Güven, bütün ilişkilerin en temel taşıdır. Partneriniz, aileniz, arkadaşlarınız hatta patronunuzla ilgili sorunlar ancak aranızda bir güven bağı varsa çözülebilir. Birinin güvenilir olup olmadığını anlamak ise çok zor olabilir. Bu konu üzerinde yapılan araştırmalar, karşınızdakinin ne kadar güvenilir olduğunu anlamanın bazı basit yollarını gösteriyor. Bu yazımızda karşınızdaki kişinin güvenilmez olduğunu gösteren 10 işaretten bahsedeceğiz.
1. Göz teması kurmazlar
İnsanlar doğal olarak başka insanların gözlerine bakarak iletişim kurarlar. Birinin gözlerine bakarak yalan söylemenin çok zor olduğunu duymuşsunuzdur. Bu nedenle güvenilmez insanlar yalan söylediklerinde karşısındaki kişinin gözlerine bakmazlar. Yani bu kişilerin ortak özelliklerinden biri göz teması kuramamaktır.
2. Tutarsız davranışlar sergilerler
Başka bir işaret ise tutarsız davranışlardır. Bir kişinin davranışları, etrafındaki kişilere veya duruma bağlı olarak değişiyorsa, bu durum kişinin dürüst olmadığını gösterebilir. Ancak şunu da ekleyelim, küçük bir ihtimalle karşınızdaki dürüst bile olsa tutarsız davranışlar ilişkiyi zedeler.
3. Negatif beden dili
Filmlerdeki polislerin, sorgu odalarında suçlunun beden dilini incelediğini fark etmişsinizdir. Çünkü siz yalan söylediğinizde beden diliniz buna uyum sağlamayacaktır. Ufacık bir hareketiniz bile aklınızdan geçenleri ortaya dökebilir. Bu yüzden beden dili, birinin güvenilir olup olmadığının en büyük ipuçlarındandır. Kolları kavuşturmak veya gülümsememek gibi olumsuz vücut dili, birinin savunmaya geçtiğini veya bir şey sakladığını gösterebilir.
4. Düzenbazlık
Güvenilmezliğin en bariz işareti düzenbazlıktır. Birisi yalan söylüyorsa veya sizden bilmeniz gereken bir şeyleri saklıyorsa, bu kişi muhtemelen güvenilmezdir.
5. Empati eksikliği
Birinin güvenilir olmadığının bir başka işareti de empati eksikliğidir. Başkalarının duygularını anlayamayan ya da anlamaya çalışmayanlar genellikle karşıdakine etik olmayan davranışlarda bulunur.
6. Benmerkezci davranışları vardır
Benmerkezci davranış güvenilmezliğin belirtisi olabilir. Öncelikle kendi ihtiyaç ve arzularına odaklanan bireyler, başkalarını umursamazlar. Ancak benmerkezci davranış ile birinin kendisine duyduğu “özsaygı”yı karıştırmayın. Yanlışlıkla karşınızdakinin sınırlarını aşmayın.
7. Aşırı böbürlenirler
Aşırı böbürlenme de birinin güvenilir olmadığının işareti olabilir. Sürekli kendini öven, başarılarından ve sahip olduklarından bahseden kişiler sadece karşılarındakini etkilemeye çalışıyor olabilir. Bu kişiler genellikle yalan söylemekten kaçınmazlar.
8. Sözünden dönerler
Birisi sürekli sözünden dönüyor, başkalarını yarı yolda bırakıyorsa o kişinin güvenilmez olduğunu söylememize bile gerek yok.
9. Dedikodu yaparlar
Belirli bir miktarda dedikodu yapmak, insanların iletişim ihtiyaçları arasındadır. Ancak birinin arkasından kötü konuşmak ile olayları değerlendirmek aynı şey değildir. Birisi sizinle, yakınlarının dedikodusunu yapıyorsa muhtemelen başkasıyla da sizi çekiştiriyordur.
10. Sorumsuz davranırlar
Biri eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmekten kaçınıyorsa, siz de o kişiden kaçsanız iyi olur. Gördüğünüz gibi birinin güvenilir olup olmadığını anlamanın birçok yolu var. Ancak karşınızdaki bu maddelerden herhangi birini yapıyorsa; bu, onun direkt güvenilmez olduğu anlamına gelmez. Eninde sonunda onun bütün hareketlerini izleyip kararı siz vereceksiniz.
İlginizi çekebilir:
Uzmanlar Açıkladı! İnsanları Etkilemek İçin Kullanabileceğiniz 10 Yöntem
Kaynak: 1