Doğal bir zemine kurulu Bolu, Türkiye’deki en güzel şehirlerden biri. Yeşilin kucakladığı şehir Marmara üzerinden İstanbul’a açılan bir kavşak üzerinde olmasına rağmen doğallığını bu denli koruyabilmiş bir şehir. Gerek birbiriyle eşsizlik alanında yarışan gölleri olsun, gerekse tabiat park ve ormanlarıyla olsun Bolu bozulmamış en doğal yerlerin başında geliyor. Kış turizmine de ev sahipliği yapan Bolu, İstanbul ve Ankara’ya iki saat uzaklıkta, ulaşımı oldukça kolay bir yerde.
1. Doğanın derinliklerine sessiz bir yolculuk; Gölcük Gölü & Tabiat Parkı
Bir kere geldiğinizde bir daha gelmek isteyeceğiniz bir yer Gölcük Gölü. Eşsiz doğal manzarası eşliğinde kendinizle başbaşa kalabileceğiniz ve hiç ayrılmak istemeyeceğiz bu doğal park Bolu’nun merkezinde, 1217 metre yükseklikte yer alıyor.
2. Kartpostallardan fırlamışcasına tüm güzelliğini serpiştiren Abant Gölü
Abant Dağları’nın eteklerinde doğal bir göl olan Abant, şehrin turistik açıdan en popüler yeri. Güzelliği dillere destan Abant, Mudurnu ilçesine 18 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu doğal yaşam alanında 80’in üzerinde familya çeşidi bulunuyor. Trekking, balık tutmak, rafting, yamaç paraşütü, off-road gibi birçok etkinliğe katılabileceğiniz güzel Abant’ta fotoğrafçılık da başlı başına bir etkinlik. Bu doğa harikası göl her dönem fotoğrafçıların uğrağı haline geliyor.
3. Yedigöller Milli Parkı & Kamp Alanları
1965 yılında açılan Yedigöller Milli Parkı, Bolu merkeze 42 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Doğa turizminin ülkemizdeki en iyi yerlerinden biri olan Yedigöller, ziyarete gelen misafirlerine eşsiz deneyimler yaşatıyor. Milli Park’ta bir şeyler yiyebilmek ve içebilmek mümkün, piknik yaparak doğayla daha rahat başbaşa kalabilmeniz mümkün.
4. Ülkemizdeki kış tatilinin en güzel yerlerinden Kartalkaya Kayak Merkezi
Kar kalınlığının 3 metreye ulaştığı, kayak tutkunlarına farklı bir deneyim yaşatan Kartalkaya; Köroğlu Dağları üzerinde yer alıyor. Beyaza bürünmüş çam ağaçları arasında eşsiz bir kış tatili deneyimine imza atmak istiyorsanız Bolu merkeze 38 kilometre uzaklıktaki Kartalkaya’ya yolunuzu düşürmeniz şart. Araçlarıyla gelecek olanlar için zincir ve kar lastiği bulundurmadan yola çıkmanın riskli olduğunu hatırlatalım.
5. Kış sporu için seçenekler yalnızca Kartalkaya ile sınırlı değil: Esentepe Kayak Merkezi
Kartalkaya dışında Bolu’nun Gerede ilçesindeki Esentepe Kayak Merkezi de kış sporu için ikinci bir alternatif. Esentepe Kayak Merkezi’nin en önemli özelliği; ulaşımı zor olan kayak merkezlerine göre, dünyada ana yola en yakın kayak merkezi olarak bilinmesi.
6. Cumhuriyetin ilanından sonra yaptırılmış şehrin simge yerlerinden Zafer Kulesi
Şehrin mimarisine farklı bir soluk katan Zafer Kulesi; 1923 yılında dönemin kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırıldı. Bolu Göynük’ün ahşap mimarisi ambiyansına sahip kule şehrin en önemli simgeleri arasında yer alıyor.
7. Doğal bir şehrin kentsel dönüşüme teslim edilmemiş tarihi evleri
Bolu kış turizmi ve doğal ortamıyla olduğu kadar kendine has Mudurnu, Göynük ve Seben Kaya evleriyle de güzel bir şehir. Eski sokaklarında dolaşıp bu evlerin önünde fotoğraf çektirmek gerek fotoğrafçıların, gerekse şehri gezen turistlerin ilk önem verdiği şeylerin başında geliyor.
8. Şehrin tarihine şahitlik etmiş görülesi yerlerinden Taşhan
Osmanlı’nın son döneminden kalma Taşhan; şehrin merkezinde kesme taşlarla inşa edilmiş tarihi bir han. İki katlı, açık avlulu Taşhan’da 30 oda bulunuyor. Şehrin tarihi aralayan en önemli yerlerinden biri olan Taşhan günümüzde kitapçılarla maziyi anımsatmaya devam ediyor.
9. Bolu’nun Pamukkalesi Akkayalar Traventerleri
Mudurnu yolu üzerindeki traventerler Bolu merkeze 10 kilometre uzaklıkta. Traventerler yemyeşil bir doğa bütünleşen harika bir manzara keyfi sunuyor. Bolu’ya gelme imkanı sağlayıp bu birbirinden doğal güzellikleri görmeden gitmek olmaz.
Kaynak; 1, 2, 3,