19 Mayıs 2006 tarihinde geçirdiği beyin kanamasıyla yoğun bakıma alınan Bülent Ecevit, hayatta kalmak adına direndiği 172 günün sonunda; 5 Kasım 2006’da yaşamını yitirir. 1925 İstanbul doğumlu olan Ecevit’in şairliği de hepimizin malumudur. Ressam bir anne ve profesör bir babadan dünyaya gelmenin adeta izlerini taşır. Siyasî maratonundaysa yakın tarihimizin kritik olaylarında pek çok kez başbakanlık görevlerinde bulunur. Naif ve sevgi doludur; ancak ülke hakkındaki kritik konularda yeri geldi mi gözü kara birine dönüşür. Kitleleri peşinden sürüklediği ve heyecanlandırdığı yıllar onun ‘’Karaoğlan Efsanesi’’ni yazdığı yıllar olur. Bunun yanı sıra Ecevit önemli bir şairdir ve bu bakımdan edebiyat alanında yürüdüğü uzun maratonunda da bize şahane şiirler bırakır. Öyle ki gençlik yıllarında ahbaplık ettiği isimlerden biri de Can Yücel’dir. Çocukluk yılları, başarıları, Kıbrıs Harekâtı gibi parelerle 12. ölüm yıldönümünde Ecevit’i tanımaya çalışacağız.
1. Erken yıllar
Bülent Ecevit 1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelir. 1944 yılında Robert Koleji’nden mezun olarak lisans hayatına adım atar. İlkin Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, ardından Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne kaydolursa da üniversite hayatını devam ettirmez. Robert Koleji’nin ardından Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne İngilizce çevirmeni olarak girer. 1946 – 1950 yılları arasında Londra’da Türk Basın Ataşeliğinde çalışır.
2. Gazetecilik hayatı
Zaten lise mezuniyetinden sonra basın ve yayın işlerinde kendini gösteren Ecevit çok geçmeden gazetelerde çalışmayı da sürdürür. 1950 ile 1960 yıllarında ‘’Ulus’’ gazetesinde, ardından ‘’Yeni Ulus’’ ve ‘’Halkçı’’ gazetelerinde yazar ve yazı işleri müdür olarak görev yapar. 1965’li yıllarda ‘’Milliyet’’ gazetesinde günlük yazılar yazar. 1970’lere geldiğimizde ise Ecevit’in dergicilik alanında da teşebbüslerini olduğunu görürüz: 1972’de ‘’Özgür İnsan’’, 1981’de ‘’Arayış’’, 1988’de ise ‘’Güvercin’’ dergilerini çıkarır.
3. Rahşan Ecevit ile evlilikleri
Bir şairle bir ressamın siyaset rüzgarlarının altında yaşadıkları bir aşktır onlarınki. Birbirleriyle sınıf arkadaşı olan ikili 1946’da yılında aşklarını evlilikle taçlandırırlar. Rahşan Ecevit 1923 Bursa doğumludur. Ressam ve yazar kişiliğinin yanı sıra yol arkadaşı ve eşiyle beraber sürdürdüğü bir politik hayata da sahiptir. Tanışma anları şöyle bir güzel hikâyeyle başlar: Robert Koleji’nde okudukları sırada, kutlanacak olan Cumhuriyet Bayramı gereği Ecevit şiir okuyacakken Rahşan Hanım da resme yeteneği nedeniyle piyesin dekorunu yapar. Ecevit’in Rahşan Hanım’a bir arkadaşını göndererek kendisiyle tanışmak istediğini ifade etmesiyle bu aşkın ilk günleri de başlamış olur.
4. Siyasete giriş yılları
Ecevit’in siyasete ilk atıldığı yıl 1954’tür. Bu tarihte Cumhuriyet Halk Partisi’nin Çankaya Gençlik Ocağına katılır. Ardından 1957 seçimlerinde CHP’den milletvekili olarak seçilir. 1961 yılında İsmet Paşa’nın kurduğu hükümette Çalışma Bakanı olarak görev alır. 1965 yılında Zonguldak Milletvekilliği yapan Ecevit’in genel başkanlığa yükselişi ise yedi sene sonra olur. 12 Mart 1971 muhtırasına olan tavrından dolayı İnönü ile ayrışan Ecevit Genel Sekreterlik’ten önce istifa eder. CHP’nin 1972 yılındaki parti meclisi adına yapılan güven oylamasında çoğunluğun oylarını alarak CHP Genel Başkanlığı’na seçilir.
5. Karaoğlan hikâyesi
Halkın içinde olmayı seven, yüzü onlara dönük bir siyaset adamıdır Ecevit. Söylediği çeşitli vaatlerle ve imza attığı pek çok başarısıyla halkta bir heyecan uyandırmayı başarır. 1973 seçim kampanyalarında köylü bir kadının kendisine ‘’Karaoğlan’’ şeklinde hitap etmesi çok hoşuna gider ve bundan sonra bu lakapla anılmaya başlar.
6. Kıbrıs Barış Harekâtı
1974’teki CHP – MSP koalisyonuna denk gelen harekât Türkiye için unutulmaz zaferlerden biridir. Temmuz ayında Yunanistan desteğiyle Rumlar Kıbrıs’taki III. Makarios’u devirir ve Kıbrıs’ın Yunanistan’a dahil edilmesinin ilk adımları da atılmış olur. 20 Temmuz sabahı ise gökyüzünden inen Türk paraşütçüler halkı Rum çetelerinin yarattıkları kaostan kurtarmayı amaçlar. Başta Karaoğlan Bülent Ecevit olmak üzere o gece pek çok siyasetçi sabaha kadar uyumaz; zira Türk askerinden haber alamazlar. Sabah vakti Türk jetlerinin görünmesi ise herkese derin bir nefes aldırır.
7. Ayşe tatile çıkabilir
https://www.youtube.com/watch?v=8gbpdWM43EA
Türk siyasî tarihinin en meşhur sözlerinden biri olan bu ifade harekâttan sonra söylenmiş bir sözdür. Amerika ile İngiltere’nin bu çatışmayı masada bitirme isteği vardır. Bu nedenle Türk ve Yunan taraflar Cenevre’de bir görüşmeye çağrılır. Türkiye’nin amacı Kıbrıs’taki tüm Türklerin güvenliğini sağlamakken Rumların amacı Türk askerlerini o bölgeden çıkarmaktır. Cenevre görüşmesi sürerken Türk köylerindeki tehlike de berdevam. Görüşmelerden olumlu bir sonuca ulaşılamayacağını anlayan dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş o mühim lafı eder: ‘’Ayşe tatile çıkabilir.’’ Ayşe, Turan Güneş’in kızıdır ve ikinci harekâtın parolası bu isimle özdeşleşir. İkinci harekâttan da başarıyla çıkılması yüzleri güldürür. Karaoğlan bu başarısıyla halkta büyük bir coşku ve heyecan yaratır.
8. Cumhurbaşkanlık teklifini reddediş
Beş defa başbakanlık ve defaatle milletvekilliği yapan Ecevit kendisine edilen cumhurbaşkanlık teklifini ise kibarca geri çevirir. Üniversite mezunu olmaması nedeniyle cumhurbaşkanlığı yapamayan Ecevit koalisyon partilerinin bu hükmü değiştirmeye yönelik teklifini kabul etmez.
9. Suikastlar
Ecevit tüm bunların yanında suikastlarla da uğraşır. 29 Mayıs 1977’de seçim kampanyası için gittiği İzmir’de suikasta uğrar. 1976’da Henry Kissinger tarafından Kıbrıs sorunu üzerine aldığı davetle New York’a giden Ecevit burada da suikasttan sağ kurtulur. Ecevit, sayısı ona yakın suikast girişimlerinin bazılarını önceden öğrendiği halde programını asla değiştirmez.
10. Rahşan Ecevit’in anlattıkları
Rahşan Ecevit, Bülent Ecevit ile verdiği omuz omuza siyasî mücadelesinde en az Karaoğlan kadar gözü pektir. Sanatçı kişiliği ile de bilinen Rahşan Hanım’ın 2002 çıkışlı ‘’Pülümür’de aşk: 1960’lar Türkiyesi’nden bir kesit’’ adlı bir de kitabı vardır ve eser daha sonra sahnelenir. Karaoğlan’la anılarından bir kesit:
11. Bülent Ecevit’in kendi sesinden şiirleri
12. El ele büyüttüler sevgiyi
Karaoğlan’ın biricik aşkı Rahşan Ecevit’e yazdığı o duygu yüklü şiir:
El Ele Büyüttük Sevgiyi
Birlikte öğrendik seninle
avcumuzda yüreği çarpan
kuşa sevgiyi
elele duyduk kumsalda denizin
milyon yılda yonttuğu
taşa sevgiyi
tırtılları tanıdık seninle baharda
tırtılken daha sevmeyi öğrendik
sevgiden üreyen kelebeği
toprağı evimiz gibi sevdik seninle
birlikte sevdik kuru toprakta
ev küren köstebeği
köstebeğinden toprağına taşına
tırtılından kelebeğine kuşuna
elele sevdik bu dünyayı
acısıyla sevinciyle sevdik
yazıyla kışıyla sevdik
köy-köy ülke-ülke
gökler gibi sardı dünyayı
yağmur gibi sızdı dünyaya
dünya kadar oldu sevgimiz
elele büyütüp elele derdik
elele derip insana verdik
verdikçe çoğalan sevgimizi