İlk ve kripto para piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin (BTC), bu yazı yazıldığında yaklaşık %12’den fazla düşüş ile 20.500 dolardan işlem görüyordu. Bu değer BTC’nin son 18 aydaki en düşük değeri olarak kabul ediliyor. Bitcoin’in son bir haftadır düşüşü %30’u aştı. Bitcoin (BTC), Kasım ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68.789 dolar seviyesinden %70’ten fazla düşüş yaşadı. Peki bunun sebebi nedir? Yatırımcılar endişelenmeli mi? Detaylar içeriğimizde.
Küresel gelişmeler Bitcoin’i nasıl etkiledi?
Uzmanlar Bitcoin’deki düşüşün küresel gelişmelerle ilişkili olduğunu söylüyor. Şu anda küresel piyasaların hepsi değer kaybediyor.
Resesyon beklentisi artarken enflasyon, faizler ve yaşam pahalılığı artmaya devam ediyor.
ABD’de S&P 500 endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesinden %20 düşüş yaşadı. Küresel borsalar da şu anda düşüş eğilimi göstermektedir.
Bunun sonucunda MicroStrategy, SpaceX gibi yatırım yapan büyük şirketler bile kayıp yaşıyor. Büyük ve küçük yatırımcılar hatta yüksek riskli yatırım fonu yöneticileri böyle zamanlarda kararsız kalabiliyor ve yatırım yapmak için nakitleri olmayabiliyor.
Kripto para birimleri için küresel anlamda henüz bir düzenleme yok. Bu durum finansal kuruluşların bir güvencesi olmadığını yansıtıyor. Bu durumda birikimlerinizle kripto para piyasasında yatırım yaptıktan sonra değeri hızla düşerse veya kripto cüzdanınızı kaybederseniz elinizde hiçbir şey kalmayabilir. Peki ne yapmalı?
BTC düşüşünü neler etkiledi?
Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Bitcoin çekim işlemlerini birkaç saatliğine askıya aldı. Bu gelişmenin, teknik bir sorun nedeniyle gerçekleştiği açıklandı. Fakat sosyal medyadan yapılan paylaşımlardan anlaşıldığı üzere Binance borsasının yaptığı açıklamaya çoğu kişi inanmamış görünüyor.
12 Haziran Pazar günü bir gecede kripto kredi platformu Celsius, para çekme işlemlerini durdurduğu söyledi.
Gerçekleşen iki olay ile FUD (Korku, belirsizlik ve şüphe) içerisine giren yatırımcılar ellerindeki Bitcoin’leri satmaya başladılar. Ve kripto para piyasasındaki düşüş, küresel piyasalarla korelasyonlu olarak daha da derinleşti.
Celsius’un 10 Haziran’da paylaştığı haftalık güncelleme raporuna göre, proje geçtiğimiz hafta 160 milyon doların üzerinde net çekim yaptı. 27 Mayıs ile 2 Haziran arasında da 300 milyon doların üzerinde net çekimler yapıldı. Celsius’un yerel token’i olan CEL’in fiyatı düştü. CoinMarketCap’ten alınan verilere göre, CEL token’i son 24 saatte %76 düşüş yaşadı. Bu yazı yazıldığı sırada CEL 0.489 dolardan işlem görmektedir.
Tanınmış stablecoin Tether (USDT), Tether’in kendisini Celsius’un sıkıntılarından uzaklaştıran bir açıklama yayınlamasıyla fiyat bir miktar toparlanmadan önce, haberi takiben 0,998 dolara düştü.
Tether’in gönderisi, Portföyünün Celsius’ta bir yatırım içermesine rağmen, bunun holdinglerinin minimum bir parçası olduğunu ve kendi rezervlerinin istikrarı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını içeriyor. Tether paylaşımında Celsius’u etkileyen son olayların “piyasa oynaklığının ve aşırı piyasa koşullarının talihsiz bir sonucu” olduğunu belirtti.
Bu fiyat düşüşleri, geçen hafta hem Bitcoin hem de Ethereum için potansiyel olarak olumlu gelişmelere rağmen geldi. Lummis-Gillibrand kripto faturası nihayet ABD’de serbest bırakılırken, Ethereum’un Ropsten hisse kanıtı testi birleştirmesi başarıyla yayınlandı. Tüm bunlar olurken küresel piyasalarda çalkantılı bir makroekonomik zemin yer alıyordu.
Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası 11 yıl aradan sonra ilk faiz artırımını açıkladı. ABD enflasyonu ise resesyon korkularının artması ile 41 yılın en yüksek seviyesi olan %8,6’ya ulaşmış durumda.
BTC, FED faiz artışından sonra 13 bin dolara düşebilir mi?
Bitcoin (BTC), Federal Rezerv tarafından günün ilerleyen saatlerinde geniş çapta beklenen faiz artırımı öncesinde 15 Haziran Çarşamba günü daha da düştü. FED faiz kararını 15 Haziran Türkiye saati ile 21.00’de açıklayacak ardından 21.30’da FED Başkanı Jerome Powell basın açıklaması yapacak.
BTC, son 24 saat içinde %10 düşüşle bu yazı yazıldığı sırada 21.200 dolardan işlem görüyordu. Dünyanın en büyük kripto para birimi, beklenenden daha yüksek bir ABD enflasyon verisinin ardından geçen haftadan bu yana %30 düştü .
Odak şimdi token’in günün ilerleyen saatlerinde bir FED faiz artırımına nasıl tepki verebileceğine dönüyor. Bitcoin, Federal Rezerv’in Mayıs ayının başlarında faiz oranlarını yükseltmesi ile bir düşüş yaşamıştı. Buna istinaden Federal Rezerv’in faiz oranlarını artıracağı beklentisi BTC düşüşünü derinleştirmiş olabilir.
Bitcoin (BTC) FED’den korkmalı mı?
Bitcoin, FED’in 4 Mayıs’ta faiz oranlarını artırmasının ardından %8.72 düşüş yaşayarak 35.000 doların altına düşmüştü. Ardından, global piyasalardaki kötü veriler ile birlikte geçtiğimiz hafta Bitcoin %28 daha değer kaybederek 28.000 dolara kadar düşüş gösterdi.
Önceki FED toplantısında, FED faiz oranlarını 50 baz puan (bps) artırmıştı. CME Group’un verilerine göre, ısınan enflasyon rakamları göz önüne alındığında, tüccarlar merkez bankası tarafından 75 baz puanlık bir artış için pozisyon alıyorlar. Bu, FED’in yakın tarihteki en keskin zammı olması anlamına gelmektedir.
FED için bu beklenti, kripto piyasalarını rekor seviyelere çıkaran iki yıllık gevşek para politikasını da gevşetecek. Bu durum, Merkez Bankası’nın artan enflasyon ile küresel piyasalarda olası bir durgunluktan endişe duyduğuna işaret ediyor.
Bir durgunluk, Bitcoin ve kripto gibi perakende satışta olan, risk ağırlıklı varlıklar için daha da fazla sorun yaratır.
Bitcoin (BTC) ve kripto para piyasası toparlanacak mı?
Yatırım söz konusu olduğunda hiçbir garanti yoktur. Bitcoin’in geçmişteki hareketleri düşünüldüğünde, Bitcoin düştüğü kadar hızlı bir şekilde tekrar artışa da geçebilir.
Kripto para birimleri hakkında bir takım endişeler var:
- Çin gibi ülkelerdeki baskılar
- Dünya çapında daha fazla düzenleme için çağrılar
- Çevresel kaygılar
- Güvenlik sorunları ve hack’ler
- Fiyatların sadece spekülasyona dayandığı
Daha fazla düzenleme, dijital para birimlerinin fiyatları üzerinde etkisi olan kripto para birimlerinin merkeziyetsizliğine yönelik bir tehdit olarak görülüyor.
Bitcoin (BTC) yatırımcıları olumlu niteliklere işaret ediyor:
- Endüstrilerde devrim yaratabilecek dönüştürücü teknoloji
- Bankalar gibi aracı kurumları ortadan kaldırarak daha basit ve daha ucuz işlemler
- Daha kolay küresel ticaret, çünkü itibari para olmayan bir dijital para birimiyle döviz kurları konusunda hiçbir endişe olmayacak
- İşlemler daha gizli
- Basılamadığı veya ele geçirilemediği için güvenli bir değer deposu
- Bitcoin, altına alternatif olarak lanse edildi, bu da kendisini enflasyona karşı bir korunma olarak kanıtlayabileceği anlamına geliyor
Bitcoin (BTC)’nin temel teknolojisi olan blok zinciri göz önüne alındığında, Bitcoin’in gelecekte bir noktada (belki haftalar, aylar hatta yıllar sonra) silinebileceğini düşünmek anlamsızlaşıyor. Fakat, Bitcoin’in gelecekte çöküp çökmeyeceğini kesin olarak söylemek mümkün değil.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.