Bizim yazın dünyamızda öykücülük, diğer yazınsal türlerde gibi oldukça önemli bir yer tutar. Her şeyden önce anlatılan hikâye, bir duygunun yaşadığı ve yaşayacağı yer üzerinden hareket eder. Geleneği ve modern zamanın imkanlarını kullanır. Kelimelerle, cümlelerle, anlamlarla ve yarattığı karakterlerle bir bütün olarak kendini tamamlar. Bu bağlamdan hareketle öykücü, öyküsüne yaslanan hiçbir yaşamsal formun dışında tutularak değerlendirilmez. Gördüğünü, hissettiğini, yaşadığını ya da hayal ettiğini yazmak; bir öyküyü öykü yapmak için gerekli zemini yaratmaya hazırlıktır.
Son yıllarda yayınlanan birçok öykü kitabı da söz konusu zeminin temelinde kendi ifadesini oluşturdu. Özellikle ilk kitaplar bu konuda ne kadar büyük bir hevesle yola çıktıklarını kanıtladılar. Öykücülüğümüzün daha da ileriye taşınması açısından mutluluk veren bu gelişmelerin artarak devam etmesini diliyor ve son dönemde yayınlanan ilk öykü kitaplarını sizler için listeliyoruz.
1. Karahindiba
Sinan Sülün’ün kaleme aldığı Karahindiba, kitapla aynı adı taşıyan öykünün oyunlaştırılmasıyla birlikte sahneye de taşındı. Hem öykü hem de oyun olarak oldukça beğeni toplayan kitap, söylediği söz itibariyle bir dönemin en sıkıntılı geçiş süreçlerine şahit oldu. Toplam üç öyküden oluşan kitap, dönemini ve döneminin sorunlarını yarattığı karakterler üzerinden başarılı bir şekilde verdi.
2. Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde
Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde, Mahir Ünsal Eriş’in ilk öykü kitabı. Yazar, ikinci öykü kitabı Olduğu Kadar Güzeldik‘le birlikte 60. Sait Faik Hikâye Armağanı‘na layık görüldü. İlk kitabında konu aldığı mekanlar ve karakterler, bir geri dönüş ve nostalji dünyasının içerisinden geçerek anıların güzelliğini ve o dönemin hikâyelerini güzellikle ve ayrıntılarıyla anlattı.
3. Vapurlara Küsmek
Türker Ayyıldız’ın yayınlanan ilk öykü kitabı Vapurlara Küsmek, 2011 Orhan Kemal Öykü Ödülü‘ne layık görüldü. Kitapta anlatılan her şey hayatın içinden geçen ve kendi dünyamızın pencerelerinden bakıp duran öykülerinin anlatıldığı bir bütünü oluşturuyor.
4. Tekme Tokatlı Şehir Rehberi
Mevsim Yenice tarafından kaleme alınan kitap, yazarın yayınlanan ilk kitabı. İçerisindeki öyküler itibariyle tıpkı adı gibi merak uyandırıcı ve derin yolculuklar içeriyor. Yazarın her öyküsü bir diğer öyküsünün nasıl bir yol izleyeceği düşüncesini içimize düşürerek ilerliyor.
5. Derdin İncinmesin
Derdin İncinmesin, Mustafa Orman’ın yayınlanan ilk öykü kitabı. Daha önce çeşitli dergilerde öyküleri yayınlanan Orman, tıpkı ismi gibi derdinden yola çıkarak yoğurulan ve bir tür iç yürüyüş başlatan öykülere imza atıyor. Hayatın ve bireyin çıkmazlarından devam ederek anlatılan öyküler, çağının meselelerinden kopmadan ilerliyor.
6. Çerçialan
Gamze Arslan’ın kitabı da ödüllü öykü kitapları arasında yer alıyor. Çerçialan, 2016 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü‘ne layık görüldü. Gamze Arslan’ın dilindeki akıcılık, öyküden gerçekliğe doğru ilerleyen bir yolculuk fikrini akıllara getiriyor.
7. Belki Bir Gün Uçarız
Aylin Balboa’nın kısa öykülerinden oluşan Belki Bir Gün Uçarız, yaşamın ele avuca sığmaz her anından izler taşıyan bir öykü kitabı. Şaşırtan, gülümseten, içinden çıkılamayan bütün duyguların bir arada olduğu her öykü kendi başına hüzünlü şeylerin sebebi gibi duruyor.
8. Şu Yağmur Bir Yağsa
Kâmil Erdem’in yayınlanan ilk kitabı olan Şu Yağmur Bir Yağsa, sessiz sedasız anlatılan fısıltıların bir araya geldiği bir öykü kitabı. İncelikle işlenen her öyküde mutlaka okurun da kendien yakın bulduğu bir yer var.
9. Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz
Melisa Kesmez’in kaleme aldığı kitap, yaşadığımız dünyaya iyilikle ve güzellikle bakabilmenin resmini çiziyor öyküleriyle. Usul usul anlatıyor ve yeni bir yoldan iyiliklerle ilerliyor.
10. Muhtelif Evhamlar Kitabı
Ömür İklim Demir tarafından kaleme alınan eser, 29. Haldun Taner Öykü Ödülü‘ne layık görüldü. Kendi dünyasını ve dilini yaratan öykülerden oluşan kitap, bize ve bizim dışımızda kalan her şeyin öykülerinden bahsediyor ve bu şekilde ilerliyor.
11. Kırgın Anlatıcı
Kırgın Anlatıcı, Caner Almaz’ın yayınlanan ilk öykü kitabı. Her öyküde yeniyi, dilin olanaklarını çözümlemeyi ve anlatının sürekliliğini sağlamaya çalışan yazar, bunu oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor.
12. Sahiden Hikâye
Romanlarından ve şiirlerinden tanıdığımız Kemal Varol, ilk öykü kitabı Sahiden Hikâye’nin tavrında da başka bir yolculuğun mümkün olabileceğinin altını çiziyor ve hikâyelerindeki duruşla bu gerçeği her anlamda kanıtlıyor.