Son ayların belki de en çok konuşulan olayı, Bitcoin ve diğer kripto paralar desek yanılıyor olmayız. Durumu daha yakından incelediğimizde ise karşımıza çok yüksek kazanç oranları çıkıyor. Elbette piyasalarda herkes kazanmıyor hatta servetini kaybedip borç batağına girenler dahi var. Zaten eğer siz kazandıysanız bilin ki bir başkası para kaybetmiştir. Ya da siz kaybettiyseniz sizin kaybettiğinizi başkası kazanmıştır.
Diğer yandan kripto varlık piyasaları o kadar hareketli ki işlemler 7 gün, 24 saat aralıksız şekilde devam ediyor. Bunun yanı sıra yatırımcı kitlesi de bu alanda herhangi bir regülasyon yapılmaması sebebiyle etik olmayan şekilde kazanç elde edebiliyor ve elde ettiği kazancı hızlı bir şekilde kaybediyor. Yani piyasa size kaşıkla verdiğini, kepçe ile geri alıyor. Yukarıda da dediğimiz sebeplerden finansal piyasalarda, özellikle de kripto para piyasalarında yatırım yaparken dikkatli olunmalı. Ayrıca az da olsa teknik analiz bilmenin hiçbir zararı olmaz!
Yukarıda değindiklerimiz elbette kripto paranın öteki yüzü. Ancak biz bu yazımızda ise dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi olan Binance’e nasıl para yatıracağınızı ve Binance’e nasıl TL yükleyebileceğinizi konuşacağız. Merak etmeyin, her adımı dikkatli ve basit bir şekilde anlattık. Böylece Binance para yatırma işlemlerinizi hiçbir zorlukla karşılaşamadan kolayca halledebileceksiniz.
Bu yazımızda bahsedeceğimiz kavramların detaylı açıklamalarına geçmeden önce kısa bir bilgilendirme yapalım. Bu noktada, bilmeniz gereken, en azından şu an için 3 kavram mevcut: Binance, Binance TR ve USDT. Gelin bu kavramlar nelermiş birlikte inceleyelim!
Binance, bir kripto para alım satım platformudur. Global, yani dünya çapında onlarca ülkeye hizmet veren bir kripto para borsasıdır. CoinMarketCap verilerine göre Binance, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası. Binance üzerinde her gün milyarlarca dolarlık alım satım işlemi gerçekleşiyor. Bunun yanı sıra bu global kripto para borsasının dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı var. Diğer yandan Binance’de birçok işlem çifti mevcut. Yani BTC, ETH, XRP, LTC, AVAX, CAKE vs. vs. liste uzar da gider. Öte yandan Binance’de yüzlerce kripto para birimi mevcut.
ListeList okurlarına özel Binance’den %20 komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın!
Bilmeniz gereken bir diğer kavram ise Binance TR. Binance’in global bir borsa olduğundan bahsetmiştik. Binance TR ise Binance’in Türkiye ayağıdır. Türkiye’de kurulan şirket, kullanıcıların TL çekmesine ve yatırmasına olanak tanıyor. Daha doğrusu, kullanıcıların TL yatırıp, TL çekebildiği diğer yandan kripto para birimlerinin alım ve satımını yapabildiği bir borsa Binance TR. Fakat Binance’e göre yani dünya çapında hizmet veren Binance’e göre daha az kripto para birimi mevcut. Yani siz Binance’e para yüklemek istiyorsanız öncelikle Binance TR’ye havale ya da EFT yapmalısınız. Böylelikle hesabınıza TRY yükleyebilirsiniz.
USDT de bilmenizin faydanıza olacağı bir diğer kavram. Aslında biraz çağrışım yapması mümkün. Peki nereden geliyor bu çağrışım? Elbette USD’den. USDT; USD’nin yani Amerikan dolarının kripto para hali diyebiliriz. Yani 1 USDT = 1 USD. Binance TR hesabınıza TL yüklediniz, bu TL’yi USDT’ye çevirdikten sonra Binance hesabınıza gönderebilirsiniz. Yani fiat para birimlerini kullanarak direkt olarak kripto para alım satımı yapamıyorsunuz. Elbette TL kullanarak işlem yapabilirsiniz ancak piyasanın fiyatını belirleyen nokta USD olduğu için TL yerine USDT kullanmanız daha iyi olacaktır.
1. Adım: Binance TR’yi telefonunuza indirin
Eğer Binance’e para yatırmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk iş Binance TR’yi telefonunuza indirmek ve kayıt olmak. Ancak bu adımda bilmeniz gerektiğini düşündüğümüz bir nokta daha yer alıyor. Bildiğiniz gibi Binance global bir borsa. Yani tüm dünyada, birçok ülkede hizmet vermeye devam ediyor. Durum böyleyken Binance’in bir de Binance TR diye, Türkiye merkezli bir borsası mevcut. Bu borsa (Binance TR) daha çok para yatırmak ve çekmek için kullanılıyor. Yani Binance TR’yi Binance’in alt şirketi olarak tanımlamak yanlış olmaz. Bu doğrultuda Binance TR’ye TL yükleyip, bu TL’leri USDT’ye çevirdikten sonra Binance hesabınıza atmanız gerekiyor.
Binance’e kayıt olmadıysanız, kayıt olmak ve ListeList okurlarına özel Binance’den %20 komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın! Binance hesabınız varsa, Binance TR hesabınız 2-3 dk içerisinde oluşturulabiliyor. Eğer doğrudan Binance TR hesabı oluşturmak istiyorsanız ListeList okurlarına özel %10 komisyon indirimiyle buraya tıklayarak kayıt olabilirsiniz.
Evet, bilmeniz gereken noktalardan bahsettik. Binance TR’yi indirdikten ve hesabınıza giriş yaptıktan sonra ana sayfanın sağ alt tarafında yer alan cüzdan kısmına tıklıyoruz.
2. Adım: Cüzdanınızda TRY’yi seçin
Geldik Binance para yatırma işlemlerindeki ikinci aşamaya. Cüzdan kısmına gittiğinizde karşınıza yukarıdaki fotoğrafta bulunan sayfa çıkacak ya da buna çok benzer bir sayfa ile karşılaşacaksınız. iOS ve Android cihazlarda ekran farklı olabiliyor. Fakat endişe etmenize gerek yok. Daha önce de belirttiğimiz gibi para Binance TR hesabınıza para yatırmak için takip etmeniz gereken birkaç basit adım var o kadar. Bu kısımda yani 2. adımda karşınıza birçok kripto para birimi çıkıyor. BTC, ETH, USDT vs. Bu kripto para birimleriyle birlikte TRY, yani Türk lirası seçeneği de karşınıza çıkıyor. Bu adımda yapmanız gereken tek şey ise kripto para birimleri arasında TRY’yi seçmek. Böylece takip eden birkaç adımdan sonra Binance TR hesabınıza para yükleyebileceksiniz.
3. Adım: Ekranda bulunan yatırma butonuna tıklayın
TRY’yi seçtikten sonra karşınıza çıkan ekran ise bu. Bu ekranda iki seçenek ile karşılaşıyorsunuz, yatırma ve çekme. Yatırma seçeneği ile Binance hesabınıza para yatırıyorsunuz. Bu yatırma işlemi havale ya da EFT olarak gerçekleşebiliyor. Öte yandan Binance TR’nin anlaşmalı olduğu çeşitli bankalar bulunuyor. Bunlar Ziraat Bankası, Akbank, Fibabanka, İş Bankası, Şekerbank ve Vakıfbank olarak karşımıza çıkıyor. Bu bankalar aracılığıyla 7 gün 24 saat para yatırma ve çekme işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Diğer bankalarla ise sadece hafta içi ve mesai saatlerinde para yatırma işlemi yapabiliyorsunuz. Bu sebeple pek çok kullanıcı Binance TR’nin anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden işlem yapmayı tercih ediyor.
4. Adım: Transfer için banka seçme
Yatırma butonuna tıkladık, şimdi de para transferine aracılık edecek bankayı seçiyoruz. Yukarıda da dediğimiz gibi bazı bankalardan 7/24 havale yapılabiliyor. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken bir husus var. Binance’e para yatırdığınız banka hesabının sizin adınıza olması gerekiyor. Yani Binance TR hesabının sahibi Ahmet ise para yatıracak banka hesabının sahibi de Ahmet olmalı. Yoksa para transferi gerçekleşmez ve can sıkıcı durumlarla uğraşabilirsiniz. Öte yandan EFT işlemlerinin bankaların çalışma saatlerinde gerçekleştiğini hatırlatalım. Ancak 7/24 desteklenen bankalar ve FAST işlemleri genellikle bir kaç dakika içerisinde tamamlanıyor. Bu doğrultuda Binance para yatırma işlemlerinizin durumunun Yatırma Geçmişi kısmından takip edebilirsiniz.
5. Adım: Banka hesap bilgileri ve IBAN numarası
Biz örnek olması açısından Ziraat Bankası hesabı ile para yatırma seçeneğini seçtik. Dilerseniz siz de Ziraat Bankası aracılığıyla yapabilirsiniz. Ziraat Bankası’nı seçmemizin sebebi, havale yapıldığı için yatırılan para hızlı bir şekilde hesaba geçmesidir. Siz de bu en son adımda ekranda çıkacak olan hesap bilgilerini kullanarak son derece sorunsuz bir şekilde Binance TR hesabınıza para yatırabilir, böylece kripto para dünyasındaki tüm finans işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Günümüzün En Önemli Kripto Para Birimi Olan Bitcoin’in Tarihine Damga Vuran 7 Önemli Olay
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.