Son yıllarda hayatımızda birçok şey dijitale dönüştü. İnsanlarla iletişimimizden tutun da dinlediğimiz müziğe kadar her şeyi dijital ortamda yapıyoruz. Haliyle yatırım yapmak da dijitalleşmeye başladı. Öyle ki, son dönemde bitcoine yatırım yapmak isteyenlerin sayısı gittikçe artıyor. Eğer bitcoin ile ilk kez tanışıyorsanız muhtemelen kendinize “Bitcoin nedir nasıl kazanılır”, “Bitcoin nedir, nasıl oynanır” gibi soruları sormuşsunuzdur. O halde sizi daha fazla merakta bırakmadan bitcoinin ne olduğunu keşfetmeye başlayalım?
Son yıllarda hayatımızda birçok şey dijitalleşmeye başladı. Haliyle yatırım sektörü de bundan nasibini aldı. Paranın dijital hali diyebileceğimiz bitcoine olan ilgi ise gün geçtikçe artıyor
Dolayısıyla herkes “Bitcoin nedir nasıl kazanılır” sorusunu sormaya başlıyor. İnternette birçok kişi bu veya buna benzer şekilde “Bitcoin nedir yorumlar” şeklindeki ifadeleri aramaya başlıyor.
Öyle ki, bitcoin Türkiye sınırlarında da alıcısı gittikçe artan bir para birimi haline geldi. Ülkemizde bitcoine yatırım yapanların sayısı her geçen gün yükseliyor
Özellikle bitcoin Elon Musk tarafından yapılan hamleden sonra daha çok talep görmüştü
SpaceX ve Tesla’nın sahibi Elon Musk, Twitter profilinde bitcoin’in simgesini paylaşmıştı. Musk’ın bu hamlesinden sonra bitcoin %15’in üzerinde değer kazanmıştı. Hatta Musk, daha önce Twitter profiline başka bir kripto para birimi olan “Dogecoin” veya “Dogecoin CEO’su” ifadelerini yazmıştı. Bu hamleden sonra Dogecoin’in değeri de yaklaşık 10 kart artmıştı.
Ancak geçtiğimiz günlerde sahte bir Elon Musk hesabı bitcoin çekilişi düzenlediğini ve takipçilerin bitcoinlerini göndermeleri karşılığında iki katını alacağını vadeden bir link paylaştı. Linke tıklayan bir Alman vatandaşı ise dolandırıcı kurbanı oldu. Vatandaş, bir gecede 600 bin dolarını kaptırdı.
Peki “Bitcoin nedir”? Bitcoin, temelde “eşler arası elektronik nakit sistemi” demektir. Yani bitcoin için en basit haliyle “paranın somut olmayan, fiziksel olarak elle tutamadığınız, soyut halidir” diyebiliriz
Dolayısıyla bitcoin ile para transferi yapabilmek için internete ihtiyacınız olacaktır.
Örneğin zihninizde daha iyi canlanması için, bu yazının yazıldığı sırada bir bitcoinin 453.708,33 Türk Lirasına denk geldiğini söyleyelim?
Bitcoine yatırım yapmak isteyen kişiler sık sık internette “Bitcoin ne kadar” ifadesini aratıyor. Bitcoinin değeri sürekli değişebilmektedir; ancak bu yazı yazıldığı sırada 453.708,33 TL olduğunu söylemiş olalım.
Bitcoini kimin tasarladığı ise henüz net olarak bilinmiyor. Fakat “Satoshi Nakamoto” mahlaslı kişi ya da kişilerin tasarladığına dair bir görüş epey yaygın
Hatta Avustralyalı bilişim uzmanı ve iş insanı Craig Steven Wright, kendisinin Bitcoin’in mucidi “Satoshi Nakamoto” mahlasının arkasındaki kişi olduğunu iddia etmişti.
Şimdi muhtemelen “Neden bitcoini tasarlayan kişi bu kadar gizli tutuluyor” diye soruyorsunuz. Buradaki amaç bitcoinin herhangi bir devlete, hükümete ya da bankaya bağlı olmamasını, “merkeziyetçi” olmamasını sağlamak?♀️
Bitcoin ile herhangi bir banka ya da üçüncü bir kuruma ve merkeze gerek olmadan para transferi yapabiliyorsunuz
Biriktirdiğiniz Türk liraları ya da dolarlarla bitcoin alabileceğiniz gibi, aynı zamanda var olan bitcoinlerinizi satabiliyorsunuz.
Ayrıca bitcoin ile alışveriş yapmak da mümkün. Hatta yurt dışına para transferi yapmak zorunda kalanlar için bitcoin iyi bir kurtarıcı diyebiliriz?
Bitcoin ile alışveriş yapma fikri size ilk etapta çok çılgın gelmiş olabilir ancak bu artık hayatımızın bir gerçeği! Örneğin buraya tıklayarak bitcoin ile neler satın alabileceğinizi görebilirsiniz.
Ayrıca bitcoin ile yaptığınız işlemler halka açık olmak üzere, bitcoin ağında kalıcı bir şekilde depolanıyor. Dolayısıyla bitcoin ile yaptığınız işlemleri ve mevcut bakiyenizi herkes kimliksiz olarak görebiliyor. Tabii başkaları sizin kim olduğunuzu görmüyor fakat işlem adresinizi görebiliyor
Bu dediklerimiz sizde bitcoinin güvensiz olduğu şeklinde kaygı yaratabilir. O yüzden konuya açıklık getirmek adına, biraz da “bitcoin güvenli mi” sorusuna cevap arayalım?
Bitcoine yatırım yapmak için borsada hesap açmanız lazım. Hesap açarken TC kimlik numaranızı da giriyorsunuz. Ancak diğer insanlar bu bilgilerinizi göremiyor. İşlemlerinizin güvenli bir sistemde yapıldığını ama yine de %100 güvenli olmadığını söyleyelim. Dolayısıyla sizin de yatırımcı olarak dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var:
- Bitcoin adresleri anonim değildir. Bu yüzden sadece bir kez kullanmaya ve adresleri göstermemeye dikkat edin.
- Adresinizi sosyal medyada, forumlarda ya da internet sitelerinde paylaşmayın. Aksi halde herhangi bir tehditle karşılaşabilirsiniz. Bitcoin alt yapısı ne kadar güvenilir de olsa önlem almakta yarar var?
- Ödemelerinizi hep aynı adres ile almayın. Birden çok kripto cüzdan kullanarak kendinizi sağlama alabilirsiniz.
- Öte yandan bağlantınızın güvenli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Güvenli bir borsa seçmek ise, oldukça elzem.
- Bitcoin altyapısı güvenlidir ancak yine de IP adresinizin kopyalanma riskine karşılık saydığımız önlemlere dikkat etmeniz önemli.
- Ayrıca herhangi bir sorun yaşadığınızda (bitcoinin hukukta karşılığı olmadığı için) yasal yollarla çözüm bulmanız imkansız olacaktır. Bu yüzden yatırımcı olarak önlem alma konusunda titiz olmalısınız. Ancak bu durum, bitcoinin yasak olduğu anlamına gelmiyor.
Peki bu dijital parayı nasıl alıyoruz? İşte “Bitcoin nasıl alınır” sorusunun yanıtı;
Bitcoine yatırım yapmak isteyen ya da sadece ne olduğunu merak eden birçok kişi “bitcoin nedir, nasıl alınır” diye soruyor. Öncelikle dijital bir cüzdanınız ve hesabınızın olması gerekiyor. Tabii aynı zamanda bunları yönetmek için internete de ihtiyacınız var?♀️
Öte yandan bitcoin almak için çeşitli seçenekleriniz var:
- Gerçek para (Türk lirası, euro, dolar vb gibi fiziksel paralar) karşılığında platform üzerinden bitcoin alabilirsiniz.
- Kripto para borsaları aracılığıyla bitcoin alabilirsiniz. Ancak bu noktada güvenebileceğiniz, daha önce saldırıya (hack) uğramamış bir borsa bulmak önem taşıyor. Şu an halihazırda Paribu, BtcTürk, Bitexen, Coinzo, Bithesap gibi birçok borsa mevcut. Ayrıca borsalar 7/24 müşteri hizmeti, farklı dillerde destek, üst düzey güvenlik hizmeti gibi fırsatlar sunabiliyor. Dolayısıyla sizin araştırıp en iyisini tercih etmenizde fayda var. Borsa seçme işlemi bittikten sonra yatırım yapmak istediğiniz varlığı dikkatlice araştırmanız ve küçük yatırımlarla başlamanız önemli.
- Kriptografik şifreleri çözerek blok üretimi yani madencilik yapabilir; böylece ödül olarak bitcoin kazanabilirsiniz. Ülkemizde de bitcoin madenciliği yapan kişiler var.
- Bu iki seçenek dışında ilk etapta ücretsiz bitcoin veren siteleri de inceleyebilirsiniz. Örneğin Cryptotab gibi internet siteleri sayesinde herhangi bir para ödemeden bitcoin alabilirsiniz.
- İşletme sahibiyseniz ödemelerinizi bitcoin ile alabilirsiniz. Ayrıca bitcoin ATM’lerini de tercih edebilirsiniz?
Bitcoine giriş yapmak ise, bir diğer merak edilen konu. Bitcoin giriş yapmak için seçtiğiniz borsanın internet adresine girmeniz ve üye değilseniz üye olmanız gerekiyor. Ancak daha önce üye olduysanız bu işlemi tekrar yapmanıza gerek olmayacaktır
Bitcoini aldıktan sonra bunları güvenli bir cüzdanda saklamanız gerekecektir. Örneğin Trezor ve Ledger Nano S gibi cüzdanları tercih edebilirsiniz
Bitcoine yeni başlayanlar bitcoinin nasıl çalıştığını da merak ediyorlar. İşte takip edebileceğiniz adımlar;
Çok sayıda kişinin merak ettiği “Bitcoin nedir, nasıl çalışır” sorusunun cevabı:
- Öncelikle bir bitcoin hesabınızın ve cüzdanınızın olması önemli.
- Bitcoin cüzdanınızı bilgisayarınıza veya telefonunuza yükleyebilirsiniz. Böylece ilk bitcoin adresinizi elde edeceksiniz. Ancak daha sonra yeni adresler oluşturmanız da mümkün.
- Ardından sistemden belli bir miktar gerçek para karşılığında bitcoin alıyorsunuz. Bu sırada ödemeyi kredi kartı ile yapmanız mümkün. Bu esnada aracı olarak Simplex gibi sistemleri kullanabilirsiniz. Yaptığınız tüm işlemler, blok zincirine dahil oluyor. Bu işlemleri başkaları da görebiliyor ancak sizin kim olduğunuzu bilme şansları neredeyse imkansız oluyor. Bu kısımdaki son iki cümle, bitcoin satma işlemleri için de geçerli.
- İşlemleriniz bitcoin cüzdanınızda saklı tutulur. Ayrıca örneğin birine bitcoin gönderdiğinizde “Ali’ye bitcoin gönderiyorum” şeklindeki bir mesajı imzalamanız gerekiyor. İmzaladığınız mesaj ise hem ağdaki bütün bilgisayarlar tarafından yayımlanır hem de deftere kaydedilir.
- Ayrıca bitcoin cüzdanı aldığınızda özel anahtar ve açık anahtar alıyorsunuz. Bu anahtarlar aslında bildiğimiz ev anahtarı gibi şeyler değil, yine dijital ortamda sayılar ve harflerden oluşan bir şifre. Aslında bunu kullanıcı adı ve şifre gibi düşünebiliriz. Bu şifreler ise bir bakıma, e-posta adresi gibi kişisel bilgilerinizin açığa çıkmasını önlüyor. Örneğin biri size para göndereceği zaman açık anahtarınızı paylaşmanız gerekiyor. Fakat özel anahtarınızı kimseyle paylaşmamanız gerekiyor, aksi halde sizin yerinize paranızı başkalarına gönderebilirler?♀️
Bitcoine artan talep, “bitcoin ne olur”, “bitcoinin akıbeti ne olur” gibi soruları da beraberinde getiriyor. Bu konuda farklı uzmanlar farklı açıklamalar yapıyor. Ancak 2020 tahmini tutan Tom Lee, bitcoinin 2021’de yüzde 300’lük artışla 120 bin dolara ulaşabileceğini söylemişti
Biz bu yazıyı yazarken 1 bitcoin, 57.110,00 ABD Doları değerindeydi.
Öte yandan bitcoin almak için en iyi saatlerin pazar akşamı olduğunu da söyleyelim. Capriole dijital varlık yöneticisi Charles Edwards’a göre, en uygun zaman dilimleri pazar akşamları ve pazartesi sabahları
Bu arada “dijital paralar” sadece bitcoin ile sınırlı değil. Örneğin bitcoin ethereum ile sık sık rakip olarak gösteriliyor. Örneğin, en son 18 Mart 2021’de Kripto para analiz şirketi CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju, merkezi kripto para borsalarında ethereumun bitcoinden daha çok tutulduğunu belirtmişti
Bitcoinden sonraki en büyük kripto para olan ethereum ilginizi çektiyse buraya tıklayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz?
BONUS: Yakın zamanda bitcoine “İslami” rakip niteliğinde caizcoin ortaya çıktı. Hatta caizcoin ile zekat vermek mümkün olabilecek?
Hatta Diyanet de Alo Fetva hattına gelen “kripto paralar caiz mi” sorusuna “caiz değil” yanıtını vermişti. Ardından Almanya’da Türkiye kökenli kişilerle bağlantılı olan bir girişim, caizcoin üretmeye ve satmaya başladı.