Bilim ve teknoloji her geçen gün yaşam kalitemizi geliştirmeye, olanaklarımızı artırmaya odaklı bir işbirliğinde uğraş veriyor. Yeni üniteler, aletler, prosedürler sayesinde vücudumuz, içinde bulunduğumuz çağın tehditkarlığına rağmen bir şekilde artan bir korunaklılığa erişebiliyor. Bu konulara zihin yoran, sağlık hizmetlerini ve insan sağlığını geliştirmeye emek harcayan biyomedikal mühendisliğini sizler için anlaşılır kılmaya çalıştık. Biyomedikal mühendisliği nedir, biyomedikal mühendisi ne iş yapar, neler üretir ve etrafımızda nasıl mevcut?
Biyomedikal mühendisliği, çağdaş biyolojik prensip ve bilgilerini, mühendislik ve tasarım süreçlerine ekler.
Uzmanlık alanları arasında hücre ve genetik mühendisliği, klinik mühendisliği, ortopedik cerrahi, rehabilitasyon mühendisliği, biyomedikal cihazlar vardır.
Birçok alt başlığa ayrılır ve bu alanlar insan hayatını değiştirmekte hep birlikte çalışır.
Yapay bir kalça tasarımını ele alalım. Bunun için kemik biyomekaniği, vücut bilgisi ve yürüme, ayakta durma gibi eylemlerin analizi, biyomateryal eşleştirme denemeleri gereklidir ve bunların bilgisini harmanlayıp en uygun yapay kalça modelini geliştiren, biyomedikal mühendisidir. Biyonik organlar gibi hayatımızı hızla değiştirecek diğer teknolojilere gözünüzü açmak istiyorsanız sizi bu yazımıza bekleriz.
Biyomedikal mühendisleri çeşitli şekillerde ve sektörlerde faaliyet gösterebilirler.
Sektörde tasarım ve innovasyon üzerine çalışabilir, akademide araştırmalarına devam edebilirler. Gelişmiş tedavi ve operasyon cihazları üzerine çalışıp söz gelimi gözlerimize lazer ameliyatı yapan cihazları geliştirebilirler. Yapay organ üretimi üzerine çalışabilir, klinik laboratuvarlar tasarlayabilirler. Üstelik bu olanaklar sadece yapabileceklerinin bir kısmı.
Biyomedikal mühendislerinin geliştirdiği medikal yöntemler ve teknolojiler, doktorlara hızlı teşhis ve henüz teşhis edilmemiş hastalıkların teşhisinde yardım sunabilecek.
2008-2018 yılları arasında iş bulma imkanının en fazla artacağı meslek dalı olacağı öngörüldü.
2010’da ABD’de yapılan bir araştırmaya göre biyomedikal mühendisliğinin iş bulma imkanının %72 artacağı tahmin edilmişti. (1)