Türkiye’nin ve dünyanın sayılı botanik bahçelerinden biri olan ve her yıl birçok öğrencinin öğrenimine katkıda bulunan İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, İstanbul Müftülüğü’ne devredildi. Atatürk’ün mirası olarak 1933’deki üniversite reformu önderliğinde 1935’de kurulan botanik bahçesinin müftülüğe verilişi gündeme oturdu.
1933’de Atatürk’ün daveti üzerine Türkiye’ye gelen ünlü botanikçiler Prof. Dr. Alfred Heilbronn ve Prof. Dr. Leo Brauner İstanbul Üniversitesi biyoloji bölümünün kurulmasında büyük katkı sağladılar.
Üniversite reformu yıllarında botanik anlamında büyük kazanımlar sağlayan profesörlerin ve Atatürk’ün desteği ile bu bölüme bağlı olarak botanik bahçesi kuruldu ve Prof. Dr. Alfred Heilbronn’un ismini aldı.
Fakat isim öyle kolay verilmedi. Önce düz bir botanik bahçesi olarak bilinen bahçenin kuruluş ve düzenleme çalışmalarında Prof. Hilbronn’a, Prof. Dr. L. Brauner ve Alman bahçe uzmanı W. Stephan destek verdi.
12 Aralık 2003 günü yapılan bir bilimsel toplantının ardından bahçenin adı “İstanbul Üniversitesi, Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi” olarak değiştirildi.
Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, Uluslararası Botanik Bahçelerine kayıtlı iki bahçeden biri ve 3 bini aşkın canlı bitki türüne ev sahipliği yapıyor.
Fakat bugün birçok haber sitesinde ünlü botanik bahçesinin İstanbul Müftülüğü’ne devredildiği haberi çıktı.
Haberlere göre 2015’de botanik bahçesi sessiz sakin bir şekilde müftülüğe devredilmiş.
Bu konu hakkında konuşan Fatih Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu; “Türkiye’nin ilk kurutulmuş bitkileri kütüphanesi, 3 bini aşkın canlı bitki türüne ev sahipliği yapan 82 yıllık bahçe nasıl taşınacak?” diyor.
Ayrıca Soylu bu konu hakkında BİMER’E dilekçe yazdığını da belirterek gelen yanıta istinaden şunları söyledi: “Bakanlığımızdan (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) alınan 03.06.2015 tarih ve 83889 sayılı muvafakat yazılarına istinaden söz konusu taşınmazın İstanbul Üniversitesi’ne tahsisli 14.878.00 m2’lik kısmının tahsisinin kaldırılması ve Botanik Anabilim Dalı Binası’nın yeni inşa edilecek Biyoloji binasına taşınıncaya kadar süre verilmek kaydıyla, Müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisin uygun görüldüğü bildirilmiştir.”