Bir Demet Tiyatro yalnızca Yılmaz Erdoğan’ı değil pek çok sevilen oyuncuyu sinema ve TV camiasına kazandırmayı başarmış en önemli televizyon yapımlarımızdan birisidir. Yılmaz Erdoğan çeşitli sebeplerle eleştirilse de kara mizah konusunda kendi döneminin en üretken senaristlerinden olduğu da bir gerçek. Bir Demet Tiyatro’da da “güldürürken düşündüren” esintileri çokça izleme fırsatı bulduk. Kahkahalarla güldüren bu dizinin içerisine yoksulluk, yolsuzluk, işçi sorunları gibi toplumsal meseleler ustalıkla yedirilmiş ve 8 sezon yayında kalmayı başarmıştır.
1. Lütfiye Çıtır Fıdıllıoğlu
Atilla Atalay’ın hazırcevap ev kızı “Sıdıka” tiplemesini andıran bir karakterdir. Mükremin’in kendisine ve kankası Tirbuşon’a acımadan laf sokan, babasını üzmeyen, annesini toparlayan, her eve lazım bir kadındır. Lütfiye Çıtır olarak başladığı ev kızlığı kariyerine Lütfiye Fıdıllıoğlu olarak ev hanımlığıyla devam etmiştir.
2. Mükremin Çıtır
Mahallede herkesin çekindiği bıçkın bir delikanlı olmasına rağmen babasını görünce hazır ola geçen bir yurdum yiğididir. 30’unu geçmiş olmasına rağmen bir baltaya sap olamamış, yalnızca “delikanlılık” alanında kariyer yapmış olan Mükremin, kız kardeşi kadar zeki ve babası kadar da merhametli bir adamdır.
3. Telviye Çıtır
Mükremin ve Lütfiye kardeşlerin cefakar annesi, dizinin en sevimli karakteri. Telviye Çıtır “Annem bugün ne paylaştı” yahut “Annelerin yanlış telaffuz ettiği şeyler” temalı “Kadın Anam” mizahının zirve noktasıdır. Çokça yanlış anlama yaparak çevresindekileri yormasına rağmen herkes tarafından çocuk gibi sevilir.
4. Burhan Çıtır
Hani baba gibi baba tanımı vardır ya; işte Burhan Çıtır o tanımın tam karşılığıdır. Evin direği, evlatlarının koruyucu meleğidir. Serseriliklerinden bezdiği Mükremin’e karşı biraz serttir ama onun faydasızlığı yüzünden emekliliğinde bile çalışmak zorunda kalmıştır. Mahallenin en sayılan, örnek ağabeyidir.
5. Fadıl Fıdıllıoğlu
Evin iç güveysi damadı. Uyanık politikacı geçinir ama zengin bir milletvekili olan Cumhur Abi’si tarafından kullanılmaktadır. Mükremin ve Tirbuşon tarafından çokça aşağılamaya maruz kalır. Elinden düşmeyen cep telefonuyla sürekli iş bitirici pozları keser ama eli ekmek tutma konusunda Mükremin’den pek de farklı değildir.
6. Tirbuşon / Berkant
Dizinin en çok sevilen karakterlerinden birisidir. Mükremin’in gözü pek ve sadık ortağıdır. İlk sezonlarda ortağı gibiyken zamanla yancısı olmaya başlamıştır. Belki de çokça sevilmesinin nedeni fedakarca Mükremin’e arka çıkmasına rağmen zaman zaman Mükremin tarafından terslenmesidir. Yalnızca sevgili Füreyya tarafından gerçek ismi olan Berkan ile hitap edilir.
7. Saldıray Abi
Saldıray Abi, Unkapanı’nda kaset yapımcılığı yapan ve “seni meşhur edicem” dümeniyle gördüğü her kadına sarkan bir tiptir. O dönemde yeni çıkan ikiz yatak (ekiz yatak) satışlarına dolaylı yoldan fayda sağlamıştır.
8. Züleyha
Mükremin’in kankası olan delikanlı bir kadındır. Pavyonlarda şarkı söyleyen, tutan bir albüm yaparak bu hayattan kurtulmak isteyen birisidir. Dolayısıyla yolu Saldıray’ın tezgahından geçer. Saldıray’ın yaklaşımı nettir ama Züleyha’ya her sarktığında ters cevap alır. Bu böylece sürüp gider.
9. Zabıta İrfan
Engin Günaydın’ı camiaya armağan eden Zabıta İrfan karakterinin lakabı Vampir’dir. Çünkü esnafın kanını emen, iliğini kemiğini kurutan rüşvetçi bir zabıtadır. Başta Tombalak olmak üzere bütün esnafı dükkan kapatma tehdidiyle sömürdüğü için her an Mükremin tarafından darp edilme riskiyle karşı karşıyadır. Ancak kolay lokma değildir, bütün zabıta birimini, emniyeti yalanlarla kışkırtarak kendisini korumayı becerebilir.
10. Eyvah Necdet ve adamları Midyat ile Seyfo
Felsefi söylemleri olan bir mafya babasıdır. İnsanlar onu gördüğü zaman eyvah! çektikleri için bu lakabı almıştır. Ama tabii ki Delikanlı Mükremin kendisine biat etmez. Ona “Ay İnanmıyorum Necdet” lakabı takar. Adamları Midyat ve Seyfo’nun asli görevleri Eyvah Necdet’in esprilerine gülmek ve söylediklerini onaylamaktır.
11. Feriştah Yenge
Dizinin en ünlü karakterlerinden birisidir. Fantezi dünyası oldukça geniş olan Feriştah bu “fentezi”lerini kaleme alan amatör bir yazardır. Fantezilerinin merkezindeki adam ise hayallerinin erkeği olan Mükremin’dir. Eşi Numan bir kerestecidir ve en az sattığı ürünler kadar odundur. Babasının zoruyla Numan’a odun kırmaya giden Mükremin sık sık Feriştah’ın tacizlerine maruz kalır.
12. Numan Amca
Feriştah’ı anlatırken bahsettiğimiz gibi son derece odun bir karakterdir. Anlama kıtlığı o seviyededir ki eşi kendi yanında açık açık Mükremin’e yürümesine rağmen hiçbir şey anlamaz.
13. Mücver Abla
Mücver Abla, Lütfiye’nin erkek düşkünü arkadaşıdır. Birlikte yaşadığı adamla kavga edip sürekli evden ayrılır ve Lütfiye’lere gelir. Saçma sapan dertleriyle herkesi bunaltır.
14. Asım Abi
Asım Abi, mahallenin kahvesini işletir. Kokmaz bulaşmaz kendi halinde bir esnaftır. Mükremin ve tayfası tarafından sevilir ve hürmet edilir.
15. Füreyya
Tirbuşon’un sevgilisi, ona adıyla hitap eden tek kişi. Sürekli Mükremin’le didişiyorlar ve Tirbuşon aralarında kalıyor. Tirbuşon’un Mükremin’le görüşmesini istemiyor ama et tırnaktan ayrılır mı?
16. Laz Bakkal ve Tombalak
Laz Bakkal Amcamız bir şeyleri yanlış anlamada Telviye Çıtır’ın tek rakibi. Hayatını kaybedince bakkalı, çırağı olan Tombalak’a kaldı ama uğursuz bakkal onu da aramızdan aldı.
17. Kudret
Mükremin’le Tirbuşon’un sahip çıktığı mahallenin liseli genci. Mükremin abileri gibi racon öğrenme hevesindedir ama Mükremin onun okuması için elinden geleni yapmaktadır.