Cadılar Bayramı dendiğinde hepimizin aklına şeker toplayan çocuklar geliyor. 31 Ekim akşamı yaklaştığında, Amerika’da sokaklarda kostümlü çocukların ellerinde şeker dolu çantalarla dolaşmalarını görmek artık adeta Cadılar Bayramı’nın bir klasiği. Bu gelenek, yurt dışında pek çok kişi için çocukluğun en unutulmaz anılarından biridir. Ancak, son yıllarda “şeker mi şaka mı?” geleneği, farklı etkinliklerin de popülerleşmesiyle birlikte biraz değişime uğradı. Aslında bu geleneğin kökenleri, tarih boyunca evrilmiş birçok ritüelden besleniyor. Tarihçiler bu ritüellerin bazılarını oldukça eski zamanlara, bazılarını ise daha yakın tarihlere dayandırıyor. Peki, Cadılar Bayramı’nda neden şeker toplamaya çıkılır?
Cadılar Bayramı’ndaki ritüellerin büyük bir çoğunluğu Keltlerin Samhain festivaliyle bağlantılı
Samhain, hasadın sonunu ve kışın başlangıcını simgelerken, aynı zamanda yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilirdi. Keltler, bu kısa süre içinde (31 Ekim ile 2 Kasım arasında) yaşayanlar ve ölülerin dünyalarının kesiştiğine inanırdı. Hem iyi hem de kötü ruhların bu dönemde dolaştığını düşündükleri için, kötü ruhları korkutmak amacıyla beyaz giysiler, maskeler ya da siyah yüz boyalarıyla kendilerini kamufle ederlerdi. Böylece, ruhların onları fark etmeyeceği ve zarar vermeyeceği düşünülürdü.
İlginizi çekebilir:
Rengârenk Görüntülere Sahne Olan Cadılar Bayramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?
Britanya Adaları’nda Hristiyanlık yayılmaya başladığında, Samhain gibi pagan festivalleri Hristiyan inançlarına uyum sağlamaya başladı
Hristiyan bayramları olan All Hallows’ Eve, All Saints’ Day ve All Souls’ Day (topluca Hallowmas olarak bilinir), Samhain ile aynı tarihlere denk getirildi. Zamanla, “All Hallows’ Eve” ifadesi kısaltılarak “Halloween” haline geldi.
Cadılar Bayramı’nda kapı kapı dolaşarak şekerler toplamak, aslında Orta Çağ’da Britanya’da başlayan bir gelenek olan “souling” ile ilişkilendirilebilir
Souler’lar, genellikle çocuklar ve fakir yetişkinlerden oluşurdu. Bu kişiler, Cadılar Bayramı’nda ev ev dolaşarak ölüler için edilen dualar karşılığında yiyecek veya para alırlardı. Zamanla bu gelenek, “guising” adı verilen bir versiyona dönüştü. 19. yüzyıl İskoçya’sındaki guising geleneğinde, çocuklar kapı kapı dolaşıp şarkı söyleyerek ya da kısa performanslar sergileyerek yiyecek toplardı.
Bazı bilim insanları ise şeker toplama geleneğinin Alman kültürüne dayandığını belirtiyor
Tarihçi Lisa Norton, “Trick or Treat: A History of Halloween” adlı kitabında, “şeker mi şaka mı?” geleneğinin kökeninin aslında eski İngiliz geleneklerinden ziyade, Alman kültüründeki “Belsnickling” geleneğine dayandığını ileri sürüyor. Belsnickling, Noel döneminde çocukların kostümlerle komşularını ziyaret edip, kimliklerinin tahmin edilip edilemeyeceğini görmek için şakalar yaptıkları bir Alman-Amerikan geleneğidir. Eğer kimse çocukları tanıyamazsa, onlara yiyecek ya da şeker verilirdi. Norton, bu geleneğin “şeker mi şaka mı?” pratiğinin erken versiyonlarında da karşımıza çıktığını belirtiyor.
İlginizi çekebilir:
Samhain ve Cadılar Bayramı Nedir? İkisi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kostüm giyerek kapı kapı dolaşmak ve şeker toplamak, 20. yüzyılın başlarında tamamen Kuzey Amerika’yla özdeşleşmeye başladı
1927 yılında Alberta’da bir gazete, “şeker mi şaka mı?” ifadesini kullanan ilk yazılardan birini yayımladı. Ancak, II. Dünya Savaşı sırasında şekerin karneye bağlanmasıyla bu gelenek bir süreliğine durakladı. Savaş sonrasında, 1950’lerde yeniden popüler hale gelen “trick or treat”, medya aracılığıyla geniş kitlelere yayıldı ve Cadılar Bayramı kültürünün bir parçası olarak günümüze kadar geldi.
Cadılar Bayramı’nda neden şeker toplamaya çıkılır yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1