Alışveriş yapmayı kim sevmez? Üstelik sevdiğiniz markaların ürünlerini yılda bir gün inanılmaz indirimlerle satın alma şansınız olsa hayır der miydiniz? Black Friday indirimleri son yıllarda epey konuşuluyor. Türkiye’de de bir hayli popüler olan Black Friday Kara Cuma çılgınlığı yılda bir kez gerçekleşiyor. Farklı markalar bu indirim haftasını farklı şekillerde yansıtıyor; “efsane cuma”, “şahane cuma”, “pink friday” gibi pek çok farklı isim bulunmuş durumda. Peki bu alışveriş çılgınlığının tarihi nereye uzanıyor, nereden geliyor? Eğer siz de “Black Friday nedir?” ya da “Kara Cuma nedir?” diye soruyorsanız, ABD’de başlayan ve Türkiye dahil dünyaya hızla yayılan bu alışveriş etkinliğinin, yani Black Friday’in tarihinden zamanına bütün detayları bu listemizde bulabileceksiniz.
2020 Black Friday’de indirim yapan markaları görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Black Friday Nedir?
Özellikle Türkiye’de son birkaç yıldır hayatımıza giren bu indirim çılgınlığını bilmeyenlerle kısaca paylaşmakta fayda var.
Black Friday yılda bir gün markaların büyük indirimler uyguladığı ve alışveriş dünyasını canlandıran bir alışveriş etkinliği. Türkçesi Kara Cuma anlamına gelse de birçok marka İngilizce versiyonunu kullanır ya da kendilerine has güne özel isimler üretmiştir. Örn: Hepsiburada.com: Efsane Cuma
Peki Black Friday ne zaman?
“Kara Cuma ne zaman?” sorusu sıkça soruluyor. Müthiş indirimlerin olduğu bu gün, Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma günüdür. ABD’de çıkan bu günde, mağazalar erken saatte açılır ve geç kapanır. İnternetten alışveriş yapanlar için ise bu güne özel büyük indirimler sunulur. Amacı perakende sektörünü canlandırmak olan Black Friday 2020, Türkiye’de 27 Kasım 2020 tarihine denk geliyor.
Black Friday’in tarihi 1950’ler Philadelphia’sında başlar
Black Friday’in alışveriş çılgınlığının başlangıcı olduğu üzerine anlatılan birçok hikaye bulunsa da History Kanalı’na göre Black Friday’in 1950’ler Philadelphia’sında başladığı belirtiliyor.
Yılda bir kez düzenlenen amerikan futbolu maçından bir gün önce (Cuma Günü) Philadelphia’ya insanlar akın eder
Philadelphia Polisi farklı eyaletlerden gelen insanlarla ve artan suç oranıyla başa çıkmaya çalışır ve kendi aralarında izin alamadıkları, fazla mesai yaptıkları bu güne Kara Cuma anlamına gelen Black Friday derler.
1961’de bir gelenek haline gelir
Artık bir gelenek haline gelen Black Friday’de yerel mağazalar o güne özel çok büyük indirimler yaparak bu kaos gününü kendileri için bir fırsata çevirdiler. Hatta 1961’de Philadelphia’daki mağaza sahipleri negatif anlamı olan “Black” yerine “Big Friday” kelimesini kullanmak istediler ancak halk Black Friday’i benimsemişti ve bu alışveriş etkinliğinin ismi bu şekilde kaldı.
Dijitalle birlikte “Cyber Monday”i doğurur
Online alışverişin her geçen gün daha popüler olmasıyla birlikte ABD’deki internet perakendecileri, Black Friday’i takip eden ilk pazartesini “Cyber Monday” olarak ilan ettiler ve bu çılgınlık neredeyse bir haftayı bulan indirimler ve marka etkinlikleri halini aldı.
Türkiye’de Kara Cuma
Son birkaç yıldır bu indirim çılgınlığı Türkiye’ye de sıçradı. “Black Friday hangi mağazalarda?” gibi sorular sıkça soruluyor. Amerika’dan gelen bu indirim geleneği “Kara Cuma” olarak adlandırıldığı için tepkilere sebep oldu. Tepkiler nedeniyle “Kara Cuma” söylemini kullanmak istemeyen markalar “Muhteşem Cuma”, “Harika Cuma” gibi isimlerle çeşitli kampanyalar yapmaya başladılar. Artık ülkemizde de büyük bir hevesle beklenen indirim günlerinden biri. Efsane cuma indirimleri, pek çok farklı markada yapılıyor.