Bromelain taze ananasın tüm bölgelerinde bulunan bir çeşit enzim özüdür. Ancak bu enzim, sadece meyvenin sapından elde edilir. Protein sindirimini sağlayan bromelain, sağlık açısından oldukça faydalı birçok bileşene sahiptir. Son yıllardaki popülaritesiyle gündemden düşmeyen bromelain, tekstilden kozmetik sektörüne gıda sanayiden sağlık sektörüne kadar birçok alanda kullanılır. Gelin faydaları saymakla bitmeyen bromelain nedir, nerelerde kullanılır daha yakından bakalım.
Bromelain nedir?
Bromelain, ananas bitkisinde bulunan ve sindirim sırasında proteinlerin parçalanmasına yardımcı olan bir enzim özüdür. Bu enzimin ana bileşeni, sülfidril proteolitik fraksiyonudur. Bromelain ananasın tüm bölgelerinde bulunsa da bu enzim bitkinin saplarından elde edilir. 1891 yılında Vincente Marcano’nun ananası fermente etmesiyle, bromelain ilk kez izole edildi. Enzime bu ismi veren kişi ise Russell Henry Chittenden isimli bir bilim insanı. Enzim her ne kadar yakın tarihte tanımlansa da Orta ve Güney Amerika’da yüzyıllardır sağlık alanında kullanılıyor.
Bromelain faydaları nelerdir?
Bromelain nedir sorunun cevabını verdiğimize göre bu enzimin faydalarına geçebiliriz. Bromelain’in sağlık açısından faydaları birçok bilimsel çalışmayla incelenmiştir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
Kireçlenme: Bir araştırma, bromelainde bulunan anti-inflamatuar ve analjezik özelliklerinin kireçlenmeyi etkili bir şekilde tedavi edebileceğini gösteriyor.
Kalp damar hastalığı: Bromelain periferik arter hastalığı, felç, kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalıkların tedavisinden etkili olabilir. Çünkü bromelain, kan trombositlerinin birbirine yapışmasını ve kümelenmesini (toplanma) engeller. Bu da pıhtı oluşmasını ve kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltabilir.
Kronik sinüzit: Bir araştırmada katılımcılara 3 aylık süre boyunca günlük bromelain takviyesi verildi. Çalışmanın sonunda bromelainin kronik sinüzit semptomlarını hafiflettiği görüldü.
Yanık: Bir araştırma bu kremin, ikinci ve üçüncü derece yanıklarda hasarlı dokuyu etkili bir şekilde iyileştirdiğini gösteriyor.
Kanser: 2010 yılında yapılan bir araştırmada, bromelainin kanserle mücadelede umut vadettiği belirtiliyor. Yine aynı araştırmaya göre bu enzim özü, kanser hücresinin büyümesini kontrol altında tutabilir.
Öte yandan bu enzim özünün astım ve kolit gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği biliniyor. Bromelain tüm bu yararları nedeniyle gıda, kozmetik ve sağlık gibi alanlarda kullanılıyor.
Yan etkileri nelerdir?
Tüm takviye edici gıdalarda olduğu gibi, bromelaini kullanmadan önce de mutlaka doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Çünkü bromelain yüksek dozlarda alındığında bazı kişilerde hafif yan etkilere neden olabilir:
- İshal
- Mide bulantısı
- Kusma
- Normalden daha fazla adet kanaması
Öte yandan kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin bromelain tüketmesi tavsiye edilmez. Çünkü bromelainin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle ameliyattan önce ve sonra bromelain kullanımından kaçınmak önemlidir.
Nasıl kullanılır?
Bromelain, hap ya da tablet şeklinde takviye gıda satan yerlerden alınabilir. Ayrıca bu enzim özünün harici kullanım için krem formu da mevcuttur. Bromelain ananastan elde edilse de ananası doğrudan tüketmek etkili bir doz sağlamaz. Önemli bir uyarı yapmadan geçmeyelim. Bromelain takviyesi kullanırken mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Doktorunuz sizin için en uygun dozu ayarlayarak doğru doz almanıza yardımcı olur.
İlginizi çekebilir:
Faydaları Saymakla Bitmeyen Altın Süt Nedir, Nasıl Yapılır?
Dikkatli Kullanılması Gereken Bir Şifa Kaynağı: Ökse Otunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Kaynak: 1