Son dönemde gündemimiz sıklıkla kötü haberler ve acılarla dolmuş olsa da, aslında göğsümüzü kabartan, bizi mutlu eden gelişmeler de var. Bunlar arasında bizi en çok heyecanlandıran haberlerden biri, ABD’de doktora eğitimine devam eden gurur kaynağımız; Burçin Mutlu Pakdil.
Burçin’in, ekibiyle birlikte yürüttüğü bu heyecan verici bilimsel çalışmalar, sadece bizim için değil, tüm dünya için çok değerli. Onun gurur verici ve merak uyandıran keşfine gelin, beraber tanık olalım.
Minnesota Astrofizik Enstitüsü’nde doktora öğrencisi ve astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil, ekibiyle birlikte Dünya’dan ortalama 359 milyon ışıkyılı uzaklığında ve gökbilimcilerin daha önce gözlemlediklerinden çok farklı olan “PGC 1000714” adında yeni bir galaksi keşfetti.
Araştırma ekibi, sadece Güney Yarımküre’den rahatlıkla gözlemlenebilen galaksinin görüntülerini toplamak için Şili dağlarına gitti ve çoklu dalga bandı (multi-waveband) görüntülerini topladı. Bu görüntüler, galaksinin dış halka ve merkez gövde yaşlarını tespit edebilmek için kullanıldı.
Pakdil, galaksinin iç ve dış halkalarını farklı renklerde olmasının (mavi genç, kırmızı ise yaşlı anlamına geliyor), bu galaksinin iki farklı oluşum periyodu geçirdiğine işaret ettiğini, ancak ilk anlık görüntülerden bu halkaların nasıl oluştuğunu bilmenin imkansız olduğunu söylüyor.
Astronomlar, halkaların kökenlerini anlayabilmek için detaylı inceleyebilmek adına, daha yüksek çözünürlüklü görüntülere ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.