Ek gıda süreci neredeyse her anne için sancılıdır. Çünkü bu süreçte, cevaplanması gereken onlarca soru bulunur; katı gıdaya ne zaman başlamalıyız, hangi besinleri yedirmeliyiz… Şimdilerde ise ek gıda süreciyle ilgili tüm dünyada popülerleşen yeni bir akım var; BLW… Gelin bu yazımızda; Türkçeye bebek önderliğinde beslenme olarak çevrilen BLW yöntemini detaylı bir şekilde inceleyelim…
BLW Nedir?
Son zamanlarda tüm dünyada giderek popülerleşen BLW yani Baby Led Weaning, kısaca bebek önderliğinde beslenme olarak tanımlanabilir. Bu ekolde anne ve babalar bebeğe çeşitli yiyecekler sunar, hangi gıdayı ne hızda ve nasıl yiyeceğine ise bebek karar verir. Kısacası bebek odaklı bir beslenme yöntemidir. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanılmasından el – göz koordinasyonunun gelişmesine kadar birçok faydası olan BLW, aynı zamanda bebeklerin yiyeceklerin dokusunu, kokusunu ve rengini öğrenmek için de iyi bir fırsat yaratır.
BLW İçin Bebeğiniz Hazır mı?
BLW yöntemini uygulamak için ilk ve en önemli koşul elbette bebeğinizin ek gıdaya geçmiş olmasıdır. Yani 6. ay itibarıyla BLW yöntemine başlayabilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinizin destekli de olsa dik bir şekilde oturabiliyor olması gerekir. Ayrıca nesneleri tutabilmesi ve çiğneme hareketi yapabilmesi de BLW için hazır olduğunu gösteren diğer işaretlerdir.
BLW Nasıl Uygulanır?
Eğer bebeğiniz yukarıdaki kabiliyetleri kazandıysa artık BLW’ye başlamak için hazır demektir. Peki, nasıl uygulamalısınız? İlk olarak tabak vb. materyaller kullanmamaya çalışın. Hazırladığınız yiyecekleri çok ufak parçalara ayrılarak mama sandalyesinin tepsisine koyabilirsiniz. Elbette öncesinde tepsiyi dezenfekte etmeniz gerekiyor. Daha sonra bebeğinizi hiç zorlamadan kendi haline bırakmanız lazım. Bebeğiniz bu sırada yemeklerle oynayabilir, bir kısmını yiyebilir, diğer bir kısmını ise yerlere atabilir. Sabırlı olmanız ve etrafın kirlenmesine aldırmamanız çok önemli. Çünkü bebeğiniz BLW ile hem yemekleri tanıyor, hem sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanıyor hem de ince motor becerileri gelişiyor.
Öte yandan, bebeğinizin sofra alışkanlığı kazanması için eşinizle birlikte masaya oturmanız oldukça faydalı olur. Unutmayın ki bebekler ebeveynlerini taklit ederek öğrenirler ve onları rol model alırlar.
Hangi Besinler ile Başlanmalı?
Bu beslenme yöntemi genellikle ek gıdaya başlar başlamaz uygulandığından, alerji riski düşük besinleri tercih etmelisiniz. Ayrıca bu dönemlerde bebeklerin sindirim sisteminin henüz tam olarak gelişmediği düşünüldüğünde, kızartma gibi yağlı ve ağır besinlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Bunun yerine patates ve brokoli gibi buharda pişen yiyecekler hazırlayıp ufak dilimlere ayırarak bebeğinize sunabilirsiniz.
Ayrıca bazı anneler, bebeklere kilo aldıran yiyecekler hakkında araştırma yapıp direkt bu besinlerle ek gıdaya başlayabiliyor. Eğer bebeğinizin kilosu ayına göre iyiyse ve doktorunuz aksini belirtmiyorsa, fazla kalorili yiyecekler ile bebeğinizin minik bedenini boşuna yormamanızı tavsiye ederiz.
6. ayda hazırlayabileceğiniz başlıca yiyecekler ise;
- Haşlanmış brokoli,
- Buharda pişmiş havuç,
- Haşlanmış patates,
- Haşlanmış yeşil fasulye
- Püre haline getirilmiş avokado,
- Yulaf ezmesi,
- Yoğurt veya
- Ezilmiş muz olabilir.
- Ayrıca bebek çorbası tarifleri de BLW için uygundur.
Bunlara Dikkat!
BLW yöntemini uygulayan annelerin en tedirgin olduğu şey bebeğin boğulma riskidir. Bunu önlemek için ise;
- Bebeğinizin dik oturduğuna emin olun.
- Bebeğinizi yemek yerken asla yalnız bırakmayın ve sürekli gözlemleyin.
- Yiyecekleri ufak parçalara ayırın.
- Hazırladığınız yiyeceklerin yumuşak olmasına dikkat edin. Yani bebeğinizin bu yiyecekleri parmaklarıyla ezebilecek kıvamda olması gerekir.
- Kuruyemiş gibi boğazına kaçma ihtimali olan yiyecekleri kesinlikle yedirmeyin.
Tüm bunlara ek olarak, her bebeğin gelişim sürecinin farklı olduğunu unutmayın. Bazı bebeklerin motor becerileri erken gelişebiliyorken, kimisinin ince motor becerileri 6. ayda henüz gelişmemiş olabiliyor. Böylesi bir durumda bebeğin kendi kendine yemesini beklemek çok gerçekçi olmayacaktır. Özellikle düşük kilolu bebekler için BLW uygun bir beslenme şekli olmayabilir. Dolayısıyla hekiminizin görüşünü almanız bu noktada çok önemli.