hBisiklete binmek hem sağlıklı kalmak hemde sosyalleşmek için oldukça ideal bir aktivite. Üstelik son yıllardaki malum salgından dolayı toplu taşımaya alternatif olan çevreci ve çağdaş bir ulaşım şekli. Ancak bisiklet sürüşlerinde yaşayabileceğiniz birtakım olumsuz durumlar, oldukça keyifli olan bu aktiviteyi size zehir edebilir. Peki bu olumsuz durumlardan nasıl sıyrılabilirsiniz? Bisiklet sürüşlerinde mutlaka yanınızda bulundurmanız gereken ekipmanlar nelerdir? Tüm soruların cevabı listemizde!
Kask
Bisikletinizle ister uzun yolculuklara çıkın, isterseniz sadece bakkala ekmek almaya gidin kesinlikle kaskınızı takmanız lazım. Sadece bisiklet özelinde değil, iki tekerli her ulaşım aracı o araca uygun kasklarla beraber kullanılmalıdır. Bisiklet insan gücüyle çalışmasına rağmen insan hayatını tehdit edecek hızlara çıkabilmektedir. Özellikle yol ve yarış için özel üretilmiş bisikletler saatte 80 km gibi akla zarar hızlara çıkabilir. Bu hızlarda başa gelebilecek bir kazada kafaya alınan darbeler ölümcül olabilir. Ölümle sonuçlanan bisiklet kazalarının %85’i kafaya alınan travmalar yüzünden gerçekleşiyor. Dolayısıyla kafanızı korumanız gerekir. Bunun tek yolu bisikleti kaskla kullanmaktır. Arabalarda emniyet kemeri neyse bisiklette de kask odur. Kask bir bisiklet sürüşünde mutlaka olması gereken bir numaralı güvenlik zorunluluğudur. Bisiklet sürüşlerinde sizi güvende tutacak en güzel ve kaliteli kask modellerini incelemek ve satın almak için buraya tıklayın.
Bu Listemiz İlginizi Çekebilir: En İyi Bisiklet Kaskları
Eldiven
Bisiklete binip de bisikletten düşmedim diyen insan kesinlikle yalan söyler. Bisiklet sürüşlerinde eğer dengemizi kaybeder veya düşersek bir refleks olarak önce ellerimizi yere koyar ve ellerin üzerine düşeriz. Düşme esnasında ilk darbeyi ellerimiz alır. Özellikle yüksek hızlardaki sürüşlerde bu yaşanırsa eller büyük zarar görür. Bisiklet için üretilen eldivenler bu durumlarda ellerin alacağı hasarı önler. Eldiven bisiklet için basit ama en işlevsel güvenlik önlemlerinden birisi. Gidonu ellerimizle tutuyoruz ve ellerin yaralanması uzun zaman boyunca bisiklet sürüşlerinizi engelleyebilir. Dolayısıyla ellerinizi korumanız gerekli. Bisiklet sürüşlerinde ellerinizi darbelere karşı koruyacak en iyi bisiklet eldiveni modelleri burada
Gözlük
Bisiklet sürüşü esnasında karşıdan gelen parlak güneş gözünüzü alabilir ve güvenliğinizi riske atabilir. Yüksek hızlı sürüşlerde yüzünüze çarpacak toz eya uçan böcekler hem canınızı acıtır hem de dikkatinizi dağıtır. Yaşanacak bu olumsuzluklar sonucunda bisiklet tepesindeyken bir anda asfalta yapışabilirsiniz. Bisiklet gözlükleri yapısında bulunan filtre katmanları sayesinde parlak güneş ışığını filtreleyerek dikkatinizin sürekli yolda kalmasını sağlar. Aynı zamanda gözlük taktığınızda, yüzünüze ve suratınıza çarpabilecek taş, toprak, toz veya uçuşan sinekler gibi şeylere karşı etkili bir önlemdir. Gözlükte tıpkı kask ve eldiven gibi bisiklet sürüşlerinde olmazsa olmaz güvenlik ekipmanları arasında. Bisiklet sürüşlerinizi daha güvenli hale getirecek en popüler bisiklet gözlüğü modelleri burada.
Suluk
Bisiklet kullanımı her ne kadar keyifli olsa da bir o kadar yorucudur. Bundan dolayı bisiklet sürüşlerinde terlemenin neden olduğu su kaybı fazla olur. Özellikle sıcak yaz aylarında su kaybı maksimum seviyeye çıkar. Gidilen rotalarda her zaman su kaynağı bulamayabilirsiniz. Dolayısıyla yanınızda suyunuzu da taşımanız gerekli. Bisiklet üreticileri bu durumu göz önünde bulundurup hemen hemen her bisiklette suluk takmak için vida delikleri koyarlar. Bisikletinize takacağınız bir suluk ve suluk kafesi bisiklet sürüşlerinde her daim yanınızda su bulunmasını sağlar. Sürüşlerde susuz kalmadığınızda da sürüş kaliteniz ve konforunuz her zaman üst seviyede olur. Elbette sürüş rotanızda bulunan su kaynaklarından sürekli olarak su almayı ihmal etmeyin. Bisiklet için sizi susuz kalmaktan koruyacak en güzel suluk modelleri için buraya tıklayın.
Ön ve arka ışık
Bisiklet sürüşleri zaman zaman gece sürüşleri şeklinde, zaman zamanda sabahın çok erken saatlerinde olabilir. Özellikle bisikletiyle uzun mesafeleri kateden bisiklet tutkunları gece gündüz demeden yol alır. Gece saatlerinde araç kullanıcılarının sizi fark edebilmesi için bisiklet ışıkları oldukça önemli bir güvenlik ekipmanıdır. Çünkü bisikletle beraber gelen yansıtıcı kedi gözleri trafikte görülebilmek için yeterli değildir. Bisikletinize takacağınız ön ışık gece sürüşlerinde sizinde önünüzü görebilmenizi dolayısıyla ülkemizin kötü asfalta sahip yollarında bolca bulunan kasis çukur gibi sizi tehlikeye atabilecek olumsuzluklardan kaçınabilmenizi sağlar. Arka ışık ise sizi diğer araçların görebilmesini ve fark edebilmesini sağlar. Bisiklet ve araçların aynı anda dahil olduğu kazalarda suç her zaman araç sürücüsüne ait değildir. Dolayısıyla önlem almadığınızda bu gibi durumlar yaşanabilir. Bisiklet sürüşlerinde en üst düzey trafik güvenliğini sağlayan bisiklet ışığı modellerini incelemek veya satın almak için buraya tıklayın.
Hava pompası
Bisiklet sürüşlerinde yolda kalmak en sinir bozucu ve keyif kaçırıcı durum. Yolda kalmayı sağlayan bir numaralı suçluda patlayan lastiktir. Sürüş rotalarında tekerinize taş değebilir, çivi veya diken batabilir, derin bir kasise düştüğünüzde lastiğiniz sönebilir. Lastik patlaması her bisikletçinin sürüş esnasında yaşayabileceği bir durum. Bisiklet pompaları lastik patlaması sorununa karşı alınabilecek en basit önlem. Lastiğinizin havası azaldığında pompayı kullanıp lastiği şişirebilir ve yolunuza devam edebilirsiniz. Üstelik günümüzde bisiklet pompaları oldukça küçük boyutlu ve bisiklet gövdesine monte edilebiliyor. Bu şekilde bisikletin bir parçasıymış gibi üzerinde zahmetsizce taşınabiliyor. Elbette lastik patladığında pompa ile şişirmek lastiği tamir etmez ama size en azından patlağın boyutuna göre yardım bulabileceğiniz kadar yol almanızı sağlayacak zamanı sağlar. Bisiklet sürüşlerinde yolda kalmanızı önleyen en popüler bisiklet pompaları için buraya tıklayın.
Co2 kartuşu
Bisiklet pompasının ne kadar önemli olduğunu yukarıda anlattık. Orda anlattıklarımız iç lastikli bisiklet tekerlekleri içindi. Pek çok bisikletçi tubeless yani iç lastiksiz bisiklet kullanmayı tercih ediyor. Bir iç lastiğe sahip olmayan bu bisiklet lastiklerine ne yazık ki pompayla hava basılamıyor. Tıpkı arabalarda olduğu gibi lastiğin içine yüksek bir basınçla bir anda hava girişi yani kompresör gerekiyor. Bunu en kolay şekilde bulabileceğiniz yerlerde benzin istasyonları. Ancak herkes evinin yakınlarında ya da sürüş rotalarında benzin istasyonu bulamıyor. co2 kartuşları tam da bu noktada yardımınıza koşuyor. İçerisinde basınçlı hava bulunduran bu kartuşlar tubeless lastik kullanan bisikletçilerin saniyeler içinde lastiklerini şişirebilmesini sağlıyor. Sadece tubeless lastik kullanıcıları için değil aynı aynı zamanda iç lastikli bisiklet kullanıcıları içinde iyi bir seçenek . Ancak bu basınçlı kartuşların tek kullanımlık olduğunu, kullanılabilmesi için küçük bir pompa aparatı gerektiğini ve birazcık pahalı olduğunu hatırlatalım. Bisikletiniz için en popüler co2 kartuşları için buraya tıklayın.
Alyan seti
Bisiklet sürüşlerinde olumsuzluklar her zaman dış kaynaklı değildir. Bisikletler mekanik taşıtlar ve bu mekanik aksamlar zaman zaman bakım ister. Siz bakımlarını eksik etmeseniz bile sürüşlerde bazı ayarlar kaçabilir. Sürüşler esnasında yaşanan yol titreşimleri, zincire uygulanan baskı, fren kullanımı gibi etkenler ister istemez vidaların gevşeyerek ayarların bozulmasına neden olur. Bu gibi durumlar her bisikletçinin rutin olarak yaşayabileceği durumlardır. Vites ayarı, fren ayarı gibi ayarlamaları yapmak için de bir alyan seti şarttır. Eğer yanınıza alyan takımı almazsanız ayarların bozulduğu yerden sonrasını bozuk ayarlı ve olması gerektiği gibi çalışmayan bir bisikletle gitmek zorunda kalırsınız. Bozuk ayarlı bir bisikletle yol almak hem sürüş kalitesini olumsuz etkiler hem de bisikletin aksamlarını bozabilir. Modern bisikletlerde küçük bir alyan takımı yardımıyla bile her türlü ayarlamalar kısa zamanda yapılabilir. Bir bisikletçinin elinin alyan tutması şarttır. Bisikletinizin ufak tefek tamiratlarını ve ayarlarını yapabileceğiniz en kaliteli alyan takımlarını burada bulabilirsiniz
Yama takımı
Bisiklet sürüşlerinde lastik patlaması her bisikletçinin yaşadığı rutin bir durum. Elbette bir bisiklet pompası ile bu duruma karşı önlem alabilirsiniz ancak tamirat yapılmadan pompayla hava basılan lastik, bir süre sonra tekrardan inecektir. Patlayan bisiklet lastiklerinin tamiratı için yama ve levye olmazsa olmaz bir ekipmandır. Patlayan lastiğinizi levye yardımı ile çıkardıktan sonra bir yama ile kolayca tamir edebilir sonrasında pompa kullanarak hava basıp sürüşe kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yama ve levye lastik patlamalarına karşı her bisikletçinin yanında taşıması gereken gerekli bir ekipmandır. Yama ve levye kullanımı kalıcı bir çözüm olmasa da en azından günü kurtaracak bir seçenektir. Bisikletiniz için lastik onarımını kolay bir şekilde yapmanızı sağlayacak en popüler yama takımları için buraya tıklayın.
Yedek iç lastik
Bisiklette lastik patlaması durumunda pompa ve yama taşımanın kalıcı bir çözüm oluşturmadığından bahsettik. Lastik patlamasının kalıcı çözümü iç lastiğin tamamen değişimidir. Elbette her lastik patlamasında iç lastik değişimi hem zaman alır hem de maddi anlamda sizi zorlayabilir. Üstelik bazı durumlarda lastiğiniz birden çok noktadan delinebilir. Bazende iç lastik, büyük bir darbe nedeniyle yamanın kapatamayacağı kadar boydan boya yarılabilir. Bu gibi lastik patlaklarında yama yaparak tamirat uygulayamazsınız. Yanınızda yedek olarak taşıyacağınız bir iç lastikle patlayan lastiği değiştirip tekrar patlayana kadar kalıcı bir önlem almış olursunuz. Yedek iç lastik taşımak, her bisikletçinin lastik patlamasıyla sürüşünün yarım kalmaması için alması gereken en etkili önlemdir. Lastik patlamalarına karşı kalıcı önlem sağlayan en iyi iç lastik modelleri için buraya tıklayın.
Kilit
Bisikletle bir noktadan diğerine gittiğinizde eğer bir bisiklet parkı yoksa bir noktaya sabitlemeniz gerekir. Eğer pahalı bir bisikletiniz varsa ve onu dımdızlak bir şekilde ortalık yerde bırakırsanız çalarlar! Sadece ortalık yerdeki bisikletler değil evlerin garajında bulunan bisikletler bile bir şekilde çalınabiliyor. Ne yazık ki bisiklet hırsızlığı ülkemizde oldukça yaygın. Bu duruma karşı alınabilecek en etkili yöntem de kilittir. Bisikletinizi kısa yada uzun sürelerde park halinde bırakacaksanız mutlaka kilitleyin. Bu sayede bisikletinize göz koyan kötü niyetli kişiler için bir caydırıcılık unsuru sağlamış olursunuz. Elbette hırsıza kilit dayanmaz ama hırsızların bisikletinizin kilidini kesmekle vakit kaybederken yakalanma ihtimali, kilidi olmayan bir bisikleti olduğu gibi sırtlayıp alıp gitmelerinden iyidir. Bisiklet kilitleri bisikletten ayrılmanız gereken durumlarda bisikletinizi güvende tutabilmek için mutlaka almanız gereken bir önlem. Bisikletinizin güvenliğini sizin de akıl sağlığınızı güvence altına alacak en sağlam kilit modelleri için buraya tıklayın
Yol bilgisayarı veya km sayacı
Bisikletler için yol bilgisayarı; uzun mesafe sürücüleri ya da sürüş verilerini görmek isteyen profesyoneller için olmazsa olmaz bir aksesuar. Sürüş esnasında anlık olarak yaptığınız hızı, kadans sayınızı, indiğiniz ya da çıktığınız eğimi yol bilgisayarı yardımıyla görebilir ve performansınızı değerlendirebilirsiniz. Yol bilgisayarı ile bisiklet sürüşlerinizdeki birçok parametreyi anlık olarak takip edebilirsiniz. Performans peşindeki yol ve yarış bisikleti sürücüleri için bu verileri görebilmek, performansı analiz edip buna göre antrenman düzenleyebilmek için kesinlikle şart.
Telefon tutucu
Bisiklet sürerken bacaklar sürekli aşağı yukarı hareket ettiği için cepte telefon taşımak bir noktadan sonra rahatsızlık oluşturuyor. Bisikletin gidonuna, gidon boğazına ya da kadro üstüne takılan bir telefon tutucu ile bu sorundan kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda telefonunuza yükleyeceğiniz bazı uygulamalar telefonunuza bir yol bilgisayarı işlevi kazandırabilir. Bisiklet bilgisayarına ayrıca maddi bir yatırım yapmak istemeyen bisiklet kullanıcıları telefon tutucusu sayesinde telefonlarını yol bilgisayarı olarak kullanabiliyor. Telefon tutucu ile telefona gelen bildirimleri, mesajları ya da aramaları anlık olarak görebilir ve duruma göre durup yapmanız gereken işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yol bilgisayarlarını bisiklet için telefona göre daha hafif ve profesyonel bir seçenek olduğunu hatırlatalım. Bisikletiniz için en popüler telefon tutucu modelleri için buraya tıklayın
Çanta
Bisiklet için envai çeşit çanta seçeneği var. Büyük tur çantaları, sele altı çantalar, kadro çantaları, gidon çantaları ve daha neler neler. İhtiyacınıza göre seçeceğiniz bir çanta modeli ile yukarıda bahsettiğimiz alyan takımı, co2 tüpleri, kilit, yama takımı gibi mutlaka yanınızda taşımanız gereken ekipmanları ve aksesuarları bisiklet üzerinde zahmetsizce taşıyabilirsiniz. Bu ekipmanları bisiklet üzerindeki çantada taşımak üzerinizde taşımaktan çok daha güvenli ve konforlu. Bisikletiyle uzun mesafeler kat eden tur bisikletçileri için malzemelerini taşıyabilecekleri büyük tur çantaları zaten olmazsa olmaz bir ekipman. Bisikletiniz için her ihtiyaca uygun en popüler çanta modellerini incelemek veya satın almak için buraya tıklayın.