Boy uzunluğumuz büyük oranda genetik faktörler tarafından belirleniyor. Bu sebeple eğer boyunuzun uzunluğundan memnun değilseniz ve keşke daha uzun olsaydım, diyorsanız elinizden bir şey gelmeyeceğini düşünebilirsiniz. Ancak boyunuzun şimdikinden daha uzun olması için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Peki, boy nasıl uzar? Uzmanlar, genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerin boy uzunluğu üzerinde etkili olabileceğini dile getiriyor. Özellikle doğru beslenme ve etkili egzersizler, daha uzun boylu olmak isteyenler için son derece önemli. Ancak boyu uzatmak için çıkılan yolda fazlasıyla dikkatli olunmalı. Çünkü bazı egzersizler, sağlığınızın bozulmasına neden olabilir. Peki, uzamak için hangi egzersizler yapılmalı? İşte boyunu uzatmak isteyen herkesin hedefine ulaşmasına yardımcı olacak 10 etkili egzersiz.
İlginizi çekebilir:
“Tüm Gününü Masa Başında Geçirenlere: Ağrıları Azaltarak Rahatlamanızı Sağlayacak 7 Egzersiz”
Boy nasıl uzar?
Boy nasıl uzar sorusunun birkaç farklı cevabı vardır. Genetik faktörler, bir kişinin boyunun %60 ila %80’ine etki eder. Geri kalan yüzdeyi ise beslenme ve egzersiz gibi bazı çevresel faktörler oluşturur. 1 yaş ile ergenlik arasında, çoğu insan her yıl yaklaşık 5 cm uzar. Ergenlik çağındayken yılda 10 cm’e kadar uzayabilirsiniz. Ancak, herkes farklı bir hızda büyür. Kızlar için bu büyüme atağı gençlik yıllarının başlarında başlar. Erkek çocuklar, ergenlik çağının sonuna kadar boylarındaki bu ani artışı yaşamayabilir. Gelin şimdi boy uzatma egzersizlerine birlikte bakalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Yatakta Yatarken Bile Rahatlıkla Yapabileceğiniz 10 Etkili Egzersiz”
1. Öne eğilin
Boy uzatmak için en yaygın ve iyi bilinen esneme hareketlerinden biriyle başlayalım. Ellerinizi dik tutarak dik durun ve ardından dizlerinizi bükmeden ellerinizi ayak parmaklarınıza değene kadar yavaşça indirin. Bu pozisyonda 30 saniye kalın ve daha hızlı sonuç almak için günde on kez tekrarlayın. Bu hareket, sırt ve baldır kaslarını uyarır ve karaciğer ve böbreklerin işlevselliğini artırır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Spor Yapmaya Üşenenlerin Bile Kolayca Yapabileceği 10 Kalça Egzersizi”
2. Bara asılın
Sonuçlar hemen belli olmasa da bara asılma hareketi, alt gövdeyi esnettiği ve omurga üzerindeki çekişi azalttığı için en etkili boy uzatma egzersizlerinden biri olarak kabul edilir. Tek ihtiyacınız olan yerden yaklaşık 2,1 metre yüksekte sabitlenmiş sağlam bir bar bulmak. Elleriniz dümdüz olacak şekilde dik durun, vücudunuzu kaldırın, bu sırada tüm üst vücut kaslarınızla iyi bir iletişim kurun ve 20 saniye bu pozisyonda kalın. Bu hareketi günde üç-dört kez tekrarlayın.
3. Kobra duruşunu uygulayın
Çok bilinen bir yoga asanası olan kobra duruşu (Bhujangasana), omurlarınız arasındaki kıkırdağın büyümesi için faydalıdır. Bacaklarınızı uzatarak karnınızın üzerine düz bir şekilde yatın. Ardından derin bir nefes alın, göğsünüzü ve karnınızı kaldırın, tüm vücut ağırlığınızı avuçlarınıza verin. 30 saniye bu pozisyonda kalın ve ardından nefesinizi yavaşça bırakın. Bunu günde dört ila beş kez yapın. Kobra duruşunun vücuttaki kan ve oksijen dolaşımını artırarak daha iyi besin emilimi sağlamak gibi başka faydaları da vardır.
4. Vücudunuzu duvara karşı esnetin
Boy uzatma yöntemleri arasında bulunan bu hareket göründüğünden daha da zordur. Bir duvara bakarak başlayın ve ellerinizi düz bir şekilde duvara koyun. Sağ bacağınızı öne koyduktan sonra topuklar düz olacak şekilde dizlerinizi hafifçe bükün. Ardından, sol bacağınızı mümkün olduğunca geriye doğru uzatın ve duvara doğru eğilin. Buradaki her tekrar 15 ila 30 saniye arasında yapılmalıdır.
5. Evde yüzme pozisyonunu uygulayın
Boy nasıl uzar diye merak edenlere önerebileceğimiz hareketlerden biri de karada yüzme egzersizidir. Bu egzersizde her set yaklaşık 20 saniye olmalıdır. Bu esneme, aynı anda alt sırt ve uyluk kaslarını esnetmeye odaklanarak büyüme hücrelerini güçlendirir.
6. Pelvik kaslarınızı çalıştırın
Bu hareket, arka vücut hücrelerinizi güçlendirmeye yardımcı olur. Düz bir pozisyonda uzanarak başlayın. Ardından dizlerinizi bükün, ayağınıza baskı uygulayın ve kalçalarınızı nazikçe kaldırın. Belinizi düz tutun. Yavaşça nefes alın ve alt sırtınızı yere geri getirin. Bu pozisyonda 20 saniye kalın ve ardından tekrar tekrar yapın. Bu egzersiz boyunuzu uzatmaya yardımcı olurken, oturmanın olumsuz etkilerini hafifletir.
7. Omurganızı ileri doğru gerin
Ayaklarınızı açarak düz bir şekilde oturarak başlayın. Bacaklarınızı yaklaşık omuz genişliği kadar uzatın. Derin nefes alın, eller birleştirilmiş ve omurga ile birlikte gerilmiş halde omurganızı öne doğru bükün. Parmak uçlarınıza dokunmayı deneyin. Üç ila dörtlü setler halinde yapın ve her bir gerdirmeyi 10-15 saniye tutun. Bu hareketin sabahın erken saatlerinde aç karnına yapılması en iyisidir.
8. Pilateste “yuvarlanma” adı verilen hareketi yapın
Pilates genellikle omurganızı uzatmak için harika bir yöntemdir. Bu esneme hareketi üst bedeninize uzunluk sağlayacak ve boynunuzdaki omurları uzatacaktır. Avuç içleriniz aşağı bakacak şekilde kollarınızı yanlarınıza koyarak başlayın. Sonra bacaklarınızı alın ve yere ulaşana kadar gerin. Bu zor bir egzersiz olabilir ve tüm kemikleriniz kırılıyormuş gibi hissedebilirsiniz ama unutmayın: Acı yoksa kazanç da yoktur. 🙂
9. Low lunge arch egzersizini yapın
Boy nasıl uzar diye merak edenlere önerebileceğimiz bir diğer hareket ise “low lunge arch” isimli egzersizdir. Diz çökün, sağ ayağınızı öne koyun ve dizinizi bükün. Diziniz yere değecek şekilde sol bacağınızı geriye doğru koyun. Avuç içlerinizi namaskar pozisyonunda birleştirerek elinizi yukarı kaldırın. Mümkün olduğu kadar böyle kalın ve ardından sol dizinizi öne doğru uzatarak aynı şeyi tekrarlayın. Baldır ve sırt kaslarınızı güçlendiren bu hareket, aynı zamanda daha ince kollara sahip olmanızı sağlayacaktır.
10. Yana doğru esneyin
Yana doğru esnemek, kaslarınızı uzatacak ve interkostal kaslarınızı güçlendirerek uzamanızı sağlayacaktır. Ayaklarınızla birlikte düz durun. Ellerinizi belinizin iki yanında kenetleyin, ardından üst bedeninizi yavaşça sağa, sonra sola doğru bükün. Her esnemeyi 10 saniye yapın ve başlangıç pozisyonuna geri dönün. Gerdirmeyi iki kez tekrarlayın ve 10’lu setler halinde yapın.
Kaynak: 1