Boğalar neden kırmızı rengi sevmez daha önce hiç düşündünüz mü? Aslında kırmızı aşkın simgesidir. Ancak aynı zamanda öfke ile de ilişkilendirilen bir renktir. Belki de boğaların kırmızı pelerinli matadorları görünce çılgına dönmesinin sebebi budur. Kulağa saçma mı geldi? Hayvanlar bir rengin, neyi simgelediğini nereden bilsin diye mi düşünüyorsunuz? Bu yazımızda boğaların neden kırmızı renkten nefret ettiğini öğrenecek, aynı zamanda da boğa güreşinden bahsedeceğiz.
Boğalar neden bu kadar saldırgan?
Bilim insanları bu durumu cinsiyetle açıklıyor. Erkek memelilerde, dişilere göre testosteron seviyeleri daha yüksektir, bu nedenle boğalar, ineklere göre daha saldırgan olur. Ancak boğaların saldırgan olmasının sebebi sadece testosteron değil. Bu hayvanlar yaşadıkları bölgeyi sahiplenir, bu yüzden de kendi topraklarına yaklaşan her şeyle savaşma eğiliminde olurlar. Bu saldırganlığın yanında, boğaların devasa boyutlara ve güce ulaşabildiği göz önüne alındığında bazen gerçekten de tehlikeli olabildiklerini söylemek mümkün. Ayrıca bu hayvanların keskin boynuzları, boğayı sinirlendirmeye çalışan insanları öldürebilir. Yine de, boğaların saldırganlığı ile başa çıkmanın bazı yolları vardır. Mesela, çiftçiler genellikle bu hayvanların burnuna halka takar. Böylece boğaları güvenli bir mesafeden kontrol edebilirler.
Öyleyse, kırmızı renk boğaları kızdırır mı?
Belki şaşıracaksınız ama cevap hayır! Boğaların, güreş sırasında sinirlenmesinin sebebi pelerinin kırmızı rengi değil de matadorların agresif hareketlerle onları kışkırtmasıdır. Eğer bu cevap sizi tatmin etmediyse durumu şu şekilde açıklayalım. Boğaların gözleri kırmızı rengi algılama ile ilişkilendirilen L-koni hücrelerine sahip değildir. Yani boğalar bu rengi, kırmızı, sarı ve gri arasında bir karışım olarak görür.
O zaman, neden boğa güreşçileri kırmızı bir pelerin kullanır?
Boğa güreşçilerinin veya matadorların boğa güreşlerinde kullandığı kırmızı pelerine muleta denir. Muleta’nın kullanılma sebebi aslında tamamen geleneklerle ilgilidir. Muleta’nın kökenleri, 1726 yılında İspanyol bir matador olan Francisco Romero’ya dayanır. Günümüzde İspanyol tarzı bir boğa güreşinin son aşamasında bu pelerin kullanılır. Eğer bilmiyorsanız söyleyelim, boğa güreşleri ne yazık ki zavallı hayvanların sırtına bıçak saplanılarak öldürülmesi ile sonlanır. Yani oldukça kanlı bir etkinliktir, muhtemelen Muleta’nın rengi bu yüzden kırmızıdır. Kırmızı renk, boğaların kan lekelerini gizler, bu nedenle pelerini daha sonra temizlemek çok daha kolay olur. Ancak çoğu dövüşte, matadorlar pembe veya sarı gibi farklı renkteki pelerinler de kullanır.
Güreş sonrasında boğalara ne olur?
Hayvan bağışlanmadığı veya Portekiz tarzı bir boğa güreşi olmadığı sürece, boğalar etkinlik sona ermeden önce arenada öldürülür. Boğanın kazanması ve matadorun ölümü ile sonuçlanan nadir durumlarda bile, zavallı hayvan güreşin sonunda öldürülür. Bir boğa güreşi sonrasında, boğanın cesedi arenadan çıkarılır ve bir mezbahaya gönderilir. Çünkü eti insanlara servis edilecektir. İspanya, Madrid’de özellikle boğa güreşinden kullanılan hayvanların etini servis eden bir restoran bile var.
Güreşlerde hangi boğa ırkı kullanılır?
Güreş için kullanılan boğalar, toro bravo veya İspanyol boğalarıdır. Bu ırk, İber Yarımadası’na özgüdür. İspanyol boğaları genellikle kaslıdır çünkü boğa güreşi için özel olarak yetiştirilirler. Ayrıca, çoğunlukla renkleri siyah veya koyu kahverengidir. Corrida de toros (profesyonel boğa güreşleri) ve corrida de rejones (atlı boğa güreşleri) için 4-6 yaş arası boğalar kullanılır. 3-4 yaşındaki boğalar ise novilladas (amatör boğa güreşleri) için kullanılır. Novilladas’daki boğa güreşçisine novillero denir. Bu kişiler henüz bir matador olarak kabul edilmez.
Boğa güreşleri hâlâ devam ediyor mu?
Boğa güreşi şu anda Birleşik Krallık, İtalya ve Kanada gibi birçok ülkede yasak. Bununla birlikte, birçok kişi tarafından desteklenmemesine rağmen, etkinlik birkaç ülkede hâlâ gerçekleşiyor. Fransa, İspanya ve Portekiz gibi bazı yerler bu korkunç güreşe izin veriyor. Ancak İspanya’da Calonge, Tossa de Mar, Vilamacolum ve La Vajol gibi bazı bölgelerde, neyse ki, etkinlik yasaklanmış durumda. Ülkenin boğa güreşini tamamen yasaklamamasının nedeni, İspanyol kültürünü korunmak istemesi. Örneğin, İspanyol özerk topluluğu Katalonya, 2010 yılında bu korkunç etkinliği yasakladı, ancak yasak anayasaya aykırı bulunduktan sonra 2016’da iptal edildi.
İlginizi çekebilir:
Boğanın İntikamı Kötü Oldu: Matador Kalçasından Boynuzlandı!
İspanya Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 28 Bilgi
Kaynak: 1