Kış, kimileri için kar tatili, kimileri için snowboard kaçamağı veya hafta sonu kayak tatili manasına gelse de, birçok dalıcının muhteşem buz altı dalışlarına katılması için keyifli seyir olanakları sunuyor. Buz dalışları dünya çapında çok daha fazla rağbet görüyor olsa da, ülkemizde de son yıllarda her geçen gün artan ilgiyle macera tutkunları için yapılacaklar listesinde ilk sırayı almaya başladı bile. Dünyanın en muhteşem buz dalışı noktalarını dalış tutkunları için derledik. Yurt dışına çıkacak fırsatı bulamayanlar için listemizde bir de Türkiye adresi bulunuyor.
1. Tobermory, Kanada
Tobermory’deki göllerin tamamı şubat sonu, mart başı itibarıyla donduğu için bu bölge dünya çapındaki en elverişli buz altı dalış bölgelerinden biri haline geliyor. Kalın buz tabakalarıyla kaplanan göller, dalıcıların dişli kızaklarla dalışa giriş alanına kolayca ulaşımına olanak sağlıyor. Fathom National Marine Park’ta yer alan Huron Gölü’nde buz altı dalışı yapmak isteyenleri ise buzun altında bir sürpriz bekliyor. Göl içindeki 7 metrede bulunan 36 metre uzunluğundaki Sweepstakes Gulet batığı, hem buz dalışı hem de batık dalışını aynı anda yapma fırsatını sağlamasından dolayı, gölü en popüler buz altı dalış noktalarından biri haline getiriyor.
2. Beyaz Deniz, Rusya
Buz altı dalışının en renkli rotalarından bir olan Beyaz Deniz, Avrupa kıtasının donan tek denizi olma unvanına sahip. Bu nedenle Beyaz Deniz, hardal sarısı kelp yataklarından kırmızı, turuncu ve beyaz anemon bahçelerine, grimsi kurt balıklarından kırmızı iskelet karideslerine, kaya balıklarından Beluga balinalarına kadar çok çeşitli bir canlılık içerisinde rengarenk bir manzara sizleri karşılıyor. Ocak ayından nisana kadar günlerin daha uzun olması ve havanın daha ılık olması açısından Beyaz Deniz buz altı dalışı için en elverişli zaman olarak kabul ediliyor.
3. Tasiilaq Fiyordu, Greenland
Buzulların üçte biri su üstünden görünür… Ya geride kalan üçte ikisini görmek istemez misiniz?
Greenland, muhteşem buzul dağlarının arasında dalış yapabileceğiniz muhteşem bir buz altı dalış noktası. Beyazdan turkuaza kadar onlarca mavi tonunu bir arada görebileceğiniz inanılmaz bir seyir keyfi yaşatan bir vaha sanki. Greenland’da buz altı dalışı yapanların en keyif aldığı şeylerden biri de buzulların çıtırdama seslerine şahit olmak! Ancak buzullar arasında dalış yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta küçük buzullar etrafında dalış yapmak. Büyük buzullar parçalandığı anda koskoca bir gemiyi batırabilecek bir doğa olayı meydana getirmesi nedeniyle risk içeriyor ve büyük buzulların etrafında dalıştan sakınılması öneriliyor. Greenland buzullarına en ideal dalış zamanı ise, ağustos ve eylül ayları.
4. Sassolo Gölü, İsviçre
Ilık sularda mağara ve tünel geçişleri ne kadar keyifli ise, Sassolo Gölü’ündeki buz tünelleri de bir o kadar keyifli dalış anılarına ev sahipliği yapıyor. Fotoğraf sanatçıları için muhteşem görüntüler veren buz tünelleri, güzel olduğu kadar da tehlikeli. İleri seviye eğitimlerini tamamlamış buz altı dalıcıları içinse vazgeçilmez dalış noktalarından biri.
5. Paijanne Gölü, Finlandiya
Buz altı dalışının en keyifli anlarından biri de buz altında ters bir biçimde yürümeye çalışmak. Pajianne Gölü, gün ışığının hafifçe buz altına süzülmesiyle harika görüntüler ve renkler sergilemesinin yanında, yer çekimine karşı gelerek buzullarda ters yürümek için gelen buz dalışı tutkunlarına ev sahipliği yapıyor. 2 derece suya dalan serbest dalış tutkunları kısa bir süreliğine de olsa, bu keyfi yaşamak için Pajianne Gölü’nü buz altı dalışları için tercih ediyor.
6. Baykal Gölü, Rusya
Dünyanın en eski gölü olan Baykal Gölü, yüzlerce endemik türe ev sahipliği yapması nedeniyle deniz biyologları için de eşsiz bir dalış noktası. Baykal gölü, 700 çeşit gammarus, onlarca amfipod ve kabuklu muhteşem bir seremoniyle dalıcıları karşılıyor. Özellikle kış aylarında yapılan buz altı dalışları için muhteşem görüş olanağı sağlayan ender noktalardan biri. İki kıta levhası arasında kalan sular, devasa su altı yarıklarıyla 2.300 metre derinliklere kadar uzanıyor. Bu büyülü göldeki en ideal buz dalışlarını ocak ve şubat aylarında gerçekleştirmek mümkün.
7. Lago del Naret, İsviçre
İsviçre Alpleri’nin güneyindeki Lago del Naret, buz dağları arasında dalış yapabileceğiniz dünyadaki bilinen tek tatlı su dalış noktası. Yazın da buz altı dalışı yapmak isteyenler için bulunmaz bir fırsat sağlayan göle ulaşım yolları ancak temmuz ayının ilk haftasında açılıyor. Bu nedenle bu aylardan önce dalış yapabilmek biraz zorlu. Buz dalışı severlerin ellerini hızlı tutmalarında fayda var çünkü bu göldeki buzullar iki- üç haftalık kısa bir süre içerisinde hızlıca eriyor.
8. Antarktika
Antarktika yüzlerce anemonun ve mercanın deniz zeminini halı gibi kapladığı, başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz deniz canlılarına ev sahipliği yapan bir buz altı dalış noktası. Leopar foklarının dalıcıların etrafında halkalar oluşturarak meraklı burunlarıyla hava kabarcıklarıyla oyunlar yaptığı, bir düzine tür içeren yüzlerce balinayla karşılaşma olanağı sağlayan ender bir cennet adeta… Antarktika, ocak ve mart ayları boyunca buz altı dalışları için gidebileceğiniz en ideal ve keyifli buz dalışı noktalarından biri.
9. Kuzey Kutbu, Alaska
Alaska’da Kenai Yarımadası’nda yer alan tundralarla çevrili Summit Gölü, buz dalışları için alışılagelmiş noktalardan biri. 1 metreyi aşan buz kalınlığıyla ekim ayından mayıs ayına kadar erimeyen buzulları sayesinde uzun bir dalış sezonuna imkan tanıyor. Göl 1.200 metre yükseklikte bulunması nedeniyle, bu noktaya buz dalışı planlamadan önce mutlaka irtifa dalışı eğitimi almak ve daha önce irtifa dalışını deneyimlemiş olmak önemli gerekliliklerden biri.
10. Zara Tödürge Gölü, Sivas
Buz dalışını deneyimlemeniz için illa yurt dışına gitmeniz gerekmiyor. Ülkemizde buz dalışını keyifle deneyimleyeceğiniz en keyifli bölge ise Sivas’ta bulunan Zara Tödürge Gölü. Bölge, aralık ayından şubat sonu mart başına kadar buz dalışları için ideal. Yerel dalış merkezleri ve dalış rehberleriyle deneyimleyeceğiniz buz altı dalışları için öncelikle buz dalışı eğitimi almak, buz altında da yüksek performans gösteren hava sistemleri ve uygun ısıl koruma sağlayan korunma sistemlerine sahip olmak gerektiğini asla aklımızdan çıkarmamakta fayda var.
Dalın sağlıcakla…