Balkanların Paris’i gibi bir benzetmeye nail olan, ki bizce bu benzetmeyle değil kendine has değerleriyle anılması gereken Bükreş’te görülecek birçok yer var. Karadeniz’in batı kıyılarında yer alan Romanya’ya kara yoluyla da hava yoluyla da ulaşmak mümkün. Ortalama olarak 2-3 günlük kısa tatillerinizi değerlendirebileceğiniz Bükreş’te görebileceğiniz bina, cadde ve parklar size keyifli bir gezi fırsatı sağlayacak.
1. Lipscani Bölgesi (Eski Şehir)
Bükreş check list’inizde ilk olması gereken yer kesinlikle eski şehir olarak anılan Lipscani. 15.yüzyılda Prens Vlad (nam-ı diğer Kont Drakula) tarafından kurulmuş Lipscani, Dambovita Nehri kıyısına kurulmuş Barok, Neo-Klasik, Art Nouveau yapılarıyla oldukça canlı bir atmosfere sahip.
2. Bükreş Parlemento Sarayı
1980’lerde Romanya devlet başkanı Nikolay Çavuşesku tarafından yapılan Parlemento Sarayı’nda 700 mimar çalışmış. Saray yapıldıktan sonra, dünyanın en büyük ve en pahalı sivil binası olarak Guiness Rekorlar Kitabına girmiş.
3. Herăstrău Parkı
Şehir hayatından sakin, doğayla iç içe bir parka kaçmak isteyenlerin ilgisini çekecek Herăstrău Parkı, güzelliği ve naturel dokusuyla başkent Bükreş’te huzurun adresi.
4. Devrim Meydanı
Nikolay Çavuşesku devrilmeden önce son konuşmasını yaptığı yer olarak bilinen Devrim Meydanı, Saray Meydanı olarak da biliniyor. Zafer Yolu üzerinde bulunan meydanda Ulusal Sanat Müzesi (Kraliyet Sarayı) ve eski Romanya Kralı I.Carol’un heykeli de yer alıyor.
5. Rumen Ateneum Konser Salonu
Bükreş’te en çok ziyaret edilen tarihi yapılardan biri olan Ateneum Konser Salonu yapı itibariyle dikkat çeken romantik dokunuşlara sahip bir bina.
6. Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi
Şehrin ve Rumenlerin kültürünü en iyi şekilde öğrenmenizi sağlayacak yer Dimitrie Gusti müzesi. Rumenlerin geleneksel yaşantısının en iyi örneklerini görebileceğiniz müze içinde 272 otantik çiftlik ve ülkenin dört bir yanından ev örnekleri yer alıyor.
7. Romanya Ulusal Sanat Müzesi
Uzun yıllar kraliyet sarayı olarak kullanılan yapının içinde yer alan sanat müzesi Devrim Meydanı içerisinde yer alıyor. Orta Çağ ve modern döneme ait sanat eserlerinin sergilendiği müze İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra açıldı. Çavuşesku döneminde zarar görmüş eserler bu müzede sergileniyor.
8. Stavropoleos Manastırı
Romanya Tarih Müzesi’ne yakın olan manastır Yunanca “hacın kenti” anlamına geliyor. Arşimandrit Ioanichie Stratonikeas tarafından 1700’lerde inşa edilmiş yapı günümüze ulaşa kadar doğal sebeplerden ötürü yıkılmış olsa da, geriye bir tek manastır kalmış.
9. Zafer Takı (Arcul de Triumf)
Bükreş’te Paris’tekine benzerliğiyle dikkat çeken bu yapı, belki de Bükreş için “Balkanların Paris’i” denmesinin en başlıca sebebi. Bükreş’te turistlerin en yoğun ilgi gösterdiği noktalardan biri olan Zafer Takı, fotoğraf çekimleri için özellikle tercih edilen bir yer.
10. Zafer Yolu (Calea Victoriei)
Kentin en işlek caddelerinden biri olan Calea Victoriei’de bol bol kafe, restoran ve alışveriş yapabileceğiniz mağazalar görebilirsiniz.
11. Çeşmeci Parkı (Cismigiu Park)
Bükreş’te şehir hayatından doğal bir ortama geçiş yapmak isteyeceklerin ikinci durağı olan Çeşmeci Parkı adını kentin çeşmelerini yöneten Siulgi Dumitru-Basa’nın lakabından alıyor. Ortasında yer alan gölette yüzen kuğularla yemyeşil doğası ile huzuru bu parkta bulmanız mümkün.
12. Cantacuzino Sarayı
1900’lü yılların başlarında dönemin eski devlet başkanı Gheorghe Grigore Cantacuzino için inşa edilmiş saray günümüzde George Enescu Ulusal Müzesi olarak kullanılıyor.
13. Azıcık da kültür; Cartureşti Kitapevi
Bükreş’te sizi kocaman bir kitapçı karşılayacak. İçerisinden kitap satın alabileceğiniz gibi bir şeyler içerken de kitap okuyabilmeniz mümkün.
Bonus; Calea Victoriei Caddesi’nde yer alan Atatürk büstü
Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyanın her yerinde saygı gören bir lider olduğunun kanıtı şüphesiz farklı ülkelerde onun büstünün yer alması olarak gösterilebilir. Bükreş sokaklarında bundan haberdar olmadan karşılaşacak Türk gezginlere en büyük sürpriz Zafer Yolu’ndaki Atatürk büstü olacak.
Kaynak; 1, 2, 3,