Yapay zekâ son dönemin hem en çok tartışılan hem de en popüler teknolojilerinden biri. Alanda yaşanan son gelişmeler dikkate alındığında, yapay zekânın insan yaşamında giderek daha fazla yer kaplayan bir şey haline geleceğini tahmin etmek güç değil. Örneğin Open AI isimli teknoloji şirketi tarafından geliştirilen ChatGPT isimli yapay zekâ sohbet botu, daha şimdiden milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Şirketin geçtiğimiz günlerde kullanıma sunduğu GPT-4 isimli yeni dil modelinin eskisinden çok daha başarılı olduğu ifade ediliyor. Kısacası yapay zekâ, insan yaşamı için gün geçtikçe daha önemli bir unsur haline geliyor. İşte bu hususta teknoloji devi Microsoft’un kurucusu Bill Gates, oldukça dikkat çeken açıklamalara imza attı.
Ünlü milyarder, yapay zekânın son yılların en önemli teknolojisi olduğunu dile getirdi. Ayrıca Gates’e göre yapay zekâ teknolojisinin daha da gelişmesi halinde doktorlar, öğretmenler ve beyaz yakalı çalışanlar, tarihe karışabilir. Detaylara birlikte bakalım.
Yapay zekâ teknolojisi, son dönemde büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor
Farklı teknoloji şirketleri, farklı araç ve yöntemlerle ortaya çıkardıkları yapay zekâ uygulamalarını kusursuz hale getirebilmek için yoğun bir çaba harcıyor. Örneğin Open AI tarafından geliştirilen ChatGPT isimi yapay zekâ sohbet botu, son dönemde bir hayli popüler. Microsoft, yapay zekâ destekli arama motoru Bing’i kullanıma sunmuş durumda. Google ise Bard isimli yapay zekâ uygulamasıyla gündemde.
Yani teknoloji dünyasındaki yapay zekâ yarışı, son dönemde müthiş bir ivme kazanmış durumda. Haliyle bu rekabet, teknolojinin inanılmaz bir şekilde gelişmesine de katkı sağlıyor. İşte teknoloji dünyasının önemli isimlerinden, Microsoft’un kurucusu iş insanı Bill Gates, yapay zekâ teknolojisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“Yapay Zekâ Çağı Başladı” isimli bir makale yayımlayan Gates, yapay zekânın son yıllardaki en önemli teknoloji olduğunu dile getirdi
Bill Gates, yapay zekâ hakkında yazdığı 7 sayfalık makalede yapay zekânın mikroişlemci, kişisel bilgisayar, internet ve cep telefonu kadar temel hale geldiğine dikkat çekti. Bununla birlikte Gates yapay zekânın, insanların çalışma, öğrenme, seyahat etme, sağlık hizmeti alma ve birbirleriyle iletişim kurma şeklini değiştireceğini ifade etti.
Bill Gates’e göre yapay zekâ, grafik kullanıcı arayüzünden bu yana ortaya çıkan en önemli teknoloji
Ünlü milyarderin bu şekilde düşünmesine neden olan şey ise yapay zekânın pek çok farklı alanda, son derece kullanışlı bir teknoloji olması. İşte bu nedenle Bill Gates, yapay zekâ teknolojisinin 1980’li yıllarda ortaya çıkan grafik kullanıcı arayüzü teknolojisinden bu yana insanlığın üzerinde uğraştığı en önemli teknoloji olduğunu ifade ediyor.
Yapay zekâ ile birlikte ortaya çıkan bazı riskler de var
Gates, yazdığı makalede yapay zekânın insan medeniyetinin gelişimine büyük bir katkı sağlayacağını dile getiriyor. Ancak Gates’e göre teknoloji, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Çünkü yapay zekâ teknolojisi, kötü niyetli insanlar tarafından da kullanılabilir.
Daha tehlikesi ise yapay zekânın zamanla kendi hedeflerini oluşturabilecek süper zeki veya güçlü yapay zekâ haline gelmesi, yani kontrolden çıkması! İşte dünyaca ünlü iş insanı, yapay zekânın barındırdığı bu riskli durumlar nedeniyle hükümetlere, yapay zekâ endüstrisi ile birlikte çalışma çağrısında bulunuyor.
Bill Gates, yapay zekânın ilerleyen dönemde farklı iş alanlarında kullanabileceğini düşünüyor
Gates, kişisel internet sitesinden yayınladığı makalede yapay zekânın ‘hem çalışma üretkenliğini artırmak için bir araç olarak nasıl kullanılabileceği hem de işyeri, sağlık hizmetleri ve eğitimde küresel eşitsizlikleri iyileştirmeye nasıl yardımcı olabileceğine’ dair düşüncelerine yer verdi.
Gates, bu noktada yapay zekâyı “çeşitli görevlerde size yardımcı olmaya hazır bir beyaz yakalı çalışan” şeklinde tanımlıyor. Yani, yapay zekâ var olan teknolojik uygulamalar entegre hale geldikçe, çok daha fazla alanda kullanılabilecek, gündelik yaşamın doğrudan bir parçası olacak. Haliyle, yapay zekâ ile insan yaşamı da önemli oranda değişecek.
Yapay zekâ, sağlık ve eğitim alanında pek çok görevi yerine getirebilecek
Yapay zekânın bu iki alan için hayati olduğunun dile getiren Gates, önümüzdeki dönemde eğitim ve sağlık alanlarında yapay zekâyı daha fazla görmeye başlayabileceğimizi belirtiyor. Gates’e göre özellikle sağlık hizmetlerine ve eğitime erişim imkânı bulunmayan yoksul ülkelerdeki insanlar, yapay zekâ teknolojisi ile bu sorunun üstesinden gelebilir.
Yani bir bakıma, ilerleyen süreçte yapay zekâ hem bir doktor, hem de bir öğretmen haline gelebilir. Bu iki önemli alanda, ilk etapta yardımcı eleman gibi kullanılsa bile, teknolojinin gelişimiyle yapay zekâ sağlık ve eğitim alanının ana unsuru haline gelebilir.
Kaynak: 1