6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta 9 saat arayla gerçekleşen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki depremde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı. Türkiye yas içindeyken arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İyi haberler almayı beklediğimiz bu günlerde olanları takip eden vatandaşlar kendi binalarının güvenli olup olmadığını merak ediyor. İşte, bina sağlamlık testi de tam bu noktada devreye giriyor. Bu test, oturduğunuz binanın depreme karşı sağlam olup olmadığını ortaya çıkarıyor. Detayları birlikte inceleyelim.
Bina sağlamlık testi nedir?
Türkiye’nin deprem bölgesinde olduğu artık herkesce bilinen bir gerçek. Özellikle Kahramanmaraş felaketinden sonra oturdukları binaların sağlamlık durumu vatandaşların aklını kurcalıyor. Evinizin güvenli olup olmadığını öğrenmenin en etkili yollarından biri bina sağlamlık testidir. Bu inceleme sayesinde hangi binaların ikamete uygun olduğu hangilerinin tehlikeli olduğu belirleniyor.
Bina dayanıklılık testi başvurusu nereye yapılır?
Bina dayanıklılık testinin gerçekleştirilebilmesi için başvurmanız gereken birkaç yer var. Bunlardan ilki yaşadığınız yerin belediyesine başvurmaktır. Raporlarınızı tamamlamak için Kaymakamlık kurumuna müracaat edebilirsiniz. Bina sağlamlığı testi, Beledive Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir. Belediye haricinde bu testi yapan özel kurumlar da bulunmaktadır. Bu kurumların alanında daha uzman bir kadroya sahip olduğu bilinmektedir.
Bina sağlamlık raporu nasıl alınır?
Bina sağlamlık raporu alınması kolay bir belge gibi görünsede detaylı araştırma yapılması gereken önemli bir konudur. Binanızın inceleyecek şirketin deneyimli ve uzman kişilerle çalışıyor olması gerekir. Eğer tercih ettiğiniz özel şirket, üstünkörü bir inceleme yaparsa bu durum yanlış raporlamaya neden olur ve deprem anında hayatınızı tehlikeye atabilir. Bu yüzden bu konuda lisanslı firmalar tercih etmeniz güvenliğiniz açısından daha doğru olacaktır.
Bina sağlamlık testi nasıl yapılır?
Bina dayanıklılık testiyle ilgili merak edilen sorulardan biri de testin nasıl yapıldığı ve karot alınmasının gerekli olup olmadığıdır. Karot testi binanın yapısının daha iyi analiz edilmesi için gereklidir. Binadan parça almak dikkat gerektiren bir işlemdir. Bunu gerçekleştirecek şirketin var olan yapıya zarar vermemesi gerekir. Binanın iç, dış malzemelerinin sağlamlığından yapının bütününe kadar her şeyin kontrol edildiği karot testi, sağlamlık raporunun büyük bir kısmını kapsar.
17 Ağustos Depreminin Savcısı Uyarıyor: Kanıt Alınmadan Enkaz Kaldırılması Delil Karartmak Olur
Binlerce İnsanımızın Hayatını Kaybetmesine Neden Olan Müteahhitlerden Kaçı Tutuklandı?
Kaynak: 1