Biseksüellik, fiziksel, romantik çekiciliği veya tek cinsiyetle sınırlı olmayan cinsel davranışı tanımlayan kapsayıcı bir terim. Günlük dilde, biseksüellik bazı tanımlarla ifade edilebilir. Biseksüellik, her iki cinsiyetten olan insanlara karşı cinsel ve duygusal olarak ilgi duyma olarak açıklanabilir. Peki biseksüellik dünyada ne kadar yaygın? Biseksüellik ve panseksüellik arasındaki fark nedir? Birey biseksüel olup olmadığını nasıl anlar? Biseksüellik ve Kinsey ölçeği ilişkisi nedir? Detaylar bu içeriğimizde.
Biseksüel ne demek?
Biseksüel, hem erkeklere hem de kadınlara karşı fiziksel veya cinsel çekim hisseden bireyler için kullanılan bir tanımdır. Modern tanımı 19. yüzyıl içerisinde oluşmaya başlayan bu terim, iki anlamına gelen “bi” ve cinsel anlamına gelen “seksüel” sözcüklerinin birleşiminden ortaya çıkar.
Biseksüellik nedir? Panseksüellik ile arasındaki fark nedir?
Biseksüellik ve panseksüellik birbirleriyel çok sık karıştırılan iki terim. Bu iki terimin arasında bir fark bulunmakta. Biseksüeller erkek ve kadın cinsiyetine karşı ilgi duyarken, panseksüeller biyolojik cinsiyet fark etmeksizin her türlü cinsiyete sahip kişilere (trans erkek, trans kadın, interseks vb) fiziksel veya duygusal ilgi duyabilir. İkisi arasındaki temel ayrımı kısaca açıklamak gerekirse; biseksüellerin birden fazla cinsiyete, panseksüellerin ise tüm cinsiyetlere karşı cinsel ve duygusal çekim hissedebilmesi. Panseksüel kelimesindeki “pan” eki “tüm” anlamını taşır. Cinsiyet fark etmeden erkek, kadın, interseks, transseksüel vb. bireylere ilgi duyabilirler.
Biseksüellik Dünyada Ne Kadar Yaygındır?
Bu konuda sınırlı sayıda araştırma olması nedeniyle ve cinsellik hakkındaki birçok araştırmada heteroseksüellik ve homoseksüellik üzerine bilgi aktarımı yapıldığından kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’dan 2016 yılında yayınlanan araştırmaya göre biseksüel kadınların oranı %5,5 iken biseksüel erkeklerin oranı %2 civarındadır. UCLA Hukuk Fakültesi’nin 2011’de yürüttüğü bir başka çalışma ise ABD’deki yetişkinlerin %1,8’inin kendini biseksüel olarak tanımlamadığına işaret ediyor.
Birey biseksüel olup olmadığını nasıl anlar?
Biseksüel miyim sorusuna yanıt arayan bireylerin öncelikle biseksüelliği iyice anlamaları, ardından ise cinsel yönelimlerini sorgulamaları önemli. Biseksüel tanımına göre hemcinsine ve karşı cinsine yönelik cinsel veya romantik çekim hisseden kişiler bu durumu anlayabilir. Birçok alt yönelim türünü kapsadığı için biseksüel olmak kişiye göre farklı anlamlar ifade edebilmekte.
Biseksüellik ve Kinsey Ölçeği ilişkisi nedir?
Hayvan bilimci Alfred Kinsey 1940’lı yıllarda heteroseksüellikten eşcinselliğe cinsel eğilimin yolculuğunu inceleyen bir ölçek düzenlemiş. Kinsey Ölçeği (Kinsey Scale) adı verilen bu ölçek bireyin cinsel tecrübesini ya da yanıtını belli bir süre içerisinde değerlendirmeye yarıyor. Ölçekte sıfır (0)’dan altı (6)’ya kadar rakamlar bulunmakta. Sıfır (0) heteroseksüelliği altı (6) ise eşcinselliği tanımlayan noktalar. İki (2) ve dört (4) arasında kalan bireyler biseksüel olarak kabul ediliyor. Sosyolog Martin S. Weinberg ve Colin J. Williams prensipte bir (1) ve beş (5) ölçeğinde değerlendirilen bireylerin de biseksüel olduğunu ifade ediyor. Kinsey Ölçeği konsepti 1978 yılında yayınlanan ”Homosexualities” yayınından sonra oldukça değişiklik göstermiş. Bireyin heteroseksüel, eşcinsel ya da biseksüel ilgileri nasıl geliştirdiğine yönelik net bir sebep bulunmuyor. Bazı bilim insanları bu kişisel tercihlerin genetik ya da çevresel nedenler ile oluşabildiğini öne sürer.
Amerikan Pediatri Akademisi cinsel eğilimin tek bir nedenle açıklanamayacağını bunun için genetik, hormon ve çevresel etkileri de göz önünde bulundurmak gerektiğini hatırlatıyor. Amerikan Psikoloji Birliği bireyin cinsel eğilimi hakkındaki sebeplerin kişiden kişiye değişebileceğinin altını çiziyor. Magnus Hirschfeld, bireyin cinsel eğiliminin anne karnında belirlendiğini ifade eder. Sigmund Freud ise her bireyin aslında biseksüel olduğuna inandığını açıklıyor. Heteroseksüellik, eşcinsellik ve biseksüelliğin kromozon, evrim, beyin yapısı, doğum öncesi hormonlar ve cinsel dürtü ile ilgili olduğu da öne sürülen fikirler arasında.
Biseksüel bayrağı hakkında bilmeniz gerekenler
Biseksüel bayrağı, biseksüellerin toplumdaki görünürlüğünü artırmak amacıyla ilk olarak 5 Aralık 1998 tarihinde açılmış. Michael Page tarafından dizayn edilen bayrak, farklı renkleri barındıran üç yatay şeride sahip dikdörtgen bir şekilden oluşmakta. Biseksüel bayrağındaki pembe, mavi ve bunların karışımını temsil eden mor renkleri farklı anlamlar taşıyor. Pembe renk, bayrağın en üst kısmında yer alır ve homoseksüel ilişkiyi temsil eder. Mavi renk, bayrağın en altında yer alır ve bu renk karşı cinse ilgi duyan heteroseksüel ilişkiyi temsil eder. Son olarak mor renk ise pembe ve mavinin birleşimini ifade eder. Aynı zamanda mor renk biseksüel ilişkiyi temsil eden renktir.
Bu içeriklere de göz atabilirsiniz;
LGBT Karakterlerinin Ön Planda Olduğu Büyük Bir Keyifle İzleyeceğiniz 27 Dizi
Eşcinsel (Gay) Olduğunu Açıklayan Ünlü Erkekler
Lezbiyen ya da Biseksüel Olduğunu ‘İtiraf Eden’ 16 Ünlü Kadın
Kaynak: 1