Bitcoin mayıs ve haziran aylarındaki yaşadığı büyük düşüşlerin ardından, tekrardan bir toparlanma evresine girdi. Aslında bunun tam bir toparlanma evresi mi olduğunu bilmiyoruz. Bunun için belirli koşullar dikkate alınmalı. Bütün bunları geride bırakıp, Bitcoin’de ve kripto para borsasında para kazanmanın yollarından birisi olan kaldıraçlı işlem nedir sorusunu yanıtlayalım!
Yazımıza başlamadan önce, birçok kripto para yatırımcısının kaldıraçlı işlem yapmak için kulladığı borsa Binance’dir. Binance’e kayıt olmak ve ListeList okurlarına özel Binance’den %20 komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın!
Son olarak kaldıraçlı işlemlerin yüksek risk içerdiğini lütfen unutmayın ve tüm riskleri bilerek bu tarz işlemler açın. Yazımızı sonuna kadar okumanız size bu konuda birçok bilgi verecektir.
Kaldıraç Nedir?
Son günlerde en çok sorulan sorulardan birisi de kaldıraç nedir ya da kaldıraçlı işlem nedir sorusu oluyor? Peki neden bu soru bu kadar çok soruluyor?
Elbette insanların para kazanma yollarını daha hızlandırdığı için veya daha çok para getirisi sağladığı için. Ancak bu sadece insanların sosyal medyada gördüklerinin küçük bir bölümü. Yani sizin sosyal medyada gördüğünüz kazançlar buz dağının sadece görünen yüzü.
Peki gerçekler neler? Kaldıraçlı bir işlem yaptığınızda elbette kazanç oranınız artıyor. Mesela kaldıracınızı Binance gibi borsalarda 125x (Sadece Bitcoin için geçerli, altcoinler için kaldıraç seviyesi daha düşük.) yapabiliyorsunuz. Yani kazancınız 125 kat daha fazla oluyor.
Örnek vermek gerekirse 100 kaldıraçlı bir Bitcoin işlemi açtınız ve bu işlem Bitcoin’in yükseleceğini düşünerek açtığınız bir işlemdi. Eğer Bitcoin %1 oranında artarsa sizin kazancınız da %100 oluyor. Ancak Bitcoin %100 düşerse elinizde para kalmıyor. Bu yüzden yüksek kaldıraç birçok uzman tarafından riskli olarak tanımlanmaktadır.
Elbette kaldıraç oranını ayarlayabiliyorsunuz. İsterseniz kaldıracı 3, isterseniz 5 isterseniz de 10 yapabilirsiniz. Bu sizin risk yönetiminize ve alım satım stratejinize göre değişen bir durumdur.
Peki en basit şekilde Bitcoin’de kaldıraçlı işlemi nasıl anlatabiliriz.
- Adım: 1000 dolar değerinde bir paranız var ve 1000 doların tümüyle işlem açmak istiyorsunuz.
- Adım: Kaldıracı belirlemeniz gerekiyor. Ne kadar kaldıraçla bu işlemi açacaksınız? Kaldıraç değeri 3 mü olacak 5 mi olacak yoksa 10 mu olacak?
- Adım: Diyelimki kaldıracınız 10x. Bitcoin’in yükseleceğini düşünerek, Bitcoin 10.000 USD iken işlemi açtınız. Ve Bitcoin 1000 dolar yükseldi. Yani %10 yükseldi. Peki sizin kazancınızın oranı ne oldu? Elbette %100 oranında bir kazanca ulaştınız.
- Adım: Şimdi de kaldıraç değeriniz 4x olsun. Bitcoin’in değeri yine 10.000 USD. Ve yine siz Bitcoin’in yükseleceğini düşünüyorsunuz, analizleriniz bunu gösteriyor. İşlemi açtınız ve Bitcoin 10.400 USD seviyesine kadar çıktı. Burada Bitcoin’in yaptığı yükselişin oranı %4. Peki sizin kazancınız ne oldu? Elbette %16.
- Adım: Yukarıda hep yükselişlerden bahsettik yani kazanç elde ettiğiniz durumda. Daha doğrusu insanlara sosyal medyada gösterilen kısımdan bahsettik. Peki düşüşlerde nasıl oluyor?
- Adım: Bu sefer düşüş olacak. Ve siz Bitcoin’in yükseleceğini düşünerek 1000 USD paranızla, 10x kaldıraçlı bir işlem açtınız. İşlemi açtığınızda ise Bitcoin’in değeri yine 10.000 USD olsun. Ancak o da ne! Bitcoin hız kesmeden düşüyor! Bitcoin 9.500 dolar! Kayıp yüzde %5. Ama siz 10x kaldıraçla işlem açtığınız için sizin zararınız %50. Eğer Bitcoin 9.000 dolara düşseydi sizin kaybettiğiniz oran %100 olacaktı.
Kaldıraçlı İşlemler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yukarıda da dediğimiz gibi kaldıraçlı işlemler yüksek getirisi olan işlemlerdir. Ancak yine düşüşlerden bahsederken gördüğünüz gibi yüksek götürüsü de olabiliyor ve emin olun herhangi bir bilgisi olmadan, sadece para kazanmak için analiz yapmayıp, düşünmeden hareket eden birçok kişi parasını kaybederek, hatta sıfırlayarak Bitcoin ve kripto para macerasına veda ediyor diyebiliriz.
Kaldıraçlı işlemlerde sadece yükseliş olacağını düşünerek işlem açmak zorunda değilsiniz. Kaldıraçlı işlemler ikiye ayrılıyor. Short ve long işlemler.
Short işlemler, bir varlığın, (Bitcoin ya da altın gibi) düşeceğine dair yapılan tahminler sonucunda açılan işlemlerdir. Mesela Elon Musk’ın tweet attığı 11-12 Mayıs 2021 tarihlerinde Bitcoin inanılmaz düşüşler yaşadı. Ancak bu düşüşler sonucunda herkesin kaybettiğini düşünmek doğru olmaz. Çünkü short işlem açan birçok kişi, düşüşlerden de kazançlı çıktı.
Fonlama ücreti ise bilmeniz gereken başka bir durum. Bu terimin İngilizce karlılığı ise “Funding Fee” olarak karşımıza çıkıyor. Fonlama ücretleri, kaldıraçlı işlem açan traderların, ödediği ücretlerdir. Peki herkes bu ücreti ödemek zorunda mı? Elbette hayır.
Mesela siz Long pozisyon açtınız, yani Bitcoin’in yükseleceğini düşünüyorsunuz. Ancak marketin büyük bir çoğunluğu long pozisyon açtıysa, fonlama ücretini long açanlar ödüyor.
Diğer yandan yukarıda saydığımız şartlar altında short işlem açanlar yani Bitcoin’in düşeceği yönünde işlem açan traderlar ise fonlama ücreti ödemiyor. Aksine fonlama masrafı, short açan kişilere ödeniyor. Elbette fonlama oranı piyasanın genel durumuna göre değişen bir durum ve bunları tam olarak anlayabilmek için üstünde disiplinli bir şekilde kafa yormanız gerekiyor.
TrBinance ile Binance Farklı mı?
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.