Beklemediğiniz bir an ve yerde karşımıza çıkan birine “Dünya ne kadar küçük” derdik. Artık dünya hakikaten küçük bir yer. On binlerce kilometre uzaklıktaki insanlarla bir-iki tuşa basarak iletişim kurmak bunun en basit örneği. Sadece bizler için değil ekonomi ve politika anlamında da dünya giderek küçülüyor. Euro’nun ardından yeni nesil elektronik para olarak lanse edilen Bitcoin Avrupa dışında da sınırları ortadan kaldırmak için tasarlandı. İşte yakın zamanda adını daha sık duymaya başlayacağınız Bitcoin hakkında on üç detay.
1. Maaş yatınca üç nakit ödeme arası paranın sıcaklığını hissetmek tarih olacak
Ödemelerini elden yapanlara kötü haber! Kısa bir süreliğine de olsa ATM’den çekilen paranın sıcaklığını hissedip tüm ödemeler yapılana kadar kısa süreli mutluluk yaşayanlar (ki onlar fiziki nakit kullanan nadir tür olarak kaldılar) bu küçük mutluluk anlarından da mahrum kalacak. Bitcoin fiziksel değil elektronik bir para birimi.
2. Anne ve babalarla ekstra mesailer
Yeni nesil için dijital her türlü yeniliğe alışmak sorun değil ama yaşı belli yerlere gelmiş insanlara akıllı telefonların nasıl kullanıldığını onu da geçin dümdüz Nokia 5110’u anlattığınızı ve sarf ettiğiniz eforu, yaşadığınız sinir harbini düşünün. Emin olun Bitcoin bundan fazlasını vaat ediyor, kimi zaman sizin için bile.
3. Biraz avare bir havası var
Bitcoin herhangi bir merkez bankasına bağlı bir para birimi değil. Bu belki de Bitcoin’in yaygınlaşmasında karşısına çıkabilecek en büyük sorun. Ekonomi tarafından bakacak olursak diğer tüm para birimleri vs. Bitcoin. Size de Obama ya da Merkel’e geldiği gibi inceden bir titreme geldi mi?
4. Öğrenci bilgisayarından fazlası gerekli
Öğrenciyken ihtiyacımız olan office, müzik, internet, sosyal ağlar ve ListeList açıkken sorun çıkartmayacak hıza sahip bir bilgisayar iken Bitcoin için işlemci gücü oldukça yüksek bir tane gerekli. Özellikle de ekran kartı zira burada para basmak söz konusu değil parayı siz kendiniz üretiyorsunuz.
5. Banka standart ücretleri dert olmaktan çıkıyor
Bitcoin hali hazırda elle tutulan bir yapıya sahip olmadığı için paraya dair banka veya aracı kurumların oturdukları yerden elde ettiği kazanç da ortadan kalkıyor. Bir eft üzerinden alınan ücreti günde (hadi diyelim) 500 onu da 260 ile çarpınca ortaya çıkan miktarın büyüklüğü ne demek istediğimizi anlatıyor.
6. Burada su boyu geçmiyor
Güvenlik için ise şu andaki düzenden farklı olarak herkes kendi güvenliğinden sorumlu olacak. Bankaların bu anlamda yapmış oldukları yatırımları düşününce kayıpları kadar karlı oldukları bir durumda var. Şunu da unutmayalım internet üzerinden alışveriş yaygınlaşmadan nasıl çok fazla güvenlik boşluğu ve dolandırma olduysa Bitcoin için de farklı bir durum olmayabilir. Yaygınlaşması da bu noktada zaman alacak gibi bir tablo çiziyor.
7. Ayakkabı kutuları ne olacak?
Bu başlık aslında iki farklı şekilde doldurulabilir. Fiziki olarak var olmaması Bitcoin’in zaten ayakkabı kutuları için uygun olmamasının ilk sebebi. Lakin burada gizlilikten bahsediyoruz. Bitcoin işlemleri halka açık depolanır ve kalıcı bir şekilde ağda yerini alır. Yani bütün Bitcoin işlemleri ve bakiyeler herkes tarafından görüntülenebilir. Bir satın alma veya diğer durumlarda açıklanan isimler dışında sadece işlem adresleri görüleceğinden kullanıcının kimlik bilgileri gizli kalmaya devam eder. Günümüzde dijital kimlik her şey demek değil mi?
8. Şaşırtıcı ama Bitcoin vergisi ödeyecek yegâne millet olmamak
Bu tabii ki sadece bizim için değil başka her millet için geçerli bir durum. Şu aşamada mevcut vergi kanunları konu hakkında ne kadar uygun madde içeriyor bilinmez ama kullanımının yaygınlaşması durumunda şu an için vergisiz gibi gözükse de her ülkenin gerekli düzenlemeyi yapıp Bitcoin için vergiler getireceği muhakkak. Bu konuda da yükümlülük tamamen sizin üzerinizde bulunuyor. Yani ben bilmiyordum, ben duymadım gibi bir şansınız yok. Vergi söz konusu olunca on kaplan gücündeki devletimiz sağ olsun.
9. Avrupa Birliği olmazsa Bitcoin Birliği
Bizim politikacıları bilirsiniz hemen her şeyin alternatifini üretmek konusunda oldukça zekiler. İnternet ile alıp veremedikleri nedir bilmiyoruz ama www ağından çıkıp gerekirse ttt ağı kurarız dediklerini hatırlatırız. Bitcoin herhangi bir ülkeye bağımlı olmadığı için Euro ve Dolar karşısındaki en büyük tehlike. Sadece dolar karşısında değil Avrupa Birliği’nin temel taşlarından biri haline gelen Euro’nun da üstünde değere sahip olan bir Bitcoin 305 Dolara eşit. Dua edelim ki THY fiyatlandırmalarını Euro’dan Dolar’a geçtiği gibi Bitcoin’e çevirmesin yurtdışı tatilinin gerçekten yalan olduğu an o an olur.
10. İK birimleri, bez ve Cafer
Çoğumuzun avantadan para aldığı konusunda hemfikir olduğu ve ne tür işlerin dönüp kırk sekiz kişi çalışsa bile neden hep yoğun olduğunu bir türlü anlamadığımız İK birimleri finans departmanlarına eleman ararken ne gibi ilginç bir yol izleyecek merak içindeyiz. Yapılan iş tanımları ve beklenenler konusunda abartıya kaçıp gerçekte ne istediğini kendi de karıştıran bu birimler yazılım ve finansı bir araya getiren bu dâhiyane buluşun uzmanı olarak kimi nasıl işe alacak yaygınlaştığı takdirde hep beraber göreceğiz.
11. Bitcoin hastalık riski barındırıyor
Burada iki değişken de birbirini götürüyor zira Bitcoin ilk duyulduğunda son derece komik sayılacak 0.01 dolar değerindeydi. Eğer ki zamanında bunu fark edip ekran karşısında zevzekçe hareketler sergileyip konuyu sallamadıysanız üzüntüden kanser olmanız mümkün çünkü zamanında 10 dolar değerindeki Bitcoin şu an 305 bin dolara denk. Tabi kurun Titanik filikasından beter sallantıda olduğunu da ekleyelim. İki gün içinde bu miktar yüzde seksen oranında düşebilir de.
12. İşsiz ordusuna yeni üyeler
Bitcoin bankaların işlevi konusunda ciddi bir tehdit unsuru. Hemen her şey kişinin kendi üzerinden ilerlediği için klasik bankacılık anlayışı tarihin tozlu sayfalarına gömülebilir. Bunun doğal sonucu olarak da dünya üzerinde milyonlarca (kabul edelim abartıyı herkes sever) insan işsiz kalabilir.
13. Serengil, Ergen, Avşar, Dinçöz birbirini yesin
Magazin güllerinin birbirleriyle girdikleri ağız dalaşlarının en beylik cümlesidir “Taklitler asıllarını yaşatır”. Kim kimi neden taklit ediyor ya da orijinal olduğunu iddia edenin başka emsali yok mu sorgulamadan tartışmanın içinde buluveririz kendimizi. Bu suni gündem konu ekonomi ve para olunca nasıl işler bilemeyiz ama Bitcoin yalnız değil. Litecoin, Terracoin gibi alternatifler üretilmiş durumda. Bizden bir şey çıkacak olsa adının Turkcoin olacağından zerre şüphemiz yok (ÇÜNKÜ BİZ EN ÜSTÜN IRKIZ! – atarlı ergen misali okuyun -)