Bize öğretilen duyu organlarımız şunlardı: Burun, göz, kulak, deri, dil. Bu duyu organlarına sahip olduğumuzu somut bir şekilde görebiliyoruz zaten fakat göremememize rağmen sahip olduğumuz duyular nelerdir? Aristoteles’in önerdiği 5 geleneksel duyu organı dışında hayati önem taşıyan diğer duyulara bakalım.
1. Denge ve ivme hissi (Balance)
Yer çekimi ve ivmeyi tespit etme yeteneğimiz bu denge hissinden gelir. Böylelikle iç kulağımızdan gelen bir hisle dengede kalırız ve bu duyu bizim hayatımızı devam ettirebilmemiz için oldukça önemlidir.
2. İç algı (Propriyosepsiyon)
İç algı duyumuz sayesinde vücudumuzun herhangi bir bölümünün nerede olduğunu bakmadan anlayabiliriz. Mesela ayaklarımıza bakmadan yürüyebiliyoruz ya telefonda yazı yazarken bazen tuşlara bakmadan yazabiliyoruz işte bu iç algıyla ilgili.
3. Acı duygusu (Nosisepsiyon)
Vücudumuzun herhangi bir yerinde hissettiğimiz ufacık bir acıyı bile algılayan organ reseptörleri sayesinde bu duyu devreye girer.
4. Isı algısı (Termal Resepsiyon)
İçinde bulunduğumuz ortamın sıcaklığını anlamamızı sağlar.
5. Zaman algısı (Kronosepsiyon)
Hiçbir organa ve vücudun farklı bir yerine bağlı olmayan tek duyumuzdur ve tamamen psikolojik olarak oluşur. Bulunduğumuz zamanı fark etmemizi sağlar.
6. İçsel algı
Bu başlıkta toplanan tüm hisler vücudumuzdaki duyu reseptörleri tarafından yönetilmektedir. Örneğin; açlık, susuzluk, tuvalet kullanma, solunum, kusma ve yutkunma hisleri bu duyumuz sayesinde algılanır.
Tüm bu insan duyuları haricinde insanlarda değil de yalnızca hayvanlara özel duyular da var
Elektrik algısı
Çevrede bulunan elektriği algılama duyusudur. Köpekbalıkları çevresinde bulunan avları onların fark etmediği bir elektrik algısıyla fark eder ve yakalar.
Magnetik algısı
Yarasa ve deniz kaplumbağası gibi bazı hayvanlar Dünya’nın manyetik alanını algılayarak bunu yaptıkları gezi rotalarını belirlemek için kullanabilir.
Polerize ışık algısı
Böcekler ve kuşlar dahil birçok hayvan hangi yöne gideceğini belirlemek için bu duyudan faydalanır.
Aristoteles’in keşfettiği 5 duyu organımız dışında da duyularımız bulunur ve bunlar çok sensörlü algı dediğimiz şekilde beraber hareket eder.