Alüminyum folyoları ya da baloncuklu naylonları çok çeşitli amaçlarla kullanabilirsiniz. Ancak birçoğumuz, bunları evimizi ısıtmak için kullanabileceğimiz bilmiyor! Evinizi soğuklara daha dayanıklı hale getirmenin yollarını sizler için araştırdık ve yazdık. Doğalgaz faturalarının hızla arttığı şu dönemde bu tüyolar sayesinde rahat bir nefes alacaksınız. Üstelik hepsi kolay ve etkili yöntemler! İşte bütçenizi aşmadan evinizi ısıtabilmek için yapmanız gereken 7 şey…
1. Zemini halılarla örtün
Söz konusu ısı yalıtımı olduğunda halılar, önemli bir rol üstlenir. Zira ısıyı içerde tutarlar. Bir odayı duvardan duvara halıyla kaplamak en etkili yöntem olsa da kimlerimizin evi buna pek de uygun değildir. Yine de evinizin yerlerini olabildiğince kaplamak, fatura tutarının düşmesine yardımcı olabilir.
2. Radyatörlerin arkasına alüminyum folyo yerleştirin
Dış duvarlara takılan radyatörler, genellikle ısı kaybederler. Bunu engellemenin en etkili yolu radyatörün arkasında alüminyum folyo yerleştirmektir. Tabii mutfağınızdaki alüminyum folyodan bahsetmiyoruz! ? Bu iş için daha kaliteli bir alüminyum folyoya ihtiyacınız var.
3. Pencereleri baloncuklu naylonla kaplayın
Pencereler, ısı kaybının en önemli nedenlerinden biridir. Çift camlı pencereler %20 ısı kaybına neden olurken tek camlı pencerelerde bu oran %50’yi bulabilir. Baloncuklu naylonlar, ısı kaybını engellerken güneş ışığının da rahatça içeri girebilmesini sağlar.
4. Radyatörlerin üzerine raf yerleştirin
Tavanlarınız çok yüksekse ya da radyatörünüz bir pencerenin altında yer alıyorsa raflar, enerjiden tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Üste çıkan ısı, rafa çarparak yön değiştirir. Bu sayede sıcak havayı odanın içerisinde tutabilirsiniz. Ek olarak rafları konumlandırırken perdelere dikkat etmeniz gerektiğini de hatırlatalım.
5. Tavandaki vantilatörleri saat yönünde dönecek şekilde ayarlayın
Tavan vantilatörlerinin dönüşünü yılın soğuk aylarında saat yönüne çevirmeniz çok önemlidir. Bu sayede tepede sıkışan sıcak havayı tekrar aşağıya gönderebilirsiniz. Bu yöntem size %10’a varan tasarruf sağlayabilir. Tabii enerjiden tasarruf etmek için boş odaların vantilatörlerini kapatmanız gerektiğini de hatırlatalım.
6. Kapı süpürgeliği kullanın
Çoğu zaman kapının altından çıkan ısıyı fark etmeyiz. Kapı süpürgelikleri, kapınızın altını tamamen kapatarak ısının çıkmasını engeller. Üstelik montajları da oldukça kolay!
7. Donmasını önlemek için boruları sarın
Boruları kaplamak, sıcaklığın çok düşük seviyelere ulaştığı yerler için olmazsa olmazlardan biridir. Dilerseniz önemli boruları gazete kağıdıyla da kaplayabilirsiniz. Köpükler kadar etkili olmasa da enerjiden tasarruf etmenize yardımcı olur.
Kaynak: 1