Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde çapkın kişiler için Casanova yakıştırması yapılıyor. Birçoğumuz Casanova’nın kim olduğunu bilmesek de çapkın biri olduğunu tahmin edebiliyoruz. ? Halbuki kendisi çapkın bir delikanlıdan çok daha fazlası! Kelimenin tam anlamıyla çapkınlığın kitabını yazan Giacomo Casanova’yı sizler için araştırdık ve derledik. Çeşitli maceralarla dolu hayatını öğrenince çok şaşıracaksınız. İşte çapkınların çapkını Giacomo Casanova hakkında bilmeniz gereken her şey…
Giacomo Casanova 1725 yılında Venedik’te dünyaya geldi
Annesi ve babası fakir oyunculardı. Casanova, altı çocuğun en büyüğüydü ve annesi tiyatro ekibiyle Avrupa’yı gezerken büyükannesi tarafından büyütüldü. Henüz 8 yaşındayken babasını kaybetti. Dokuz yaşına bastığında ailesi tarafından bir pansiyona gönderildi. Korkunç koşullarda yaşaması bekleniyordu. İşte o an ailesi tarafından reddedildiğini hissetti. Sefil bir hayat sürerken Abbé Gozzi onu himayesi altına aldı. Onu akademik açıdan yetiştirdi ve ona keman öğretti.
İlk cinsel deneyimini henüz 11 yaşındayken Gozzi’nin kız kardeşiyle yaşadı
Casanova, zeki ve hızlı öğrenen bir çocuktu. 12 yaşındayken üniversiteden kabul aldı ve Pauda Üniversitesi’nde eğitim almaya başladı. Takvimler 1742 yılını gösterdiğinde 17 yaşında, hukuk fakültesi mezunu bir gençti. Üniversite hayatı sırasında ahlak felsefesi, kimya, matematik ve tıp eğitimleri de aldı.
Üniversitede tüm kızların gözü Casanova’nın üzerindeydi
Casanova, zekası ve çekiciliğiyle tüm dikkatleri üzerine topluyordu. Eğitimi sırasında 16 ve 14 yaşında iki kız kardeşle görüşüyordu. Yine üniversitede tüm hayatına mal olacak kumarla tanıştı.
Bir aristokratın hayatını kurtarınca lüks yaşamın kapıları da açılmış oldu
Casanova, tıp eğitimi sayesinde felç geçiren Venedikli bir aristokratın hayatını kurtardı. Ardından bu aristokratın yanında işe girdi. Böylelikle lüks yaşamın kapıları da açılmış oldu. Casanova artık muhteşem kıyafetler giyiyor, tutkulu ilişkiler yaşıyor ve doyasıya kumar oynuyordu.
Tecavüz suçlamalarının ardından Venedik’i terk etmek zorunda kaldı
Yaşanan skandalların ardı arkası kesilmeyince Casanova, şehri terk etmek zorunda kaldı. Fransız aşkı Henriette ile birlikte Parma’da yaşamaya başladı. Cinsel hayatlarından ziyade Henriette ile ettikleri sohbetleri önemsiyordu.
Kumar alışkanlığı Venedik’e geri dönmesine neden oldu
Artık polisin dikkatini çekmişti. Müfettişler, küfürlerinden kavgalarına, baştan çıkarmalarından kamu tartışmalarına Casanova’nın her hareketini listelemeye başladılar. Casanova, bu esnada kumardan yüklü bir miktar para kazanarak Paris turuna çıktı. Yeni oyunu La Moluccheide, annesinin sık sık başrol oynadığı Kraliyet Tiyatrosu’nda sahnelendi.
1755’te 30 yaşında olan Casanova, dine ve genel ahlaka aykırı davranmaktan tutuklandı
Tutuklanma nedenleri hakkında bilgilendirilmedi ve üst düzey mahkumlar için ayrılan Doge’s Palace’a gönderildi. Beş yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Burada hücrede tutuldu ve yaz sıcağında milyonlarca pire tarafından ısırıldı. Kaçmak için plan yapmıştı ki daha iyi bir hücreye taşınmasına karar verildi. Yeni komşusundan yardım isteyerek planını uygulamaya koydu ve birlikte firar ettiler.
Hapisten kaçtıktan sonra da insanları kandırmaya devam etti
Soylularla kolayca tanışabileceği Paris’e gitmeye karar verdi. Burada insalara 300 yaşından büyük olduğunu ve dilerse sıfırdan elmas yaratabileceğini söyledi. Soylu kadınları çeşitli şekillerde kandırdı. Onun bu yeteneklerini farkeden bir kont, kendisini Amsterdam’a davet etti ve casus olarak işe aldı. Bu sayede yeniden zengin olan Casanova, kazandıklarını aşk ve kumar için harcamaya devam etti.
Takvimler 1760 yılını gösterdiğinde yine beş parasız kalmıştı ve kanundan kaçıyordu
Üstelik çeşitli zührevi hastalıklar da kapmıştı. 1774 yılında 18 yıllık bir sürgünün ardından Venedik’e dönmesine izin verildi. Dokuz yıl sonra yine Venedik’ten kovulacaktı. İlerleyen yıllarda bir kütüphanede çalışmaya başladı. Bu işten öylesine sıkılıyordu ki intihar etmeyi bile düşündü. 1797 yılında Venedik Napolyon tarafından ele geçirildiğinde Casanova da hayata gözlerini yumdu.
Kütüphanede çalışırken yazdığı yazmalar, Vatikan tarafından yasaklandı
Casanova’nın anı kitabı “Hayatımın Hikayesi” yüzü aşkın aşk ilişkisini konu ediniyordu. Ek olarak kaçışlarından, düellolarından, yolculuklarından, tutuklanmalarından ve dolandırıcılıklarından bahsediyordu. Bu yazmalar 1821 yılında ortaya çıktığında yoğun bir şekilde sansürlendi ve işin sonunda yasaklandı. 2011 yılına geldiğimizde bu yazmaların birkaç tanesinin ilk kez Paris’te sergilendiğine şahit olduk. Günümüzde ise 3700 sayfanın tamamı kitap olarak basıldı ve ciltler halinde dağıtıldı.
Kaynak: 1