Gelecek denildiğinde vizyonuna güvendiğimiz insanlara dönüyoruz ister istemez. Bundan kırk küsur yıl önce yaptığı teknoloji girişimiyle dünyayı değiştiren Microsoft’un kurucusu Bill Gates, vizyonu ile tartışmasız rehber olabilecek bir iş insanı, hatta dünya insanı. Öncüsü olduğu değişimler ve desteğini esirgemediği vakıf ve yardım kuruluşlarıyla birçok dünyayı değiştiren Gates hepimizin dünyasını değiştirecek on yeniliği MIT için hazırladığı raporda sundu. Gelecek nasıl gelecekse gelsin ama tüm canlılar için güzel gelsin diyerek yeterli yatırım yapıldığı taktirde bu yeniliklerin dünyayı değiştirme potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Bill Gates’in listesine hep birlikte bakalım.
1. Robotlar
Robotlar çağımızın insana eş bilgisayarları, yapay zekaları ve insan benzeri duygu ve mimik taklitleri ile geleceğin en büyük yardımcılarından olacaklar gibi görünüyor. Özellikle üretim, teknoloji ve eğitim gibi konular robotlardan en fazla faydalanılabilecek alanlar olarak öne çıkıyor. Bill Gates’e göre robotlar iki şeyi daha öğrendikleri takdirde dünyayı değiştirecek potansiyele ulaşabilecekler. Hızlı bir şekilde değişen görevlere ve sıklıkla değişen çevre koşullarına uyum sağlayabilmek. Elimizden alacakları sadece işlerimiz olsa bari 🙂
2. Atom santralleri
Gates özellikle dördüncü jenerasyon atom santrallerine dikkat çekiyor. Dördüncü jenerasyon atom santralleri daha güvenli olmakla kalmıyor aynı zamanda çevreye de daha az radyasyon yayıyor. Yeni jenerasyon santraller elektrik üretiminde çevreye daha fazla karbondioksit emisyonu salınmasının da önüne geçecek.
3. Yapay zeka
Günümüz dijital asistanları daha şimdiden insanlığın omuzlarından ciddi yük almaya aday olsa da henüz verilen komutları tam olarak anlayamıyorlar. Sadece belirli emirleri algılayıp kişiye özel değil, otomatik reaksiyonlar gösteriyorlar. Gates’in vizyonuna göre bu asistanlar insanların söylediklerinin arkasındaki derin anlamları kavrayacak ve talep edilmeden de hareket geçebilecek.
4. Yapay et
Et üretimi yüksek CO2 emisyonuna neden olmakla birlikte yoğun talebi karşılamaya yetmeyecek arz söz konusu. Üretimi ve tüketime hazır hale gelme süreci de zaman alan et üretimi, nüfusun git gide yoğunlaştığı dünyamız için etkili bir çözüm değil artık. Gates’in sunduğu çözüm önerisi ise hem hayvanları hem hayvan severleri, hem de vejeteryanları sevindirecek türden. Eti laboratuarlarda üretmek. Bunun ilk örnekleri şu an piyasada. Ancak henüz etin ideal taklidi yapılamadı. Bu başarıldığında çevre ve iklime büyük bir katkı sağlanmış olacak.
5. Temiz tuvaletler
Dünya genelinde 2 milyarın üzerinde insanın temiz tuvalet erişimi yok maalesef. Bu sebeple hastalıklar önlenebileceği halde hızlı bir şekilde yayılıyor. Gates birkaç yıl önce başında bulunduğu vakıf aracılığı ile yeni tuvalet sistemlerinin gelişmesi yönünde bir inisiyatif başlatmıştı. Bu tuvaletlerin en büyük özelliği su olmadan çalışabiliyor ve insan artıklarını yeninden farklı amaçlar için kullanabiliyor olması.
6. Mide sondaları
Mide endoskopisi hem külfetli hem de rahatsız edici, bu sebeple narkoz altında yapılması tercih ediliyor. Yoksul olan ülkelerde bu teşhis yöntemi pahalı olduğu için kullanımı tercih edilmiyor ve birçok hastalık teşhis edilemiyor. Küçük mide sondaları ile bu sorun çözülebilir ve dünya genelinde kullanılabilir.
7. Erken doğumun önlenmesi
Dünya genelinde her on bebekten biri hamileliğin 37. Haftasına ulaşamadan doğuyor. Bu sorun özellikle sağlık alt yapısı olmayan ülkelerde yeni nesiller açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Ancak annelerin kanından alınacak genlerde erken doğum ihtimali önceden tespit edilip erken tedbir alarak erken doğumları önlemek mümkün olabilecek.
8. Sağlık hizmetleri
Sık doktora gitmek, düzenli doktor kontrolleri gibi kavramlar birçok ülkede sağlık sisteminin sağlıklı çalışmasıyla yakından ilgili. Birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde önemli rol oynayan sağlık kontrolleri bileğe bağlı ve acil durumda hemen en yakın tıp merkezine uyarı gönderen bir EKG cihazı ile sorun olmaktan çıkabilir. Bu cihazın bir diğer özelliği ise daha sorun ortaya çıkmadan da uyarı yapabilecek olması. Böylece daha ağır sonuçların yaşanması önlenmiş olacak.
9. Karbondioksit
Ağaçlar CO2 (karbondioksit) depoluyor ve böylece atmosferi temizliyor. Bu sürecin yapay olarak da gerçekleştirilebileceği ön görülüyor. Bu amaçla Direct Air Capture adı verilen bir tesis kuruldu. İklim değişikliği ile mücadele etmeyi de amaçlayan bu tesiste şu an ufak bir sorun söz konusu. Elde edilen CO2 ile ne yapılacağı henüz bilinmiyor.
10. Kanser aşıları
Tıp dünyasının tüm çabalarına ve ayırılan kaynaklara rağmen birçok kanser türünün tedavisi bugünkü koşullarla bir hayli zor. Bunun yanında, en bilinen ve en etkili tedavi yöntemlerinden olan kemoterapinin de oldukça fazla yan etkisi var. Gates gelecekte şahıslara göre hazırlanmış aşılarla kansere karşı daha etkin mücadele edilebileceğini umut ediyor.
Kaynak 1