Hepimizin de bildiği gibi İstanbul’un güzellikleri saymakla bitmiyor. Onlarca, hatta yüzlerce medeniyetin yaşadığı bu görkemli şehir, birbirinden değerli kalıntılara da ev sahipliği yapıyor. Eğer siz de önümüzdeki günlerde İstanbul’un güzelliklerini ziyaret etmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Sizler için İstanbul’un saklı kalmış güzelliklerini araştırdık. Birçok kişinin önünden geçip gittiği, harika mozaiklerle dolu Büyük Saray Mozaikleri Müzesi de bunlardan biri. İstanbul’un gizli hazinesi Büyük Saray Mozaikleri Müzesi hakkında bilmeniz gerekenleri yazdık…
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Büyük Doğu Roma Sarayı’ndan kalan birbirinden muhteşem mozaiklere ev sahipliği yapar
Sarayın avlusu kazılırken bulunan bu mozaikler, Sultanahmet Meydanı’nın yakınında bulunan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Hem sanatsal açıdan hem de tasvir ettiği sahnelerin zenginliği açısından eşi benzeri görülmemiş eserlerdir. MS 450-550 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen bu mozaikler, dini detaylar barındırmamaktadır. Aksine günlük hayattan, doğadan ve mitolojiden tasvirlerle bezenmişlerdir.
Dönemin önde gelen ustaları tarafından yapılan bu mozaiklerin yalnızca belirli bir kısmı gün yüzüne çıkarılabilmiştir
Müze, Sultanahmet Camii Külliyesi’ndeki Arasta Çarşısı içinde yer almaktadır. Büyük Saray’ın sütunlu avlusunun kuzeydoğu kısmında bulunan ve kısmen korunmuş olan mozaik zemin işlemesinin üzerine inşa edilmiştir.
Bu muhteşem mozaikler ilk olarak 1933 yılında keşfedildi
1950’lerde ise tamamen kazılarak gün yüzüne çıkartılmıştır. Mozaiklerin yer aldığı zemin, aslen bir avlunun parçasıdır. Ne yazık ki sarayın büyük bir bölümü günümüze ulaşamamıştır. Mozaiklerin sarayda yapılan büyük bir onarım sırasında yapıldığı düşünülmektedir.
Müze, avlu kalıntılarının üzerine inşa edilmiştir
Dolayısıyla eski sarayın orijinal avlusu ve kaldırımları da görülebilmektedir. Mozaiklerde 150 insan ve hayvan figürü yer almaktadır. Aynı zamanda 90 farklı tema kullanılmıştır. Kireçtaşı, pişmiş toprak ve renkli taş kullanılarak hazırlanan mozaik taneleri ortalama 5 mm büyüklüğündedir
Uzmanlara göre mozaiklerin devamı çevredeki binaların altına gizlenmiş olabilir
Zira orijinal mozaik, bugün sergilenen kısımdan çok daha büyük olabilir. Ziyaretçiler kalan mozaiklerin etrafında gezinerek bu büyülü atmosferin bir parçası olabiliyor.
İstanbul’un kalbinde yer alan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Sultanahmet Meydanı, Ayasofya ve Bukoleon Sarayı’na yürüme mesafesinde bulunuyor
Adres: Sultanahmet Mah. Kabasakal Cad. Arasta Çarşısı Sok. No. 53 Fatih
Müze Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi : 09.00- 19.00 (Gişe kapanış saati 18.30)
Kış Dönemi : 09.00-17.00 (Gişe kapanış saati 16.30)
Pandemi Dönemi : 10.00- 17.00 (Gişe kapanış saati 16.30) Pazartesi günleri kapalıdır