Çamaşır makinesinin dilinden anlamak her zaman kolay değil. Günlük hayatta karşımıza çıkan çamaşır makinesi sorunları günlerce çamaşır yıkamamaya kadar gidebiliyor. Bunun önüne geçmek ve karşılaşılan sorunların nedenlerini bilmek sizlere kolaylık sağlayacak. Belki de kolay çözülen sorunlar ve çamaşır makinenizin dilinden anlayamıyorsunuz. Yanlış kullanım ve zaman içinde yıpranma da bu sorunların nedenleri arasında olabilir. Bir daha ki çamaşır makinesi probleminizde sizlere rehber olmasını istediğimiz bir soru cevap yazısı hazırladık. Hadi hemen başlayalım!
Çamaşır makinesi neden yürür?
Çamaşır makinesinin anormal bir şekilde sallanması zamanla makineye zarar verebilir. Bu sarsılma makinenin kendi kendine hareket etmesine neden oluyor ve çoğu zaman nedenleri de birden fazla. Sarsılma ile beraberinde gelen yüksek sesten de rahatsız olabilirsiniz. Çamaşır makinem yürümesin diyorsanız ilk verilecek tavsiye makineyi kapasitesinden yüzde 10’le 20 arası az doldurmak. Kapağını zar zor kapattığınız bir makine sağlıklı bir şekilde çalışamaz. Nevresim ya da yatak örtüsü gibi takımlar tek başına fazla yer kaplar ve bu nedenle de bu gibi büyük parçaları tek tek atarak yıkamanız gerekiyor. Genellikle makine sıkma aşamasına geldiğinde bu sarsıntı daha da artar. Bu nedenle de düşük devirde çalıştırmak makinenin daha az sarsılmasını sağlayabilir. Son olarak bu sarsılmanın bir diğer nedeni de dengesiz makine yerleştirmek olabilir. Çamaşır makinesini koyduğunuz zeminin engebesiz ve dengeli olduğundan emin olmak isteyebilirsiniz. Bu gibi önerilere uyuyorsanız ve buna rağmen çamaşır makineniz ciddi anlamda sallanıyorsa bir yetkiliden yardım almakta fayda var.
Çamaşır makinesi neden su akıtır?
Makine alt kısımdan su sızdırması yapıyorsa bu size her yıkamada ekstra temizlik çıkarabilir. Suyun neden akıttığını bulmak yapmanız gereken ilk adım. Çamaşır makinesinin su almasını sağlayan bir su giriş hortumu yer alıyor. Alt kısımda yer alan bu hortum sızdırma yapıyorsa hortumda gevşeme meydana gelmiş olabilir. Bu hortumu sıkmak için de öncelikle makinenin fişini çekmeniz gerekiyor. Bu bağlantıyı sağlayan hortumu sıkılaştırarak su akışını kapatabilirsiniz. Eğer sorununuz bu değilse su akıtan kirli su boşaltma hortumu olabilir. Genellikle 3 metre kadar olan bu hortumun gider kısmı zamanla tıkanabilir. Kendinize doğru çekerek bu hortumun gider kısmını temizleyebilirsiniz. Diğer bir olası neden de yanlış miktarda deterjan koyma. Gereğinden fazla çamaşır deterjanı koymanın daha iyi çamaşır yıkadığını düşünsek de aslında durum böyle değil. Deterjanınızın üzerinde yazan talimatlara uygun olarak bu miktarı belirleyin ve fazlasının makineye zarar vereceğini unutmayın. Makinenizin sızdırma nedenleri arasında bu saydıklarımız yoksa filtre kapağını kontrol edebilirsiniz. Filtre kapakları makinelerin alt kısımlarında bir göz alarak bulunuyor. Buraya kaçan madeni para ya da cep içinde unutulan küçük cisimler makinenin doğru çalışmasını engelleyebilir. Filtre kapağı temizleme adımlarını takip ederek bu kısmı temizleyebilirsiniz.
Çamaşır makinesi neden sıkma yapmaz?
Çamaşırlarınızı makineye attınız ve program seçtiniz. Bitince de çamaşırlarınızın kurutmaya hazır olduğunu düşünürken sıkılmayan çamaşırlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni tabii ki çamaşır makinesinin sıkma yapmadan programa son vermiş olması. Bu gibi durumlarda sadece sıkma programını tekrar çalıştırarak bir süre daha bekleyebilirsiniz. Fakat bunun bir daha yaşanmaması için yine bir filtre temizliği yapmak da fayda var. Dengeli bir şekilde çamaşır atmanız gerek ve bunun anlamı da tek seferde ne çok az ne de çok fazla çamaşır atmak. Son olarak da kirli su boşaltma hortumunun yerden yüksekliğini kontrol edebilirsiniz. Hortum uzunlukları makinenin alt seviyesine uygun olmalı. Yüksekte duran hortumlar da sıkma yapmanın önüne geçebilir. Makinenizin sıkma ayarlarını da iyi takip ettiğinizden emin olun. Suda bekletme ve bırakma sembolü küçük bir kap ve üzerinde olan ok işareti ile gösterilir. Bu özellik seçilmişse de çamaşır makinenize uygun olan su boşaltma programını seçerek fazla gelen suyun boşaltılmasını sağlayabilirsiniz.
Çamaşır makinesi neden deterjan almaz?
Çamaşır makinesi deterjan almadan yıkama işlemine başlamaz. Böyle bir sorunla karşılaşıyorsanız yapmanız gereken deterjan gözünü kontrol etmek. Klapesi kapalı olan deterjan gözünde deterjan ve yumuşatıcı alımı yaşanmaz. Bu kısmın açık olduğundan eminseniz bir diğer neden de su basıncı olabilir. Su basıncının düşük olduğu yerlerde deterjan alımı zor bir hale gelir. Çeşmeden gelen basıncın yükselmesi sağlanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Deterjan alımının olmaması su alımının engellenmesine bağlı da gerçekleşebilir. Su alımında bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için de su alım hortumuna ve giriş vana kısımlarına dikkat edebilirsiniz. Bazı durumlarda yaşanan kırılmalar ve eskimeler sonucu vanaların ya da hortumların yenilenmesi gerekir.
Çamaşır makinesi neden su boşaltımı yapmaz?
Bazı durumlarda da alınan su doğru bir şekilde tahliye edilemiyor. Böyle durumlarda ise tahliye hortumunu kontrol etmek gerekiyor. Bu hortumun tıkalı olması ya da bükülmüş olması suyun boşaltılmamasına neden olabilir. Aynı zamanda pompa ile de alakalı olan bu durumda pompa filtresi ve pompa motorları kontrol edilmelidir. Pompa motorları ile alakalı olan durumlarda yapmanız gereken yetkili birinden yardım almak diyebiliriz.
Çamaşır makinesi neden su almaz?
Çamaşır makinelerini çalıştırmak artık çok pratik. Yeterli deterjan bölmeye yerleştirilir ve program seçimi yapılır. Daha sonra da başlat düğmesi ile makine kendi kendine yıkamayı gerçekleştirir. Fakat bazı durumlarda su alımını yapmayan makineler bir türlü yıkamaya geçemiyor. Böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle çamaşır makinenizin kapağının tam olarak kapandığına dikkat edin. Bazı durumlarda ise kilit kısımlarında bozukluk da yaşanabiliyor. Tam kapandığından eminseniz bu sefer sorun borulardan kaynaklı olabilir. Su alımı yapamayan borularda tıkanıklık yaşanması muhtemel. Çamaşır makinelerinin ana kartlarında yaşanan bozulma da su seviyesinin ayarlanmaması gibi sorunlara da neden oluyor. Bu gibi sorunların olup olmadığını bir servis çağırmadan anlamak oldukça zor. Denemeniz gereken adımların sonunda sorun halen çözülmediyse telefona sarılabilirsiniz. Bundan önce sizlere kontrol etmeniz için birkaç tavsiye sunuyoruz.
Su Kesintisi
Çamaşır makinesinin musluk kısmının açık olduğundan ve herhangi bir su kesintisi yaşanmadığından emin olmanız gerek. Musluk kapalıysa açarak makineyi tekrar çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
Su Giriş Hortumu
Su giriş hortumu makineye su alan yegâne kaynak. Hortumun tıkalı olması ya da bükülü durumda olması suyun az gelmesine neden olabilir.
Filtre Kontrolü
Valf giriş kısmında yer alan filtre de zamanla tıkanabilir ve bu tıkanıklık su alımını engelleyebilir.
Şebekeden Gelen Su Tazyiki
Bazı durumlarda düşük tazyikli sular makineye su alımına engel oluşturur. Şebekeden gelen suyun tazyik oranı da günün belirli zamanlarında düşük ya da daha yüksek olabilir. Bunu öğrenerek çamaşır yıkama zamanlarınızı belirleyebilirsiniz.
Deterjan Gözü
Fazla deterjan ve yumuşatıcı koymak bu kısımlarda deterjan tortuları oluşmasına neden oluyor. Su alımını engelleme noktasına gelen birikmelerin önüne geçmek için bu kısmın temizlenmesi gerek. Her zaman doğru deterjan miktarı kullanılmalı ve makine belirli aralıklar ile temizlenmeli. Çamaşır makinesi temizliği için Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenmeli yazımıza göz atabilirsiniz.