geçirilen yabani kuşlardaki ticareti azaltmaya yardımcı olmuştur.
Kaynak: 1