Rengiyle, boyuyla, ismiyle, cismiyle sürekli oynayıp durduğumuz saçlarımız, bazen can parçamız, bazen de baş belamız. Kıvırcık olan düz istiyor, düz olan hafif dalgalı mı olsaydı derdinde, canı sıkılan bir anda kestiriyor, kısacık saçlarla kalan ne zaman uzayacak diye yol gözlemede… Öyle ya da böyle, bu kadar çok talebe saç bakım sektörü de yeni yeni teknikler geliştirmeye başladı artık. Bunlardan biri de “Brezilya Fönü”. İşte neymiş, ne değilmiş diyenlere birkaç adımda “Brezilya fönü” rehberi…
Düzleştiriciler dolaplara!
Elinde düzleştiriciyle dolanmaktan bıkanlara, düzleştirse de gün sonunda kabarık saçlarla yüzleşmekten yorulanlara; saçları kabarmaktan, uçuş uçuş uçmaktan ve başına buyruk yaşamaktan asla vazgeçmeyenlere yönelik kalıcı bir fön uygulaması Brezilya fönü. Oh artık benim de düz saçlarım var rahatlığını yaşamak isteyenler için alternatif bir çözüm önerisi.
Her güzel şey gibi onun da bir sonu var elbet!
Öyle bir kere yaptım, anneme babama savaş açtım, oh genlerimi yendim diyemiyorsunuz maalesef. Saçınızın şekline göre değişmekle birlikte 3 ila 6 ay arası dayanıyor ancak. Sonrası “yine bana hüsran, bana yine kuaför yolları” olabilir, bizden söylemesi.
Peki, nedir bu Brezilya fönü?
Brezilya fönünde bilinmesi gereken ilk şey bu işlemde keratin kullanılıyor oluşu. Güzelce yıkanan saçlar iyice kurutulduktan sonra belli bir miktar keratin saça iyice yediriliyor. Yaklaşık yarım saat kadar bekletildikten sonra fön makinesiyle yeniden kurutulup fönleniyor ve 230 derecedeki düzleştiriciyle tutam tutam düzleştiriliyor.
Gönlüme bir ateş düştü, yanar ha yanar yanar!
230 derece düzleştiriciler, fönler, kimyasallar… İnsanın ister istemez burnuna kötü kokular geliyor. Ama korkmayın, uygulanan keratin saçınızı korumak için var. Elbette eski haline döndükten sonra saçlarınız öncekinden daha sert olabilir, bir parça yıpranabilir ve tarama güçlüğü çekebilirsiniz. Ancak saçınızla baş edemiyor ve her gün düzleştirmeden dışarı çıkamıyorsanız, zaten kendi elinizle aynı hasarı veriyorsunuz demektir.
Brezilya fönü zararlı mı?
Bu işlemde dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus, formaldehit. Piyasadaki bazı Brezilya fönü ürünlerinin cesetlerin çürümesini önlemek için kullanılan formaldehit maddesi içerdiği ortaya çıkmış. Elbette tamamının bu şekilde olduğunu iddia etmiyoruz ancak siz yine de bu işlemi güvendiğiniz bir kuaföre yaptırın ve yaptırmadan önce hangi malzemelerin kullanılacağına ve içeriklerine dikkat edin. Saçınıza ne sürüldüğünü bilmek en doğal hakkınız ve hiçbir güzellik sağlığınızdan daha önemli değil.
Brezilya fönü ne değildir?
Öncelikle, bu bir kalıcı çözüm değil maalesef. Gün gelecek, pırasa olsun diye uğraştığınız saçlar yine marul olmakta direnecek. Ayrıca bu işlem defrize de değil. Saçta yanmaya, kopmaya neden olan eski usul bu kalıcı fön tekniği çok eskide kaldı. Brezilya fönü size ondan çok daha sağlıklı ve verimli bir sonuç verecektir. Son olarak, Brezilya fönünün tamamen sağlıksız bir şey olduğunu söylemek de yanlış. Doğru malzemelerle ve güvenilir bir kuaförle güzel sonuçlar almak ve sağlığınıza da zarar vermemek mümkün.