Doğadan hayvanların en garip huylarını ortaya çıkardıkları bir olay çiftleşme arzusu. Bunun için doğup ölenlerden, çiftleştikten sonra eşini öldürenlere varıncaya kadar birçok senaryo mevcut ve bunların bir adım öncesinde birbirine kur yapanların izledikleri taktikler ise en az sonuçlar kadar ilginç. “Yuvayı dişi kuş yapar.” sözünü bir çırpıda rafa kaldıracak erkek çardak kuşlarının rengarenk yuvaları onlara doğanın ev dekorasyonunda sanatçı ünvanını kazandırıyor.
Ötücü kuşlar arasında yer alan çardak kuşları Avustralya ve Yeni Gine’deki adalarda yaşarlar. 17 farklı çardak kuşu türünün de çiftleşmek için yaptıkları çardakları farklılık gösterir.
Dişilerini etkilemek için yapacakları çardaklarda öncelikle bir taban inşa ederler. Bunun için kuru veya yeşil ağaç dallarından faydalanırlar.
Daha sonra dalları dikey olarak yerleştiren kuşlar bir kubbe oluşturuyorlar. Bundan sonrası ise her kuşun kendi zevkine göre evini dekore etmesi gibi şekilleniyor.
Doğada bulduğu meyveleri, yaprakları, taşları, çiçekleri, metal parçaları, hatta bulabildiği ve rengi hoşuna giden her türlü şeyi toplar ve biriktirir.
Renkleri özenle seçen çardak kuşları aynı renkte parçaları yan yana koyarak da muazzam bir kompozisyon yaratır. Burada minik bir açı ve yakınlık da çok önemlidir, oldukça titizdirler.
Çiftleşme çardaklarını rengarenk süsleyen bu kuşlar koleksiyonlarına kattıkları yeni eşyaları daha az beğendikleriyle yer değiştirebilirler.
Her alt türü belli bir renge baskın olan çardak kuşları eşyaların yerini de ezberledikleri için herhangi bir değişikliği hemen anlayıp düzeltebilirler.
Yuvanın konumunu güneş ışığının alacağı açıyı düşünerek uzun araştırmalar sonunda yapan çardak kuşu duvarlarına bitki özleri ve çiğnediği ağaç dallarıyla da boya ve sıva yapar.
Bu kadar emeğin sonunda çevreden geçmekte olan dişiye çardağını sergileyerek en güzel sesiyle ötmeye başlar.
Kızgınlık dönemleri çok kısa olduğu için türün devamı amacıyla erkek kuşlar olabildiğince dişi kuşla çiftleşmeyi amaçlar.
Kaynak: 1