Birleşik Krallık’ın ulusal kütüphanesi olan British Library (Britanya Kütüphanesi), dünyanın en büyük 2 kütüphanesinden biridir. Ayrıca önemli bir araştırma kütüphanesi olan kurum, içinde çeşitli ülkelere ve dillere ait dergiler, gazeteler, ses ve müzik kayıtları, dijital kitaplar, haritalar, videolar ve el yazmaları gibi 170 milyondan fazla öğe barındırır. Kütüphanenin içindeki bazı eserler MÖ 2000 yılına kadar uzanır. Britanya Kütüphanesi, farklı açılardan dünyadaki en iyi ve en önemli birkaç kütüphaneden biridir. Bu nedenle sizlere bu olağanüstü kütüphaneyi anlatmak istedik.
Britanya Kütüphanesi, 1 Temmuz 1973 tarihinde kuruldu
Britanya Kütüphanesi, 1 Temmuz 1973 tarihinde ayrı bir kurum olarak kuruldu. Daha öncesinde de var olan kütüphane British Museum (Britanya Müzesi) içinde yer alıyordu ve adı British Museum Library (Britanya Müzesi Kütüphanesi) idi. 1753 yılında kurulan British Museum Library, çağdaş ve antik kitapları, el yazmaları ve birçok farklı koleksiyonu içeriyordu. Kütüphanenin yuvarlak okuma odası Londra’nın edebi manzarasında ikonik bir yer haline geldi. Oda, Charles Darwin, Charles Dickens, Karl Marx, George Bernard Shaw ve Virginia Woolf gibi birçok ünlü ziyaretçiyi ağırladı. Vladimir Lenin de okuyucu bileti için başvurdu ve “Jacob Richter” takma adını Rus yetkililerden gizlenmek için kullandı.
Britanya Kütüphanesi içinde 170 milyondan fazla öğe barındırıyor
Britanya Kütüphanesi, içinde barındırdığı öğe sayısı esas alındığında dünyanın en büyük kütüphanesidir. Kütüphanede birçok farklı ülkeye ve dile ait kitap, el yazması ve dijital kitaplar gibi yaklaşık 170 ila 200 milyon civarında öğe vardır. Kütüphane, Birleşik Krallık ve İrlanda’da üretilen tüm kitapların kopyalarını alır ve bunlara Birleşik Krallık’ta dağıtılan denizaşırı kitapların önemli bir kısmı da dahildir. Britanya Kütüphanesi, Dijital, Kültür, Medya ve Spor Departmanı tarafından desteklenen departman dışı bir kamu kuruluşudur.
Kütüphanede hem basılı hem de dijital ortamda toplam 14 milyon kitap bulunmaktadır
British Library içinde kitap ve el yazmalarının yanı sıra videolar, oyun senaryoları, patentler, veritabanları, haritalar, pullar, baskılar ve çizimler barındırır. Kütüphanenin koleksiyonları çok geniş bir yelpazeye sahiptir.
Kütüphanenin, İngiltere ve İrlanda’da üretilen her yayının kopyasını almanın yanı sıra (günde yaklaşık 8.000) içerik edinme programı da vardır
Britanya Kütüphanesi (British Library) , her yıl 9,6 kilometrelik yeni raf alanı yapıyor ve yaklaşık üç milyon yeni parça ekliyor. Kütüphanenin toplam raf alanı 746 km. Bu da Londra’dan Aberdeen’e olan mesafeye eşdeğer. Kütüphanenin dijital koleksiyonları 1 petabaytın üzerinde. Yani neredeyse 3,5 yıl boyunca kesintisiz bir şekilde çekilen HD video boyutuyla aynı değerde. Ayrıca büyük bir alana sahip olan kütüphanede 1.200’den fazla okuyucu için yer var.
Kütüphane, koleksiyonlarını kullanmaya ihtiyaç duyan herkese açıktır. Kalıcı bir adresi olan ve araştırma yapmak isteyen herkes Okuyucu Kartı için başvurabilir. Kütüphane ayrıca, kendi üniversite kütüphanelerine erişimi olan veya olmayan lisans öğrencilerini okuma odalarına kabul etmektedir.
Britanya Kütüphanesi içinde yer alan koleksiyonların tamamını görmeniz binlerce yıl sürer
Diyelim ki her gün bu kütüphanede yer alan 5 eser gördünüz. Buna göre kütüphanedeki tüm koleksiyonları görmeniz 80.000 yıldan fazla sürecektir.
Kütüphanede Leonardo da Vinci’nin not defteri, Beatles’ın çalışmaları ve Mozart’a ait notlar gibi birçok değerli eser bulunuyor
Kütüphanede Shakespeare’in not defterleri, Mozart’a ait notlar, Gutenberg’in bastığı ilk müzik kitabı, Beatles’ın çalışmaları, Leonardo da Vinci’nin not defteri gibi birçok ünlü eser eser yer alıyor. Bununla birlikte 14 milyon basılı kitap ve e-kitap, 310.000 el yazması cilt, 60 milyon patent, 4 milyondan fazla harita, 260.000’den fazla dergi başlığı, 19. yüzyıl balmumu silindirlerinden CD kayıtlarına kadar 7 milyon ses kaydı ve 8 milyon pul bulunuyor. Ayrıca Britanya Kütüphanesi’nde yaklaşık 3000 yıllık araştırma yapmak mümkün.
Britanya Kütüphanesi her ay yaklaşık 7 terabyte’lık dijital veri yüklüyor
Kütüphane sadece basılı materyaller açısından değil, aynı zamanda dijital açıdan da çok zengin bir kaynak. Kütüphanenin arşivine her ay yaklaşık 7 terabyte’lık bir içerik yükleniyor.
Haftanın yedi günü ücretsiz olarak açık olan Sir John Ritblat Galerisi’nde bir dizi kitap ve el yazması halk için sergileniyor
Bu sergide bazı el yazmaları dahil olmak üzere Beowulf, Lindisfarne İncili, St Cuthbert İncili, Gutenberg İncili, Kaptan Cook’ın günlüğü, Jane Austen’in İngiltere Tarihçesi ve birkaç çeşit Kur’an gibi değerli eserler sergileniyor.
Kütüphane her yıl 1.7 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor
Dünyanın en büyük ve önemli kütüphanelerinden biri olan Britanya Kütüphanesi, her yıl birçok farklı kültürden 1.72 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor ve aydınlatıyor. Ziyaretçi sayısı bu kadar fazla olunca kütüphanede kaç kişinin çalıştığı merak ediliyor. Devasa bir arşive sahip olan kütüphanede 163 kişi çalışıyor.