Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni…
Ne güzel söylemiş büyük düşünür Orhan Baba değil mi? Bilimin, bugünkü noktaya ulaşmasının hiç kolay olmadığını tahmin etmek, elbette ki zor değil. Ancak insan, birçok ünlü buluşun mucidi olan bilim insanlarını kafasında kusursuzlaştırıyor ister istemez… Ama ne yazık ki gerçek bu değil. Dönemine damga vurmuş ünlü bilim insanlarının öyle saçma düşünceleri var ki “Mal mısın olm?” demekten kendinizi alamayacaksınız.
İşte Orhan Baba’nın tezini haklı çıkaran ünlü bilim insanlarının yıllarca doğru olduğunu sandığı büyük yanlışlar.
1. Aristoteles (M.Ö 384-322)
Fizik, gökbilim, felsefe, mantık, siyaset gibi alanlarda birçok eseri olan Aristoteles:
Uçan cisimlerin atmosfer tarafından taşındığını,
Hafif cisimlerin ağır olanlardan daha hızlı düştüğünü,
Zekanın ve hissin merkezinin ‘kalp’ olduğunu,
Canlıların bir aileden bağımsız olarak birdenbire, kendiliğinden yaratılabileceğini savunuyordu.
2. Leonardo Da Vinci (1452-1519)
Rönenans döneminin önemli filozofu, astronomu, mühendisi, mucidi, mimarı, matematikçisi ve daha niceleri olan Da Vinci; nesnelerin hızının düştükçe hızlandığını sanıyordu. Oysa nesneler, daha uzun bir mesafeden düşünce hızlanıyordu.
3. Galileo Galilei (1564-1642)
Rönesansın bilimsel devrimine ciddi katkılarda bulunan İtalyan astronom, fizikçi, mühendis ve filozof Galilei, tam 30 yıl boyunca ağır nesnelerin hafif nesnelerden daha hızlı olduğunu savundu. Ama sonra meşhur deneyiyle gerçeği öğrendi.
4. Goethe (1749-1832)
Alman hezarfen, edebiyatçı, politikacı, ressam ve doğabilimci Goethe’nin ışığa ve renge dair görüşleri, bugüne kıyasla tamamen yanlıştı. O ayrıca, birçok bilim insanının aksine kara parçalarının okyanuslara yerleştiğini iddia eden neptünizm akımını savunuyordu.
5. Dr. Dionysius Lardner (1793-1859)
Londra Üniversitesi’nde doğa felsefesi ve gökbilim okutan Dr. Lardner, hiçbir buharlı geminin Atlantik Okyanusu’nu geçemeyeceğini çünkü asla yeterince kömür taşıyamayacağını söylemişti. Ama 1839’da Great V/estern gemisi, bunu başarıyla gerçekleştirdi.
6. William Thomson (1842-1907)
İskoçyalı fizikçi Thomson, dünyada yaşamın 20 milyon yıl önce başladığını ve ışığın çok çabuk elektromanyetik dalgalar yaydığını savunuyordu.
7. Simon Newcomb (1835-1909)
Kanadalı bir astronom ve matematikçi olan Newcomb, ağır bir makinanın havada uçabileceğine inanmıyordu. Üstelik Wright Kardeşler’in, ilk kısa uçuşlarını gerçekleştirdiğini bilmesine rağmen.
8. Earnst Mach (1838-1916)
Avusturya-Çek kökenli fizikçi Mach, maddenin atomik yapılardan oluştuğunu, izafiyet teorisinin de tamamen yanlış olduğunu savunuyordu.
9. Percival Lowell (1855-1916)
Ünlü astronom Lowell, Mars’taki 500 adet kanalın haritasını çıkarmıştı ama bunlar aslında optik ilüzyonlardı.
10. William Pickering (1858-1938)
Gökbilimci ve fizikçi Pickering, aydaki karanlık deliklerin sinek yığını ya da küçük hayvanların yaşadığı delikler olduğunu düşünüyordu.
11. Nikola Tesla (1856-1943)
Amerikalı mucit ve elektrofizik uzmanı olan Tesla, insanlığın asla nükleer enerjiye ulaşamayacağını düşünüyordu.
12. Ernest Rutherford (1871-1937)
Nobel ödüllü nükleer fizikçi Rutherford da tıpkı Tesla gibi, nükleer enerjinin ulaşılmaz olduğu düşüncesindeydi ve izafiyet teorisine de kesinlikle inanmıyordu.