Kendinizi hazır hissediyorsunuz öyle mi? Birlikte yaşamaya, yaşamınızı tüm mahremiyetiyle paylaşmaya hazırsınız… Tek başına yaşamanın daha iyi olduğunu düşünsek de birlikte yaşamak önemli bir eylem. Bu karar konusunda emin olduğunuzu düşünseniz de herhangi bir kira sözleşmesi imzalamadan önce partnerinize sormanız gereken bazı sorular olabilir.
Widener Üniversitesi İnsan Cinselliği Programı’nda yardımcı doçent olan Dr. Sabitha Pillai-Friedman, bu konuda, “Çiftler bu önemli kararı aldıkları zaman eşlerinin istekleriyle ilgili varsayımlarda bulunurlar. Ancak bu konular açılıp tartışıldığında sonrasında yaşanacak hayal kırıklıkları ve alınganlıklar daha az görülür.” diyor.
Bu konuların açılmasıyla ilişkinizin bozulacağı düşüncesine kapılmamanız gerekiyor. Bu konuda birçok araştırma var ve en doğrusu her şeyi en baştan konuşmak.
Uzmanlar birlikte yaşama kararı alırken şu soruların sorulmasının faydalı olacağını söylüyor.
1. Kim ne için para ödüyor?
Bu soruyla birlikte “Kim ne kazanıyor? Birlikte aldığımız şeyler neler? Gerekli olan ne?” sorularının da sorulması gerekiyor.
Bu sorular önemli çünkü ilişki uzmanı Andrea Syrtash, birlikte yaşamadan önce harcamalar konusunda konuşmanın çok önemli olduğunu söylüyor. Uzmana göre her ilişkide harcamalarla ilgili sorunlar görülür ancak bunu önceden konuşmak ve tanımlamak, ortak harcama tartışmalarını engelleyebiliyor. Ortak bir hesap açılıp açılmayacağı, kimin neyden sorumlu olacağına karar vermek gerekiyor.
2. Evcil hayvan konusunda durumumuz ne?
Uzman Pillai-Friedman, evcil hayvanlara bakış açınızla ilgili konuşmanın da önemli olduğunu belirtiyor. Evcil hayvanın bakımı ve sağlık ödemelerinden kimin sorumlu olduğu, çiftlerden her birinin evcil hayvanı varsa anlaşıp anlaşamayacakları, hayvanın evdeki hareket özgürlüğü, vb. konularının netleştirilmesi önem taşıyor.
3. Dini inancın hayatında ne kadar etkili?
Dini inançlar önemli çünkü dini sembollerin evde yer alıp almaması konusunda çiftlerin açıkça konuşması önemli. Sizin için kutsal ya da anlamı olan bir sembolün başka bir dine ya da mezhebe mensup partneriniz için rahatsızlık sebebi olup olmayacağı gibi konuların konuşulması gerekiyor.
4. Kira sözleşmesinde ikimizin de adı olacak mı?
Bu soru önem taşıyor çünkü bazı gerçeklerin farkına varılmasını sağlıyor. İlişkinizin sonsuza dek süreceğinden emin olup olmadığınız konusunda bu soru sizleri düşünmeye itecektir. Kör birer âşık olabilirsiniz ancak hayatın gerçeklerine toslamamanız da yararınıza olacaktır.
5. Market alışverişi ve yemek planlamasını nasıl yapıyoruz?
Bu soruyla birlikte “Banyoyu ne sıklıkla temizlersin?, “Yemek pişirmeyi mi yoksa bulaşık yıkamayı mı tercih edersin?”, “Çöpü her gece mi yoksa dolduğunda mı dışarı çıkarırsın?” sorularının sorulması da unutulmamalı…
Uzmanlara göre bu sorular önemli çünkü ev işleriyle ilgili görev paylaşımı yapmak, sorumlu olduğunuz alanları bilmek tartışmaları ve çatışmayı önlüyor. İş bölümü yaptığınızda kendinizi iyi hissedeceğinizi söyleyen Syrtash, taraflardan birinin daha fazla sorumluluk yüklendiği fark edildiğinde bir programın olmasının iyi olacağını da ifade ediyor.
Pillai-Friedman da benzer açıklamaları yaparak iş bölümü yapmanın daha iyi olacağını belirtiyor: “Çiftlere, bireysel sorumluluklarının listelendiği bir program oluşturmalarını öneririm. Bu, zaman geçtikçe müzakere edilebilecek bir şeydir.”
6. Misafirler konusundaki düşüncelerin neler? Dikkat etmem gereken zaman dilimleri var mı?
Bu soruyla birlikte “TV izlemen gereken bir zaman dilimi var mı? Programın ne? Gece insanı mısın yoksa gündüz insanı mı?” gibi soruların sorulması da unutulmamalı…
Bu soru önemli çünkü partnerinizle dışarıda vakit geçirmek istediğinizde o ve kız kardeşi haftada üç gece “Umutsuz Ev Kadınları” dizisini izlemeye karar vermiş olabilir.
Syrtash bu konuda, “Bir süredir birlikteyseniz en azından birbirinizin sosyal hayat tarzı, gündüz insanı mı yoksa gece insanı mı olduğunuz konusunda bir fikriniz olur. Ancak resmi olarak birlikte yaşıyorsanız bir sistem oturtmanız iyi olacaktır. Belki biriniz spontan hareket ederken diğeriniz plansız bir şey yapamaz. Böyle bir durumda, herhangi bir plan yapmadan önce birbirinize haber verebileceğiniz bir anlaşma yapabilirsiniz. Böylece sizin için faydalı olup olmadığını görebilirsiniz.” diyor.
7. Birlikte yaşamamızın nihai amacı nedir?
Bu sorunun önemini Pillai-Friedman “Bu, çoğu çiftin konuşmadığı bir şey. Amaç şu olabilir: Kiradan tasarruf (kalıcı planlar yok); birlikte yaşamanın keyfini sürmek ve ilişkinin nereye gittiğini görmek; belirli bir süre sonra evlenmek.” diyor.