Bebekken tanışırız oyunlarla, büyüdükçe çocuk olur hayal dünyamızda hep oyuncaklarımız vardır. Sonra büyürüz ve öğrencilikle beraber sürekli beynimizi meşgul ederiz, sınavlardı derslerdi zaman akar gider. Daha sonra iş hayatıyla tanışırız ve bir noktadan sonra tüm hayatımız sadece işten ibaret olur. Boş zamanlarımızda da genelde telefonlarımıza indirdiğimiz uygulamalarla oynarız. Bunlar bazen oyun bazen de sosyal medya iletişim araçları olur. Sahiden zamanını daha verimli değerlendirmeyi kim istemez ki? Özellikle yetişkinlerin oynayabileceği zeka oyunlarını merak ediyorsanız, yazının devamını okumanızı öneriyoruz.
1. Her evin bir köşesinde unutulan bulmacalar
Evlerimize aldığımız gazetelerin eklerini veya bulmaca sayfalarını hep kestirip atıyoruz, bir gün hepsini toplasak kalın bir kitaba dönüşür değil mi?
2. Sayıların prensi Sudoku
Sudoku başta zor görünüp nokta atışlarını doğru kavradıktan sonra çorap söküğü gibi gelir. Sabır ve zorlama gereken bu oyun en keyifli zeka oyunlarından birisi şüphesiz.
3. Asırlık oyunlarda bugün: Satranç
En çok oynanması nedeniyle artık kolay ulaşılabilir oldu. İster gerçek satranç tahtasında ister mobil uygulamasında oynayın, aman bilgisayara yenilmeyin! Arkadaşlarla internetten oynaması da ayrı bir keyif!
4. Beyin damarlarını şişiren rubik küpü
Rubik küpünün stratejisini belirleyen, yolu ezberleyip gözümüzün önünde çevik bir şekilde yapanlar vardı bir zamanlar, hala hatırlıyorlar mı acaba? Oynarken sinirlendiren, sinirlendirdikçe elden düşürmeyi imkansızlaştıran bu küpü kimler özledi?
5. Hafızayı zorlarken konsantrasyonu artıran “Eşini Bul” oyunu
Artık dijital ortamda da bulabildiğimiz bu oyunda kapalı kartlardan teker teker açarak aynı görselli olanları eşleştirmeye çalışıyoruz; daha fazla kişiyle oynandığında ise rekabetle birlikte daha heyecanlı oluyor!
6. Asyalılar bu işi gerçekten iyi biliyor: GO
Türkiye’de gittikçe daha büyük talep görmeye başlayan GO’nun sadece 3 kuralı var, siyah ve beyaz taşlarla oynanıyor. Ciddi bir strateji planı gerektiren bu oyun zamanında savaş öncesi strateji belirlemek için oynanıyormuş.
7. Yine hangi Asyalının icadı acaba? Mahjong
Çin dominosu olarak da bilinen bu oyunda üstlere ve yanlara dizilen farklı desenli taşlar yer alıyor. Birbirinin aynı desenli iki taşı yok edip devam ediyorsunuz, ancak söylendiği kadar kolay değil tabi ki; oyunda sizi başka sürprizler de bekliyor!
8. İlk çıktığında herkesin bağımlısı olduğu 2048
Bir dönem herkesi telefona kilitleyen bu oyunda sürekli bir matematik hesabı ve kısıtlı kare ile 2048 sayısına ulaşmaya çalışıyorduk ama deliriyorduk. Ne dersiniz, tekrar bağımlı olmaya değer mi?
9. Arkadaş ortamında tadından yenmez: Quizup
Dünya üzerinden yabancılarla da oynanabilen bu keyifli oyunda mevcut birçok kategoriden yarışmak istediğinizi seçip ekranda beliren soruları cevaplıyorsunuz. Sürekli güncellenmesi sayesinde de yeni sorular ve yeni rakipler geliyor.
10. Peak ile eğlenirken zorlan, zorlanırken eğlen
En çok oynanan zeka oyunlarından bir diğeri olan Peak ile görsel hafıza, sayısal hafıza ve daha birçok alanda hafızanızın sınırlarını zorlayabilirsiniz!