Hindistan ile Çin arasında yer alan bu gizemli ve ilginç ülke 1974 yılına kadar turistlerin girişine kapalıydı. Bugün ise, oldukça fazla sayıdaki formaliteyle başa çıkmaya hazırsanız ve yeterli paranız varsa bu güzel ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Turist yasağı kalktı ve ülkenin kapıları ziyaretçilerine açık ancak, Kral hala birçok değişik yöntemle gelen turist miktarını kısıtlamaya çalışıyor. Birçok yasak bulunmasına rağmen Butan’da yaşayan tüm insanların neden bu kadar mutlu olduklarını merak ettik ve bazı gelenekleri ve yasaklarıyla Butan hakkında bir liste hazırladık.
1. İnternet ve televizyon yasağı
Butan’da TV ve internet 1999’a kadar resmen yasaklıydı. Fakat bütün ülkeyi modern teknolojilerden izole etmek mümkün olmadığı için Kral bu yasağı kaldırmaya karar verdi. Bu özelliği ile Butan dünyada televizyon kullanmaya başlayan son ülkedir.
2. Mutluluk Bakanlığı
İnsanların iç huzuruyla ilgilenmek adına 2008 yılında Milli Mutluluk komitesi kuruldu. Ülkede nüfus sayımı anketinde yer alan yaşamınızdan memnun olup olmadığınızı belirtebileceğiniz bir sütun bulunuyor. Dahası, ülkede ayrıca Mutluluk Bakanlığı da var ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) belirlenmesine benzer şekilde, Gayri Safi Milli Mutluluğu ölçüyorlar. Bu sayede, finansal ve zihinsel değerler arasındaki denge ile yaşam kalitesini belirliyorlar.
3. Sokaklarda evsiz insan yok
Butan’da, sokakta yaşayan kimse yok. Butan’da yaşayan biri evini kaybettiği takdirde kendilerine bir ev inşa edip ekip dikebilecekleri ve üreterek yaşamlarını idame ettirebilecekleri bir toprak parçası verecek olan Krala gitmeleri yeterli. Butan halkın neden kendini mutlu olarak tanımladığı oldukça açık aslında.
4. Ücretsiz sağlık hizmetleri
Her Butan vatandaşının ücretsiz tıbbi bakım alma hakkına bulunuyor. Butan’da hem geleneksel hem de klasik tıp yaygın ve kişi kendi başına tedavi yöntemine karar verebilir.
5. Ulusal giyim yönetmeliği
Butan halkı geleneksel kıyafetler giyer. Erkeklerin geleneksel kıyafetleri oldukça ağır, diz boyu kaftanlardan oluşur. Butanlı kadınlar ise uzun elbiseler giyerler. Bir kişinin statüsü ve sosyal seviyesi, sol omuzlarının üzerine örttükleri eşarbın renginden anlaşılabilir. Sıradan halk beyaz eşarp kullanır, soylular ve rahiplerin ise eşarpları sarıdır.
6. Sigara yasağı
Butan Kralı tüm ülkede tütün yetiştirme, hasat ve satışını yasaklayan bir yasa çıkardı. Ülkede tütün satın almak imkansız. Sınırı geçmek için gerekli tüm belgeleri toparlamayı başaran turistler bile, yanlarında sigara getirmek istedikleri takdirde oldukça büyük bir ücret ödemek zorundalar.
7. Hayvan ve doğa sevgisi
Ülke ekoloji ve doğa konusunda gerçekten hassas. Ağaçlara ekimi konusuna özellikle dikkat ediyorlar. Bu arada, 2015 yılında, Butan’da insanlar bir saat içinde 50.000 ağaç dikerek bir dünya rekoruna imza attılar.
8. Yemek kültürü
Butan halkının çoğunluğu Budist. İnançları tüm hayvan dünyasına saygı duymayı emrettiğinden, vejetaryenlik oldukça yaygın. Ana ve temel yemekleri pilav. Ülkenin bulunduğu konum deniz seviyesinden yüksek olduğu için bildiğimiz pirinç bu yükseklikte yetişmiyor. Butanlılar sert ve kendine has bir tada sahip olan kırmızı pirinç yetiştiriyorlar. Ülkede ayrıca çay oldukça önemli. Siyah ve yeşil çayı tuz, karabiber ve bir kaşık tereyağı ile tüketiyorlar.
9. Zorlayıcı turizm
Ülke Kral tarafından turist ziyaretlerine açılmış olmasına rağmen, turistlerin tüm ülkeye erişimine izin yok. Butan’ı sadece bir grup turist ile ziyaret edebilirsiniz. Tüm belgeler ve vizeler devlet tarafından atanan bir şirket tarafından verilir. İzin almak için tüm seyahat masraflarını peşin ödemek zorundasınız (uçak biletleri, konaklama, giriş ücretleri, tur operatörü ve rehberlik hizmetleri, vize ve sigorta gibi). Ülkede ancak bir rehber eşliğinde seyahat edebilirsiniz, kendi başınıza yürüyüşe çıkma şansınız dahi yok. Tur operatörü, tüm turistler için farklı ve eğlenceli programlar sunuyor ve günlük gider yaklaşık 250 USD civarında. Ülkeye ve ülke içerisindeki tüm uçuşlar tek bir havayolu şirketi tarafından gerçekleştiriliyor ve ucuz veya lüks fark etmeksizin ülkenin otellerindeki fiyatlar hükümet tarafından belirleniyor.
10. Miras geleneği
Butan’da kadınlara saygı duyulur ve onurlandırılır. Miras alma/bırakma geleneği de bunun kanıtı niteliğinde. Emlak, hayvan ve toprak gibi tüm mülkler ve eşyalar ailenin en büyük kızına miras kalıyor, oğluna değil.
11. Ekoloji ve çevre
Günümüzde tüm dünya “bio” etiketiyle meşgul olurken Butan bu sorunla ilgilenmiyor. Çünkü ülkede herhangi bir kimyasal ürünü ithal etmek veya kullanmak yasalara aykırı. Yani kullandıkları her şey ülke içinde yetiştiriliyor ve tamamen doğal.
12. Evlilik ve aile
Butan’da bir yabancıyla evlenmek yasak çünkü Kral, benzersizliklerini ve dünyanın geri kalanından izole ettiği ülkesini korumak için elinden geleni yapıyor. Düğün töreni sırasında rahipler mantra okurlar. Bu sürecin yeni evlilerin sıkı bir zihinsel bağ kurmalarını sağladığına inanılıyor. Ayrıca, yerel olarak yetiştirilen bir tür mayalı içkinin tanrılara sunulduğu Changphoed ritüeli var. Adağın ardından kalan içecek gelin ve damat tarafından servis ediliyor ve paylaşılıyor. Çift ancak gerekli tüm bu ritüeller yerine getirildikten sonra aile olabiliyor. Bu arada, diğer bir kural ise, evlendiklerinde erkek yaşamak için kadının evine geliyor ve ancak yeterince para kazandığında birlikte başka bir eve geçebilirler.
13. Yollar ve trafik
Butan’ın başkentinde hiç trafik ışığı yok ve bu burada yaşayan insanlar için hiç sorun değil. Tüm yol işaretleri elle çiziliyor.
14. Süslü dekorlu evler
Butan halkı evlerini dekore etmeyi seviyor. Duvarlara kuşlar, hayvanlar ve farklı desenler çizerler. Bu süslemeler oldukça mükemmel görünüyor. Geleneksel bir Butan evi 3 katlı küçük bir yapıdır. Zemin kat hayvanları için bir ayrılmış bir alandır, yaşam alanları ikinci katta yer alır ve üçüncü kat saman depolamak için kullanılır. Bütün yasaklara ve katı kurallara rağmen, Butan halkı çok cana yakın ve çok mutlu. Bu izole ülke turistler tarafından da oldukça fazla ilgi çekiyor.
Kaynak 1