Bulaşık makinenizi her çalıştırdığınızda aynı sonucu alamıyorsanız ya da kurumuş olmasını beklediğiniz bulaşıklar ıslak çıkıyorsa bulaşık makinenizi suçlamadan önce kullanım hatalarına ve doğru kullanım tekniklerine göz atmakta fayda bulunuyor. Tabii bazen makine sisteminden kaynaklı hatalar da olabilir böyle durumlarda tam olarak hangi parçada ya da hangi boruda sorun olduğunu bilmek isteyebilirsiniz. Bulaşık makineniz ile yaşadığınız zor anlarda size rehber olması en sık karşılaşılan sorunları derledik. İşte cevapları!
”Bulaşık makinem neden temiz yıkamıyor?”
Birkaç kez lekeli ya da yemek artığı yapışan tabakları geri aldıysanız bunun ne kadar hoş olmayan bir durum olduğunun farkındasınızdır. Hepimiz makineyi çalıştırınca tertemiz sonuçlar almayı umut ediyoruz ve durum bunun tersi oluyorsa sorun sıcaklık ayarı ya da kirli bulaşıkları yerleştirme şekli olabilir. Kap, kâse, bardak ve fincanlar optimum temizlik için ters şekilde yerleştirilmeli ve sınıflandırılmalıdır. Kaşık ve çatallar için ayrı bir sepet bulunuyor ve farklı yerlere yerleştirmek kirli çıkmalarına neden olabiliyor. Bunlar yükleme hataları olarak geçse de sorun bulaşık makinelerindeki kullanılan su tankının kirli su ile dolması da olabilir. Bazı durumlarda su taşıma boruları tıkalı ya da bir miktar kirli olabilir. Suyun akışının engellemesi de makinenin yeterli performansı gösterememesinde bir neden. Makinenizi çalıştırmadan önce sıcaklık seviyelerini kontrol etmeyi ihmal etmemeniz de gerekiyor. Ön yıkama en fazla 45 derece olmalıyken yıkama suları en az 55 dereceye ayarlanmalıdır. İnsanların tahammül edemeyecekleri sıcaklıklarda yıkama yapan bulaşık makineleri hem su tasarrufu hem de yıkama kolaylığı sağlıyor.
”Bardak ve tabaklarda su lekeleri görüyorum”
Herkes gibi siz de bulaşıklarınızı çiziksiz ve lekesiz görmek istiyorsunuz ve gayet doğal. Su lekeleri ve izleri siz de kirli ya da yetersiz kurulanmış hissi uyandırabilir. Bunu engellemek için öncelikle makineye bulaşıkları doğru şekilde yüklediğinizden emin olmanız gerek. Bardak ve fincanlar ters çevrildiği halde bu sorun yaşanıyorsa sorun seçtiğiniz makine yıkama programından kaynaklı olabilir. Hızlı programlar yeterince temizlik sağlamadan kurumaya geçebilir. Diğer göz ardı edilen nokta da bulaşıkların yerleştirilme zamanı. Yeterince bulaşık birikmediyse birikene kadar bulaşıkları makine içinde bekletiyor olabilirsiniz. Bu geçen zaman su lekelerinin ve izlerinin oluşmasına yol açıyor hem de hijyenik değil. Üst üste birçok bulaşığı bekletmek ve bunu uzun süre yapmak tavsiye edilmiyor. Yıkama ve durulama suyunu doğru seviyelerde ayarlamış olduğunuzu da kontrol edebilirsiniz.
”Yıkama sonrası kireçlenme ya da toz artıkları görüyorum”
Bardaklar ve tabaklarda görülen beyaz lekeler gerek kireç gerekse tuz olabilir. Yıkama sonrası bunları görmek sizde bulaşıklarınızın yeterince temiz yıkanmadığı izlenimini uyandırabilir. Bu problemin nedenleri arasında tuz haznesinin kapağının açık kalması bulunuyor. Bu nedenle eşit dağılmayan tuz bulaşık üzerine yer ediniyor. Aynı şekilde tuzu biten bir bulaşık makinesinde de bu sorunlar ile karşılaşılır. Tuz hazneleri ise alt kısımda bulunur ve genellikle plastik bir vana görünümündedir. Bu vanayı açarak bulunan hazneye tuz eklemesi yapabilirsiniz. Sorun tuz haznesi ile alakalı değilse sorun yerine tam oturmayan bir filtre de olabilir. Bulaşık makinesinin tabanında bulunan filtreler her yıkama sonrası yemek kalıntıları tutabilir. Silindirik olan bu filtreyi yerinden çıkararak yemek artıklarından temizlemeniz gerekiyor. Bu hazneyi temizlerken bulaşık fırçasını kullanabilirsiniz. Temiz ve kurumuş filtreyi geri yerine takarak tekrar deneyebilirsiniz. Makinelerin su püskürtme kolları suyun eşit bir şekilde dağılmasın ve yıkamayı sağlıyor. Bu kollara kaçan yabancı bir cisim de kireçlenmeye yol açabilir. Üst ve alt püskürtme kollarını gevşeterek yerinden çıkarabilirsiniz. Temizlik işleminden sonra geri takarak makinenin sorunun devam edip etmediğine bakın. Bu adımlar sonrasında sorununuzu kolay bir şekilde çözmüş olabilirsiniz.
”Bulaşıklarım yıkama sonrası ıslak çıkıyor”
Bulaşıklarınızı kurumuş halde beklerken ıslak parçalarla karşılaşmak iyi bir izlenim bırakmıyor olabilir. Tamamen kurumuş halde olmaları alıp hemen dolaplara yerleştirmek için de uygun. Yetersiz derecede kurumuş bulaşıklar ile karşılaşmanın nedeni bulaşık makinenizin bölümleri arası perde olmamasından kaynaklı olabilir. Bu nedenle dışarı giden sıcak hava bulaşıkları yeterli miktarda kurutmuyor. Makineyi yanlış bir şekilde yüklemiş de olabilirsiniz fakat doğru yüklediğinizden eminseniz sorun sıcaklık dereceleri de olabilir. Kurutma fanının ısısını ayarlayan makine herhangi bir sorun nedeni ile bunu düşükte tutuyor olabilir. Fan kısmını kontrol ederek ya da bir uzmandan yardım alarak sorunun nedenini daha detaylı saptayabilirsiniz.
”Bulaşıklarım köpüklü kalıyor”
Bunun nedeni yanlış bir şekilde deterjan eklemesi olabilir. Deterjan eklemesini manuel bir şekilde yapıyorsanız fazla köpüklü sonuçlar alabilirsiniz. Deterjan ya da kullanılan tablet doğru ölçülerde olmalı. Bulaşık makinelerinde el yıkama deterjanları kullanılmaz ve bu kullanım köpüklü tabaklara ya da makinenin ömrünün kısalmasına neden olabilir. Bu nedenle makineniz için doğru deterjanı seçtiğinizden emin olun. Bunların dışında bir neden olduğunu düşünüyorsanız sorun ön sıyırma ihmali ya da sıcaklık dereceleri olabilir. Bazı sorunlar durulama sularının sıcaklığının düşmesine neden olabilir ve bu da düzgün durulanmayan köpüklü sonuçlar almanıza yol açabilir. Durulama suyunun en az 80 derece olduğundan emin olmanız gerek.
”Bulaşık makinemin kapağı tam kapanmıyor”
Öncelikle bulaşık makinesinin kapanmasını engelleyen herhangi bir cisim olmadığını kontrol etmeniz gerek çünkü bazen yanlardan sıkışmalar yaşanabiliyor. Makine kapağının kapandığından emin olmak için kapağı tık sesi gelene kadar itmeniz gerekiyor. Tık sesi gelmeden makine tam anlamıyla kapanmadığı için yıkama işlemi başlatılamaz.
”Bulaşık makinem deterjan almıyor”
Sık karşılaşılan nedenler arasında deterjan kapağı önüne büyük bir tabak gelmesi bulunuyor. Yanlış yerleştirme nedeni ile deterjan alma kısmı engellenebilir ve bunu fark etmeniz halinde bulaşıklarınızı farklı şekillerde ve engelleme yapmayacak şekilde yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Kapasitesinden fazla yerleştirilen bulaşık makinelerinde bu tip sorunlar sıklıkla görülebilir.
”Bulaşık makinemin LED ekranında hata kodu çıkıyor”
Hata kodları ya da ışıkların yanıp sönmesi genellikle az su gelmesi ya da su kesintisi yaşandığında oluyor. Başla bekle düğmeleri yanıp sönerek program bir türlü başlamaz ve bu da sizin kafanızı karıştırabilir. Zaman zaman yaşanan şebeke suyu kesintileri bunun bir nedeni. Su kesintisi yaşanmıyorsa makinenin arka kısmında bulunan su giriş musluğunun açık ya da kapalı olduğunu kontrol edebilirsiniz. Tamamen açık olan musluk suyun makineye alımını sağlıyor. Bazı durumlarda itme ve çekmeden dolayı su giriş hortumları bükülebilir ve bu da suyun girişini engeller. Düzeltilen ve açılan musluklar suyun girişini sağlayacaktır.
”Bulaşık makinem yıkama sırasında çok ses yapıyor”
Gürültülü çalışan bulaşık makineleri 1 ve 2 saat süren programlarda sizi rahatsız edebilir. Genellikle filtrelerden kaynaklanan bu sorun filtrenin yanlış takılması ya filtrenin içine yabancı maddelerin girmesinden olabiliyor. Bulaşık makinelerinin filtrelerini küvet kısmından söküp çıkararak içlerini temizleyebilirsiniz. Filtrelerin nerde olduğunu bulmak ve nasıl geri takıldığını öğrenmek için bulaşık makineniz ile beraber gelen kullanım kılavuzundan yararlanabilirsiniz. Yapılan filtre temizleme işlemlerine rağmen sorununuz devam ediyorsa bu halde servisi arayarak bir uzman yardımı almanız gerek.