Carmen Hijosa deri uzmanlığı yapan bir girişimci. Danışmanlık yaptığı firma adına Filipinler’e ziyaret ettiğinde burada birçok çevresel ve üretimsel probleme şahit oldu. Üretilen ürünler hem doğaya hem de çalışanlara ciddi zararlar veriyordu. Bu probleme akıllıca ve çevresel çözüm getirmek adına bir fikir geliştirdi. Geliştirdiği fikir hem doğa dostu hem de dönüşümü mümkün olan bir üretim modelinden oluşuyor. Filipinler’de çok büyük bir ananas tarımı vardı ve ananasların yaprakları direk çöpe gidiyordu. Hijosa ananas yapraklarının yapısını incelediğinde deri ürünlerine alternatif üretecek bitki kaynaklı bir malzeme üretebileceğini fark etti.
Bölgedeki muz ve sisal bitkileri de inceleyen deri uzmanı Carmen Hijosa, aklındaki üretim döngüsündeki direnci karşılayan en iyi bitkinin ananas olduğunu keşfetti.
Uzun yıllar çalıştığı dergi endüstrisindeki işini terk eden Hijosa, sonraki yıllarda Londra’da Kraliyet Sanat Koleji’nde geçirmeye başladı.
Bu alandaki doktorasını kazandıracak patentli ürüne dönüştürme fikri burada ortaya çıktı.
Şimdilerde 64 yaşında olan deri uzmanı, Pinatex adını verdiği ananas kaynaklı deri ürünlerini satıyor.
Ham maddesinin ananas olduğu bu ürünlerin avantajları saymakla bitmez…
İlk olarak tarımsal bir üretimin yan ürünü yeniden değerlendiriliyor ve bunun için ekstra toprak, su, gübre gibi gerekli kaynaklar kullanılmıyor.
Bunun dışında; hayvansal bazlı deri ürünlerinin üretimi sırasında da kullanılan, zehirli kimyasal ve ağır metaller de kullanılmakta.
Et üretimi gibi deri üretimi de endüstriyel üretilen hayvanlardan geldiği için devasa bir karbon ayak izine sahip.
Yapay deriler ise petrol içerikli ürünlerden yapıldığını düşürsek; hayvan derilerinden çok da zararsız olduğu söylenemez.
Bu tür deriler daha ucuz fiyata sahip olsa da, tüketiciler artık eskisine göre daha bilinçli. Her şeyin nasıl yapıldığını ve zarar boyutuna karşı kayıtsız değiller.
Hijosa, artık tüketicinin de bu bakış açısını değiştirmek istediğini ve kullandıkları ürünlerin artık nereden geldiğine, nasıl üretildiğine dikkat ettiğini savunuyor.
Çöpe atılan ananas yaprakları çiftçilerin yeni bir ürünü kazandırmaları adına büyük öneme sahip.
Ayrıca bu yapraklardaki uzun lifleri çıkardıktan sonra gübre olarak kullanılmak üzere bir biyokütle elde ediliyor.
Bölgedeki fabrikalarla koordineli çalışan Hijosa, ananasla; ayakkabı, çanta, uçak koltuğu gibi “gerçek” derinin yerine geçebilecek tüm ürünler için sıfırdan bir üretim modeli geliştiriyor.
Azimli deri uzmanı Hijosa Puma ve Camper gibi büyük şirketler için prototip ürünler geliştirmiş bile.
Geliştirmiş olduğu malzemelerin ilerleyen dönemlerde hayvan derisi ürünlerin yerine kullanılacağından fazlasıyla emin.
Pinatex için çok uluslu şirketlerden yerel mağazalara birçok yerden yoğun talep var.
Çünkü Hijosa artık üretim yapan büyük şirketlerin hayvansal deri ürünlerine alternatifler aramaya başladığını düşünüyor.
Kaynak; 1