Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden biri olarak gösterilen Çinli BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında kısa süre önce bir anlaşma imzalandı. Anlaşma, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapmasını öngörüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu arasında imzalanan anlaşma kapsamında şirketin ülkemizde yıllık 150 bin araç kapasiteli üretim tesisi kuracağı ifade ediliyor. Bu önemli yatırım anlaşmasının ardından Çinli otomobil devi hakkında da merak edilen pek çok şey var. Detaylara birlikte bakalım.
Çinli otomobil üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapılmasını öngören bir anlaşma imzalandı
Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde yapılan imza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu katıldı. Törende konuyla ilgili olarak konuşan Kacır, yatırım kararının aralık ayında Çin’e yaptıkları ziyaretten bu yana uzun süredir devam eden görüşme ve istişarelerin ürünü olduğunu dile getirdi.
BYD Türkiye yatırım anlaşması kapsamında ülkemizde Ar-Ge merkezi kurulması öngörülüyor
Yıllık 150 bin araç kapasitesi olacağı söylenen merkezin, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretimine ve diğer sürdürülebilir ulaşım teknolojilerine yönelik faaliyet göstereceği ifade ediliyor.
5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanan tesisin 2026 sonunda üretime başlaması hedefleniyor
Yıllık 150 bin araç kapasiteli BYD fabrikası nereye kurulacak?
Bakan Kacır, geçtiğimiz dönemde yaptığı açıklamalarda olası bir yatırım için Manisa’yı işaret etmişti. Bu doğrultuda BYD üretim tesisinin Manisa’da kurulacağı ifade ediliyor.
BYD yatırım anlaşması sonrası Çinli otomobil üreticisi hakkında merak edilen pek çok detay var
Peki, Çinli otomotiv devi hakkında bilmeniz gerekenler neler?
BYD, bugün şirketin CEO’su olan Wang Chuanfu tarafından 1995 yılında Shenzhen kentinde kuruldu
Şirket kurulduğu ilk yıllarda akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlar için şarj edilebilir bataryalar üretiyordu. Böylece bu alanda daha pahalı ürünleriyle bilinen Japon muadillerine rakip olmayı ve adını duyurmayı başardı.
2002 yılında halka açılan şirket, Çin devletine ait otomobil üreticisi Qinchuan Automobile Company’yi satın aldı
Takip eden süreçte dikkate değer bir şekilde büyüdü. Uzmanlar, bu büyümenin büyük oranda batarya üretimine bağlı olduğunu belirtiyor. Çünkü bataryalar elektrikli araçların en pahalı parçaları arasında yer alıyor. Kendi bataryasını üreten BYD bu sayede önemli oranda maliyet tasarrufu sağlıyor. Öyle ki BYD’nin batarya üretimi, 2023 yılının sonunda fiyatların keskin bir şekilde düşürmesine katkı sağladı ve aralık 2023’te satışları yüzde 70 oranında arttı. Piyasadaki diğer elektrikli otomobil üreticilerinin büyük bir kısmı batarya üretimi için farklı şirketlerle iş birliği yapıyor.
Günümüzün en önemli elektrikli otomobil üreticileri arasında gösterilen BYD, Elon Musk’ın Tesla’sıyla dünya birinciliği için rekabet ediyor
BYD, 2023 sonunda dünyanın en çok elektrikli araç satan şirketi olmuş ancak bu ünvanını nisan ayının başında Tesla’ya kaptırmıştı.
Kaynak: 1