Grip, dünya genelinde hayli yaygın ve çoğunlukla mevsimsel bir hastalık. Öksürük, halsizlik, kas ağrısı, ateş ve burun akıntısı ise en yaygın grip belirtilerinden. Neyse ki özellikle kış mevsiminde çok sayıda insanı etkileyen grip, hafif seyreden ve kısa süreli bir hastalık. Ancak gribin 31 yaşındaki Brandon Boothby isimli Amerikalının yaşamının en büyük kâbusu olduğuna şüphe yok! ABD’de itfaiyeci olarak çalışan genç adam, grip olduktan sonra burnunu kaybetti! Çünkü milyonda 2 kişide görülen aplastik anemi olarak isimlendirilen bir hastalığa sahipti. Gelin bu son derece trajik ve tuhaf olayın detaylarına ve aplastik anemi nedir, belirtileri nelerdir gibi soruların yanıtlarına birlikte bakalım.
ABD’de yaşayan 31 yaşındaki Brandon Boothby, bir süre önce milyonlarca insan gibi grip hastalığına yakalandı
Ancak bu sıradan hastalık, itfaiyeci olarak çalışan genç adamın yaşamını kâbusa çevirdi. Grip belirtileri gün geçtikçe daha şiddetli hale geldi, Boothby hızla kilo kaybetmeye başladı.
Artık korkunç hale gelen grip semptomları için hastaneye giden Boothby, aplastik anemi adı verilen bir hastalığı olduğunu öğrendi
Brandon Boothby, hastalığı hakkında “Bu o kadar ciddi bir hastalık ki etrafınızdaki biri hapşırdığında ölümcül bir enfeksiyon kapabilirsiniz.” ifadelerini kullanıyor. Haksız da sayılmaz. Neyse ki bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, kemoterapi, kan ve kemik iliği nakilleriyle hastalık tedavi edilebiliyor. Haliyle Brandon da kemik iliği donörü için beklemeye koyuluyor. Ancak bir süre sonra genç adamın burnu kaşınmaya başlıyor. İşte tüm dünyadaki internet haber sitelerine konu olan olay bu noktada ilginçleşiyor.
Burnundaki kaşıntı, ağrı ve şişlik sebebiyle bir kez daha hastaneye başvuran adama ölümcül bir mantar enfeksiyonu teşhisi koyuldu
Enfeksiyonu ölümcül hale getiren şey ise aplastik anemi hastalığıydı. Doktorlar, mantarı durdurmak için 5 ameliyat gerçekleştirdi. Ancak hastanın burnunda başlayan enfeksiyon hızla yayılıyordu. Hastanın gözlerine ilerleyen enfeksiyonun beyne sıçraması, Brandon’ın ölümüne neden olabilirdi.
İşte bu nedenle doktorlar, son derece önemli bir karar vermek zorundaydı
İki hafta boyunca burnu kurtarmaya çalıştıktan sonra doktorlar, mantarı durdurmak ve hayatını kurtarmak için hastanın göz yuvasının bir kısmıyla birlikte burnunu da komple almaları gerektiğine karar verdi.
Brandon Boothby aplastik anemi hastalığı sebebiyle, grip olduktan sonra burnunu kaybetti!
Aplastik anemi nedir?
Yukarıda da değindiğimiz gibi hastalık, ölümcül hale gelebilen ve nadir bir sağlık sorunu. Vücudun yeterli miktarda kan üretemediği durumlarda ortaya çıkan hastalık kişinin yorgun ve halsiz olmasına neden oluyor ayrıca diğer hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kalmasına sebebiyet veriyor.
Her yaşta ve aniden ortaya çıkabilen aplastik anemi, son derece nadir bir hastalık. Milyonda 2 kişide görülüyor
Aplastik anemi belirtileri nelerdir?
Bu nadir ve tehlikeli hastalığın yaygın belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, ciltte döküntü, nefes darlığı, düzensiz kalp atışı, burun kanaması, ateş ve baş ağrısı yer alıyor. Ayrıca daha kolay kanama veya morarma ve normalden uzun süren viral enfeksiyonlar da bu tehlikeli hastalığın belirtileri arasında kabul ediliyor.
Oldukça tuhaf bir olay nedeniyle tüm dünyada gündeme gelen hastalığın ne sebeple ortaya çıktığı da merak ediliyor
Kan hücresi üretimi ile görevli olan kök hücrelerin zarar görmesi aplastik anemi nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ayrıca bağışıklık sisteminin kemik iliğine saldırarak kök hücre üretimini engellemesi de hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Son olarak uzmanlar, genetik faktörlerin, bazı tıbbi tedavilerin ve belirli kanserojenlere maruz kalmanın aplastik anemi riski yaratabildiğini dile getiriyor.
Aplastik anemi tedavisi mümkün bir hastalık mı?
Yukarıda da kısaca değindiğimiz gibi aplastik aneminin tedavisi mümkün. Kan nakli, kök hücre nakli, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, kemoterapi, kan ve kemik iliği nakli hastalığın tedavisinde etkin şekilde kullanılıyor. Bununla birlikte hastalığın tedavi yöntemi, hastanın mevcut sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor.
Kaynak: 1